Де вигідніше? Порівняли ціни на яйця у Хмельницькому

Де вигідніше? Порівняли ціни на яйця у Хмельницькому
  • Восени ціни на курячі яйця в Україні різко підскочили. 
  • Як змінилась їх вартість у Хмельницькому і що кажуть фахівці?
  • Підготували інфографіку.

Ціни на яйця в Україні останнім часом побили всі рекорди. Найбільше тенденція зростання спостерігалась восени. До прикладу, в жовтні десяток курячих яєць у Хмельницькому продавали за 70-80 гривень. Основними причинами такого подорожчання фахівці називали економічні проблеми в країні, підвищення вартості виробництва, зростання ціни на енергоносії та сезонність. Загалом минулого року постачальники яєць збільшили гуртові ціни на 50-60%. Відтак вартість цього продукту на прилавках зросла вдвічі. 

Журналісти vsim.ua неодноразово аналізували ціни на яйця у Хмельницькому. Зокрема востаннє огляд цін на цей продукт ми робили два місяці тому. Як змінилась вартість яєць у лютому, дізнавайтесь далі. 

Нове маркування і менші ціни

Ще кілька місяців тому серед продуктів-рекордсменів, які стрімко подорожчали, були яйця. Наразі ціни на них почали поступово знижуватись. Ми відвідали ринки Хмельницького, супермаркети і кілька магазинів. Де можна купити дешевше?

Відео дня

Ціна на ринку “Дубове” стартують від 40 гривень за десяток. Є яйця з Тернополя, Вінниці, найбільше - від виробника “Ясенсвіт”. Вартість останніх - від 50 гривень. Вказані гуртові й роздрібні ціни. Загалом вони різняться на 1-2 гривні. 

У супермаркетах ціни на курячі яйця вищі. До прикладу, столові коштують від 65 гривень за десяток. Варто нагадати і про маркування. Зокрема на вітрині вказані позначки “С1”, “С0”, а також категорії і розмір. 
Детальніше ціни на яйця у Хмельницькому пропонуємо переглянути в інфографіці нижче.
*ціни вказані за десяток. 

Загалом середні ціни на ринку такі:

  • Яйця (Вінниця) - 55 гривень;
  • Тернопіль - 50 гривень;
  • Опт - 50-52 гривні
  • Ферма (Ясенсвіт) - 50 - 53 гривні. 

У супермаркетах:

  • Яйця столові 65 - 68 гривень;
  • "Ясенсвіт" - 65 - 80 гривень. 

Що буде з цінами далі: прогнози

Гуртові ціни впали на 10%. Відтак яйця почали дешевшати. Про це зазначають у Мінагрополітики. За словами заступника міністра аграрної політики та продовольства Тараса Висоцького, гуртові ціни знизились з моменту їх пікового значення на середину жовтня. Він додав також, що за відновлення поголів'я курей-несучок ціна на яйця повернеться до економічно обґрунтованої.

  • Іноді виникає дисбаланс цін на харчові продукти, як це було з гречкою. Але засіяли більше площ, зібрали новий урожай – ціни впали. Такий самий дисбаланс виник із ціною на яйця, викликаний кількома факторами: підвищенням попиту, скороченням поголів'я курей та виробництва яєць тощо, – пояснив Висоцький.

Варто додати, що згідно з підписаним на початку листопада меморандумом між міністерством та агрокомпаніями, виробники зобов'язалися наситити внутрішній ринок яйцями, зокрема збільшити чисельність поголів'я курей-несучок та обсягів виробництва яєць. До слова, Антимонопольний комітет навіть розпочав перевірку здорожчання, адже вважають, що об'єктивних чинників зростання цін не було. Вже в листопаді Мінагрополітики заявило про стабілізацію цін на яйця.

Нагадаємо, в Україні анонсували появу нових вимог до продажу курячих яєць. Їх планують продавати за певними категоріями. Серед критеріїв — якість, вага та зовнішні особливості. Про це повідомили у Міністерстві аграрної політики та продовольства України.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (20)
  • Тамара Параска

    Кури не стали менше нестись , а на птахофабриках за сучасної технології з однієї курки три яйця в день.Якої ж якості яйця!!!!!?????????
    Триклята мафія.

    Вс
  • София Казакова

    Choose a job you love, and you will never have to work a day in your life. — Выбирайте работу по душе, и вам не прид
  • Иван Соколов

    Їде знищеня сільского господарства.на всему роблят монополіе краще імпорт стают алігархами.вже пшеницю невигідно січти.добриво 40-50тисяс зерно вивозят по 4тисячі.думайте.скоро лаваші з турції будем возити.

    Володимир Романюк reply Иван Соколов

    Иван Соколов грамотність зашкалює😆
  • Анна Климишена

    Китайцi не паряться,е сухе молоко,е яечний порошок-буде омлет,ще трави якоiсь добавлять,так I в нас скоро буде,Якщо не вiдновимо с/г.

    Люба Білик reply Анна Климишена

    Анна Климишена добре, як би ще так не притискали села з цінами на корма, і міндобрива. Але ми вистоїм. Дай бог

    Анна Климишена reply Анна Климишена

    Люба Білик кури тримаю,вони несуться,звичайно вiдновимо.

    Люба Білик reply Анна Климишена

    Анна Климишена починайте відновлять.

keyboard_arrow_up