Де дешевше: порівняли ціни на овочі та фрукти у Хмельницькому

Де дешевше: порівняли ціни на овочі та фрукти у Хмельницькому
  • Продовжуємо моніторити ціни на продукти у Хмельницькому. 
  • Дивіться інфографіку і дізнавайтеся де дешевше.

Українці продовжують жити й працювати в умовах повномасштабної війни і як наслідок - економічної кризи. Одним з викликів цього складного часу є зростання цін. Продукти харчування і надалі дорожчають. Цінники змінюються ледь не щоденно. Основними причинами цього фахівці називають подорожчання пального, проблеми з логістикою, а також дефіцит деяких продуктів. 

Окрім м’яса, сала, яєць та соціально важливих продуктів, змінились ціни на овочі та фрукти. Зокрема, експерти кажуть, що вітчизняне виробництво та імпорт до нас ускладнюється через окупацію частини півдня, а також блокування морських портів. Наприклад, на початку року здорожчала морква та цибуля. Все - через зростання попиту. 

Журналісти vsim.ua продовжують аналізувати ціни у Хмельницькому. Цього разу дивимось, скільки коштують овочі та фрукти. Моніторимо вартість на двох продовольчих ринках і  в супермаркеті. Отож, де дешевше? Переглядайте детальніше в інфографіці.

Відео дня

Загалом за нашими підрахунками, овочі та фрукти з цього набору на ринку “Дубове” обійшлись у 677 гривень. На ринку в центрі міста - 566 гривень, а в супермаркеті такий набір заважив на 579 гривень. Відтак станом на 7 березня дешевшими покупки вийшли на центральному продовольчому ринку. 

Яку ситуацію прогнозують експерти?

За даними Державної служби статистики, ціни на товари і послуги в Україні у 2022 році в середньому виросли майже на 23 відсотки. Загалом вартість продуктів харчування збільшилась на 27,1 відсотків. Зокрема, зростання цін на овочі становило 68,5 відсотків, на фрукти – 27,7 відсотків.

Експерти зазначають, що росту цін на овочі та фрукти в першу чергу сприяла часткова окупація російськими загарбниками родючих земель Херсонської та Запорізької областей, які до війни активно постачали овочі та фрукти для всієї України. Місцеві фермери в минулому сезоні втратили можливість забезпечувати ринок цими продуктами. Відтак виробники центральних та західних областей робили все можливе, аби наповнити вітчизняний ринок своєю продукцією. Серед складнощів були: здорожчання палива, насіннєвих матеріалів та добрив. Також фермерів стримували й перебої з електропостачанням, які ускладнювали зберігання врожаю,  передає УНІАН. 

Як це може вплинути на ціни? Для вітчизняного ринку овочів та фруктів є характерна сезонність: на момент збору врожаю ціна найнижча і далі вона поступово зростає. Особливо ріст цін помітно, починаючи з Нового року.

Аналітик Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ) Світлана Литвин:

  • З наближенням весни ми будемо спостерігати сезонне зростання цін на овочі та фрукти, і стосуватися ця тенденція буде всіх позицій: деяких в більшій мірі, деяких в меншій. Наприклад, картопля, яблука будуть зростати меншими темпами, оскільки цього року зібрали гарний врожай і експорт даних позицій не здійснюється.

Кандидат економічних наук Олександр Хмелевський:

  • Зараз відбувається сезонне зростання цін на овочі та фрукти. Це пов'язано з тим, що зростають витрати на їх зберігання. Така тенденція буде тривати приблизно до травня, коли в очікуванні нового врожаю, підприємці будуть реалізовувати залишки продукції, тоді ціни підуть вниз. 

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Анастасия Дмитриева

    Напевно ніде не дешевше!!!

keyboard_arrow_up