Де дешевше? Порівняли ціни на сало і м’ясо у Хмельницькому

Де дешевше? Порівняли ціни на сало і м’ясо у Хмельницькому
  • Продовжуємо моніторити ціни на продукти у Хмельницькому.
  • Як змінилась на прилавках вартість свинини?
  • Дивіться інфографіку і дізнавайтесь, де вигідніше.

Ціни на продукти зросли майже на 32% за останній рік. За цей час українці гостро відчули на собі наслідки повномасштабного вторгнення. Загалом як і на всі продукти харчування, коливались ціни й на м’ясо. Ця продукція підскочила в ціні майже на 19%.  

Фахівці пояснюють, на подорожчання м’яса вплинули такі фактори: втрати поголів’я худоби, подорожчання логістики, а також перебої з електропостачанням, що спричинені терористичними атаками окупантів. 

Хмельничани теж відчувають на собі різкий стрибок цін. Журналісти vsim.ua продовжують слідкувати за вартістю продуктів. Нагадаємо, щомісяця ми моніторимо ціни на м’ясо і сало у Хмельницькому. Востаннє ми аналізували ціни у лютому.  Що змінилось у березні? Для порівняння ми відвідали центральний продовольчий ринок, “Ранковий” на Кам’янецькій і магазин мережі "Мясна лавка". 

Відео дня

Найдорожче сало пропонують за 180-200 гривень, найдешевше можна знайти за 80. Детальніше ціни на свинину пропонуємо переглянути в інфографіці.

Отож, де дешевше? Станом на 28 березня нижчими ціни на свинину виявились у м’ясному павільйоні на центральному ринку. Сало можна знайти від 80-100 гривень, а м’ясо в середньому від 150. 

Загалом за словами самих продавців, вартість м’яса і сала у Хмельницькому за останні місяці практично не змінилась. Що буде з цінами далі - прогнозувати поки не беруться. Мовляв, все буде залежати від ситуації в країні. 

Що пишуть експерти?

Економічний експерт Олександр Хмелевський:

  • За рік повномасштабної війни було зруйновано близько 25 відсотків господарств, які займалися вирощуванням свиней. Також лише на птахофабриці в Чорнобаївці на Херсонщині загинуло понад 4 млн курей. В 2022 році поголів'я великої рогатої худоби скоротилося на 8 відсотків, а свиней – на 15 відсотків. Це призвело до певного дефіциту м'яса в Україні. Дефіцит покривався за рахунок зростання імпорту. Так, в 2022 році імпорт свинини в тонах зріс на 27 відсотків, а в грошовому виразі на 42 відсотка, – пояснив експерт.

Асоціація "Свинарі України":

  • Хоча із окупацією, наближеністю до зон бойових дій та пов’язаних з цим руйнувань торкнулися меншого числа свиногосподарств, проте близько чотирьохсот виробників свинини у перший місяць війни стикнулися із розривом ланцюгів поставок критичних виробничих ресурсів (кормів, ветпрепаратів тощо), проблемами з переміщенням тварин між комплексами та чи на забій, браком персоналу через евакуацію, – повідомили в асоціації.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Max Forosov

    Матеріал цікавий, але мало фоток. А ті шо є дуже поганої якості. Хотілось би побачити весь м'ясний павільйон на центральному ринку, щоб мати уяву чи багато там продавців, чи багато покупців. М'ясо яких свиней продають? Бо останнім часом продавали м'ясо якихось маленьких свинок смакові якості яких честно кажучи не дуже. Я вже думав що це поросята (бо дуже маленькі рульки), але продавчиня відповіла що це такі свині. Потім я виявив що в магазині що поряд з моїм домом продають теж м'ясо таких маленьких свинок, але воно значно дешевше ніж м'ясо звичайних свиней. Виходить що на овочевому ринку беруть на якійсь фермі гірших свиней а продають як за домашніх по ціні.

keyboard_arrow_up