Де вигідніше у Хмельницькому: порівняли ціни на крупи і цукор

Де вигідніше у Хмельницькому: порівняли ціни на крупи і цукор
  • Продовжуємо моніторити ціни на продукти у Хмельницькому. 
  • Як змінилась вартість круп на прилавках міста?
  • Дізнавались, де вигідніше. Переглядайте інфографіку. 

Цінники крупах знову змінились. До прикладу, здорожчали окремі сорти рису, а гречка по Україні подешевшала. 

Журналісти vsim.ua продовжують слідкувати за вартістю продуктів у Хмельницькому. Щомісяця на нашому сайті ми розповідаємо про вартість овочів, фруктів, молочних виробів та м’яса. Зокрема, минулого вівторка ми порівнювали ціни на курячі яйця. 

Цього разу розповімо про вартість круп та цукру. Востаннє ми порівнювали цю категорію товарів у жовтні. Отож, що змінилось за чотири місяці?

Відео дня

Для порівняння журналістка відвідала два продовольчих ринках - центральний та «Ранковий» по Кам’янецькій, а також супермаркет. 

Обрали найпопулярніші види круп. Дізнавайтесь, де вигідніше і переглядайте інфографіку. 

Який прогноз?

Минулого місяця споживча інфляція сповільнилася до 4,7% із 5,1% у грудні. За повідомленням Нацбанку, в Україні подешевшали крупи, олія та цукор. 

«Пригальмувало зростання цін на хліб, борошняні та кондитерські вироби, м’ясні продукти, молоко. Крім того, знизилася вартість яєць, олії, круп та цукру завдяки нарощуванню виробництва та переорієнтації виробників на внутрішній ринок», – зазначають в Нацбанку. 

Про зниження цін на деякі крупи повідомляють і в Держстаті. 

Як йдеться у повідомленні, минулого місяця середні ціни на гречані крупи впали на 5,2% до 28,9 гривень за кілограм. Подешевшали й інші крупи.

За оцінками Світлани Черемісіної, головної наукової співробітниці відділу ціноутворення та аграрного ринку національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», гречка може подешевшати ще на 5-7%, до 25-27 грн за кілограм, передає видання thepage.ua

Подібне зниження цін на гречку пояснюється тим, що у 2023 році урожай цієї культури в Україні виявився рекордним — 207,5 тис. тонн. Для порівняння: у 2022 році гречки зібрали близько 148 тис. тонн, у 2021-му — більше 107 тис. тонн, у 2020-му — більше 100 тис. тонн. Тоді як річний обсяг споживання гречаної крупи в Україні становить біля 125-130 тис. тонн.

Загалом за оцінками науковців Інституту аграрної економіки, помітні стрибки цін на крупи, борошно та хлібобулочні вироби в найближче півріччя не очікуються.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (3)
  • Алина Соболева

    Люблю булгур!
  • Петрович

    Гречка 20

    Остап reply Петрович

    Так, понажералися вже по 90.

keyboard_arrow_up