Де дешевше у Хмельницькому: порівнюємо ціни на сало і м’ясо

Де дешевше у Хмельницькому: порівнюємо ціни на сало і м’ясо
  • Продовжуємо моніторити ціни на продукти у Хмельницькому. 
  • Свинина на прилавках трохи здорожчала. Як змінились ціни?
  • Дізнавайтесь, де вигідніше і переглядайте інфографіку. 

Ціни на продукти харчування продовжують рости. До прикладу, за минулий рік вартість продуктів збільшилась на 27 відсотків. А м’ясо і м’ясопродукти здорожчали майже на 19 %. Такі дані озвучили у Державній службі статистики. 

Основними причинами, які сколихнули ціни, експерти називають втрати поголів’я худоби, подорожчання логістики, перебої з електропостачанням. 

Окрім цього, головною причиною подорожчання цього товару стало скорочення внаслідок бойових дій кількості підприємств, які займаються вирощуванням тварин та м’ясопереробкою. 

Відео дня

Наразі ціни продовжують зростати. Також станом на квітень виросли й закупівельні ціни на свинину. 

Журналісти vsim.ua продовжують слідкувати за вартістю продуктів. Нагадаємо, щомісяця ми моніторимо ціни на м’ясо і сало у Хмельницькому. Востаннє ми аналізували ціни наприкінці березня. Що ж змінилось у квітні? Для порівняння ми відвідали центральний продовольчий ринок, “Ранковий” на Кам’янецькій і магазин мережі "М'ясна лавка".

Отож, сало можна купити від 80-100 гривень. Все залежить від товщини і прошарку м’яса. Вирізку пропонують від 190 гривень за кілограм. Свинячий задок на прилавках магазинів коштує від 200 гривень, а биток пропонують в середньому за 255. 
Детальніше ціни на свинину пропонуємо переглянути в інфографіці. Додамо, що нижчі ціни за товар ми підкреслили. 

Які прогнози роблять експерти?

Максим Гопка, аналітик Українського клубу аграрного бізнесу:

  • Подальші ціни будуть залежати від загальної ситуації на фронті, а також від роботи "зернового коридору", який запрацював з серпня 2022 року і дозволив відновити експорт українського збіжжя за кордон. Щодо цін на яловичину, то тут будуть впливати об’єми експортних поставок за кордон (цей вид м’яса більш експортно орієнтований), тому на внутрішньому ринку ціни в найближчий час повинні протриматися стабільними. Щодо свинарства, то ситуація є більш контрольованою в ціні, ринок працює без перебоїв і найближчим часом, скоріш за все, не побачимо значного росту цін. 

Аналітичний відділ Асоціації «М’ясної галузі»:

  • На розвиток мʼясної галузі буде націлена робота в 2023 році і робочої групи з розвитку мʼясної галузі при Мінагрополітики. Асоціація “М’ясної галузі” ініціювала реєстрацію в Україні вакцини проти АЧС та розблокування експорту свинини з України. Вирішення цих задач дозволить забезпечити прибуток у всьому ланцюгу у довгостроковій перспективі, навіть, з нарощенням поголів’я свиней до 20 млн голів по програмі “Нове свинарство 2025”. Чекаємо на гарні новини для учасників всього ланцюга. Замість 10 млн т зернових українське свинарство в 2022 році використало лише 2 млн т. Враховуючи, що собівартість свиней вирощених в Україні – найнижча в світі, мʼясна галузь та свинарство мають бути експортоорієнтованими. Однак за минулі 10 років жодного року Україна не забезпечувала, навіть, споживання свинини власним виробництвом, через блокування розвитку свинарства в Україні в минулі роки. 

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (4)
  • viktor

    Все це завозять із за кордону і не розказуйте байки про війну,в селах порозпродали і позахоплювали землю хрін знае хто,ні випасти ні заготовити для худоби ніде не можна,так що йдіть і розкажіть ці байки зеленому хрену який кинув країну у прірву разом зі своїми поплічниками.
  • Elena Novikova

    Щось я там небачела дешевого м'яса та сала.
  • Новини Хмельницького на vsim.ua

    ❗️Оперативна інформація, цікаві та важливі новини у нашому Telegram-каналі - https://t.me/+gtHqKqD7B0o3N2Uy

  • Андрій Бойко

    Ше незабудьте написати про 50% води у м'ясі 😆 Все для народу)))

keyboard_arrow_up