За скільки продають яйця у Хмельницькому: ціни і прогноз експертів

За скільки продають яйця у Хмельницькому: ціни і прогноз експертів
  • За осінь ціни на яйця різко зросли й досягли пікових показників. 
  • За скільки їх продають зараз у Хмельницькому?
  • Що буде з цінами на яйця далі: прогнози експертів.

Різкий стрибок цін зробив яйця майже “золотими”. Наприкінці літа вони найбільше зросли в ціні, у порівнянні з іншими продуктами харчування. Причини  - сезонність, економічні проблеми в країні, підвищення вартості виробництва і здорожчання енергоносіїв, а ще війна. Експерти припускають, що до кінця року яйця можуть коштувати близько 100 гривень за десяток. Виробники також можуть додатково збільшувати вартість через дефіцит продукції. 

Загалом постачальники яєць підвищили гуртові ціни на 60%. Через це їх вартість в магазинах зросла у понад 2 рази. В тому числі й в Хмельницькому. Тим паче, попит восени на яйця завжди вищий. Дізнавалися, чи змінилися ціни на курячі яйця зараз і що прогнозують експерти. 

Скільки коштують яйця у Хмельницькому?

Ми вже моніторили ціни на яйця у середині жовтня. Якраз тоді був сильний стрибок. Тоді наша журналістка порівняла вартість курячих яєць у супермаркетах і на ринку. До слова, три тижні тому домашні коштували 80 гривень за десяток. В загальному ціна за одну штуку була від 45 до 80 гривень. У супермаркетах ціна стартувала від 62 гривень за десяток. Яка ситуація у Хмельницькому зараз?

Відео дня

Ми пройшлись магазинами, супермаркетами і заглянули на ринки. Ціни такі:

  • Ринок “Дубове” ~ 65 гривень
  • Супермаркет “BULKA” ~ 62,9 гривень (коричневі)
  • Фруктові кіоски ~ 70 гривень
  • Ринок “Ранковий” ~ 60-62 гривні
  • Домашні яйця на ринку ~ 70 гривень. 

Чи будуть дорожчати яйця далі: що кажуть експерти?

Фахівці прогнозують суттєве здорожчання яєць до кінця року. До прикладу, в грудні однією з причин чергового здорожчання може стати підготовка українців до свят. 

Директор Державної дослідної станції птахівництва Національної академії аграрних наук України Олег Катеринич:

  • Поговоримо про спеціалізовані підприємства, які використовують сучасні світові кроси птиці, яка має максимальну продуктивність протягом року, тобто несучість на рівні 300 яєць і більше. Відповідно до даних цих кросів, для виробництва десяти штук яєць необхідно 1,2-1,3 кг спеціалізованого комбікорму. Зараз вартість комбікорму від 10 до 15 грн, беремо в середньому 13 грн. Таким чином, для виробництва десяти яєць на птахофабриці потрібно витратити кормів на 1,5 грн. Вартість кормів складає 60-70% від загальної собівартості виробництва харчових яєць. Якщо 60% — це 1,5 грн, то ми отримуємо близько 2,5 грн, майже до 3 грн за штуку. Якщо до цього ми додамо ПДВ, яке враховується економістами птахофабрики, також 20% рентабельності, то ми отримуємо загальну, середньостатистичну, середньорічну вартість одного яйця на рівні 3,6 грн. Це відпускна вартість яйця при мінімальній рентабельності. Якщо ми до цього додаємо витрати, які несе торгівельна мережа, то ми отримуємо вартість яйця на рівні 4,7 грн. Таким чином, середньостатистична вартість яйця при теперішній середній вартості корму - близько 5 грн за штуку.

Олег Пендзин, виконавчий директор Економічного дискусійного клубу:

  • Чи буде яйце дорожчати? Думаю, що так. Воно буде дорожчати й ще обов'язково побачимо здорожчання яйця перед Новим Роком, коли буде ажіотажний попит, коли люди будуть готуватись до Нового Року. Війна не війна, а готуватись до нового Року будуть всі. Тому я думаю, відсотків на 7 – 8 ще яйце подорожчає, до 10% до кінця року. В реальності десяток буде десь 55 – 57 гривень, в середньому.

Директор Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко:

  • У серпні та на початку вересня ми бачили найнижчі ціни в Україні, далі вони зростатимуть. До кінця року та наприкінці зими побачимо ціну по 50 гривень на яйця. Я кажу про те, що ми можемо купити в магазинах — можна спрогнозувати будь-що окрім вартості яєць, тому що виробники настільки колотяться між собою, що ціна якраз зростає напередодні нового року. Вона потім починає спадати. Така ситуація буде спостерігатися і зараз: у грудні ми матимемо максимальну ціну, а от у січні вона буде знижуватись. Вартість зростає навіть незважаючи на попит українців. 

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (32)
  • Стас Антонюк

    Всі ці обурливі дописи,я так розумію,від міських жителів,які утримують дома собак,котів,різних птахів,щурів і т.д.і т.п.А ви купіть 3 ціпочки,виросте 1 курочка,бо 2 здохне,за 7-8 місяців,поки будуть рости і будете мати дешеве,або зовсім безкоштовне яйце.
  • Лєна Овдійчук Кулікова

    75гр
  • Михайло Кочерга

    ПОСТАВИТИ КАСОВІ АПАРАТИ НА ПРОДАЖ ЯЄЦЬ,ЩОБ ПРАВИЛЬНО ПЛАТИЛИ ПОДАТКИ...І ПИТАННЯ САМО СОБОЮ ВИРІШИТЬСЯ.
  • Леонид Гербер

    До поки влада не почне контролювати всю торгівлю, особливо під час війни, зменшення і замороження зарплат і пенсій людей. Спекулянти і далі зможуть встановлювати будь які ціни. Питання лише в тому, чи хтось із так званих "підприємців", надав  переконливі і обгрунтовані докази, такого підвищення цін? Можна з впевненістью сказати - жодного.

keyboard_arrow_up