Де дешевше? Порівняли ціни на м’ясо і сало у Хмельницькому

Де дешевше? Порівняли ціни на м’ясо і сало у Хмельницькому
  • За минулий рік в Україні рекордно здорожчала свинина. 
  • Експерти кажуть, основні причини - війна та економічна криза. 
  • Дізнавались, як змінилась вартість м’яса і сала у Хмельницькому: дивіться інфографіку.

З початком повномасштабної війни українці гостро відчули різке подорожчання продуктів. За даними Держстату, в 2022 загальна вартість усіх продуктів харчування збільшилась на понад 27%. А м’ясо і м’ясопродукти, які складають основу раціону, виросли в ціні на майже 19%.  

Фахівці пояснюють, однією з основних причин подорожчання цих харчів стало скорочення внаслідок бойових дій кількості підприємств, які займаються вирощуванням тварин та м’ясопереробкою. 

У Хмельницькому вартість м’яса теж зростає. Зокрема, велике здорожчання спостерігали влітку, а також перед новорічними святами. Журналісти vsim.ua регулярно слідкують за цінами на м’ясо і сало. Зокрема, востаннє ми порівнювали ціни на ринках і м’ясних магазинах минулого місяця. Що змінилось у лютому?

Відео дня

Ми відвідали основні точки, де купують м’ясо хмельничани - павільйони на продовольчому ринку, а також для порівняння зібрали ціни у м’ясному магазині. 

Ціни на свинину коливаються від 150 гривень за кілограм, сало можна купити від 80-100 гривень. Детальніше пропонуємо переглянути в інфографіці. 

Отож, купувати свинину в м'ясних павільйонах на ринках порядком дешевше. Загалом ціни на м'ясо наступні:

Центральний ринок:

  • Лопатка - 140-150 гривень;
  • Вирізка - 180 - 190 гривень;
  • Ребра - 160 гривень;
  • Курка - 295-320 гривень, півень - від 400 гривень.

“Ранковий”:

  • Вирізка - 155-160 гривень;
  • Лопатка - 140-145 гривень;
  • Ребра - 130-150 гривень;
  • Курка - 120-150 гривень.

М’ясний магазин:

  • Ребра - 165 гривень;
  • Лопатка - 152 гривні;
  • Сало - 99 гривень;
  • Задня частина  - 162 гривні;
  • Шия - 199 гривень;
  • Рулька - 99 гривень.

Що кажуть експерти?

Війна призвела до дефіциту вітчизняного м’яса та продуктів з нього, адже велика кількість ферм та переробних підприємств було окуповано або ж знищено окупантами. 
Як зазначають в Асоціації "Свинарі України", оператори 10 областей України безпосередньо відчули на собі вплив війни, передає “УНІАН”. 

"Хоча із окупацією, наближеністю до зон бойових дій та пов’язаних з цим руйнувань торкнулися меншого числа свиногосподарств, проте близько чотирьохсот виробників свинини у перший місяць війни стикнулися із розривом ланцюгів поставок критичних виробничих ресурсів (кормів, ветпрепаратів тощо), проблемами з переміщенням тварин між комплексами та чи на забій, браком персоналу через евакуацію", – повідомили в асоціації.

Економічний експерт Олександр Хмелевський зазначив, що за майже рік повномасштабної війни було зруйновано близько 25 відсотків господарств, які займалися вирощуванням свиней. 

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (2)
  • Олег Ковальчук

    Знищуйте і надалі село!
  • Читач16

    Ціни космос... але...

keyboard_arrow_up