Чому продають хмельницький протезний завод?

Чому продають хмельницький протезний завод?
Фото з системи «Prozorro. Продажі»
  • Державне підприємство виставили на аукціон.

  • Стартовою ціною вказали 49,5 мільйона.

У Хмельницькому виставили на продаж протезний завод. Стартовою вартістю державного підприємства вказали майже 49,5 мільйона гривень. Покупця планують визначити на аукціоні 18 жовтня у системі електронних торгів «Prozorro. Продажі». Його оберуть з-поміж учасників, які запропонують найбільшу ціну. На кінцеву вартість нарахують ПДВ, тому фактично мінімальна сума, яку планують вторгувати, складає майже 59,4 мільйона гривень. Про це ми розповідали вам у матеріалі 7 жовтня.

Тоді журналіст vsim.ua подав запит до продавця заводу — Фонду державного майна — з приводу того, чому підприємство вирішили виставити на продаж. Поки відповіді немає, однак на своєму сайті Фонд опублікував пояснення:

— Через зростання попиту український протезний ринок має постійно модернізуватися. Державним підприємствам все складніше працювати і конкурувати з приватними виробниками, які технологічно прогресивніші. За таких ринкових умов приватизація безумовно дозволить їм (державним підприємствам — прим. авт.) зберегти виробництво, кваліфікований персонал, а також освоїти нові технології і наростити виробничі потужності, — йдеться у повідомленні.

Відео дня

Там зазначили, що у грудні минулого року Міністерство соціальної політики передало у сферу управління Фонду 17 протезно-ортопедичних підприємств, в тому числі й хмельницьке. Протягом кількох місяців до цього проводили консультації з різними державними інституціями та громадськими організаціями, які опікуються питанням протезування військових та цивільних, аби почути їхню позицію з приводу збереження балансу між комерційним та державним ринком. У більшості згаданих установ висловилися за те, щоб залишити державі функції сертифікації та контролю за ринком виготовлення протезів.

Саме хмельницький протезний завод став першим серед тих, які планують продати. У Фонді держмайна повідомляють, що підприємство може виготовляти близько 300 видів протезів за європейськими технологіями. При цьому 2022 року воно отримало збиток у 500 тисяч гривень, а за перше півріччя 2023 року — прибуток у 36 тисяч гривень. Мало того, приватні виробники переманюють працівників держпідприємства вищими зарплатами. Втрату працівників підтверджує й фінансова звітність установи. Якщо 2020 року фахівців там було 87, то на середину цього року майже вдвічі менше — 47.

Про конкуренцію з приватними компаніями у грудні минулого року говорив і заступник директора підприємства Володимир Кльорик. За його словами, у відділах соцзахисту чиновники видають направлення не на його підприємство, а на інші. Хоча в управління соцзахисту Хмельницької міськради це заперечували та казали, що лише пропонують людям обрати, де робити протез. Про це повідомляв сайт громадської організації «Жіночий антикорупційний рух».

Крім того, у Хмельницькому обласному відділенні Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю надали інформацію щодо того, скільки грошей з державного бюджету отримали різні підприємства на виготовлення протезів за 10 місяців 2022 року. Хмельницький протезний завод був першим у рейтингу. Загалом трійка лідерів з отримання бюджетних грошей виглядала так:

Як бачимо, надходження до протезного заводу порівняно невеликі навіть із двома іншими підприємствами, при тому, що загалом фірм-учасників державної програми значно більше.

Більше про протезний завод та умови його продажу можна дізнатися з нашого попереднього матеріалу.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (13)
  • Лариса Танчук

    Підтримую . Не дати їм цбого зробити. Хапуги.
  • Читач81

    Які підприємства були створені за керівництва Симчишина.
  • Иван Соколов

    Це новий прибутковий бізнес для тих хто при баблі і при владі.
  • Ксюша Кузнецова

    Сімчишин вже про все домовився 😡

keyboard_arrow_up