Дізнався про борг через три роки. Історія хмельничанина, який скаржиться на дії податкової

Дізнався про борг через три роки. Історія хмельничанина, який скаржиться на дії податкової
  • Павло Хорошенюк побачив відрахування з пенсії та спершу не розумів, що це означає.

  • Почав розбиратися та дізнався — з нього стягнули податковий борг трирічної давності.

  • Розповідаємо деталі.

Отримав податковий борг та дізнався про нього за три роки. Така історія спіткала хмельничанина Павла Хорошенюка. І проблема не тільки в тому, що податківці не давали про себе знати тривалий час. Містянин досі не знає, за що конкретно цей борг був нарахований. Розповідаємо, що про все це відомо.

Податок, борг, суд та мінус до пенсії

Спершу ознайомимо вас із фактичними обставинами цієї ситуації. Отож, законами України передбачений податок на нерухоме майно. Податковим кодексом визначено, що податок мають сплачувати власники квартири або квартир, якщо їхня загальна площа перевищує 60 квадратних метрів.

Крім того, для будинку чи будинків оподаткування передбачене, якщо їхня загальна площа перевищує 120 квадратних метрів. Якщо особа має житло різних типів, наприклад, будинок та квартиру, податок потрібно сплачувати при перевищенні їхньої площі понад 180 квадратних метрів.

Відео дня

При цьому у всіх випадках податок нараховується не на всю площу житла, а на його перевищення вказаних норм. Наприклад, якщо квартира має 70 квадратних метрів, то оподаткуванню підлягають 10 квадратних метрів, які перевищують норму.

18 травня 2017 року у податковій інспекції Павлу Хорошенюку автоматично сформували податкові повідомлення-рішення, якими передбачена сплата податку за 2016 рік за такими об’єктами нерухомості:

Загальна сума податку таким чином складає 1 237,44 гривні.

29 серпня 2017 року повідомлення були відправлені рекомендованим листом на адресу вул. Грушевського, буд. 40. Згодом вони були повернуті до податкової через закінчення терміну зберігання, тобто вручені не були.

Після цього податкова служба звернулася до Хмельницького окружного адміністративного суду. Останній став на її сторону, та присудив стягнути з Павла Хорошенюка податковий борг. Про це йдеться у рішенні від 9 квітня 2020 року.

Відтак рішення суду було відправлене до виконавчої служби, а та направила його до пенсійного фонду. Останній стягнув з пенсії Павла Хорошенюка 1 561,18 гривні. Цю суму складають податковий борг та виконавчий збір. За словами хмельничанина, це сталося у листопаді 2020 року. Податкова також нарахувала, але ще не стягнула, 399,5 гривні пені.

Позиція Павла Хорошенюка

Журналістам Павло Хорошенюк розповів, що про нарахування податку та суд нічого не знав, аж поки з його пенсії не вирахували гроші. Всю цю ситуацію він вважає несправедливою з кількох причин.

Перша з них — у нього немає квартири на Інститутській. Він мав її раніше за зазначеною вище адресою, однак продав 16 травня 2014 року. Журналістам vsim.ua Павло Хорошенюк надав копію договору купівлі-продажу.

До слова, спершу в податковій повідомили, що податок нарахували на квартиру, що розташована за відсутньою адресою — вул. Подільська, буд. 14/1. Згодом там визнали, що помилилися з назвою вулиці. Про це свідчить лист відомства, який надав Павло Хорошенюк.

Друга причина — неправильний розрахунок податку. Навіть з урахуванням квартири на Інститутській, яка Павлу Хорошенюку не належить, загальна площа нерухомості не перевищує 180 квадратних метрів. За словами хмельничанина, у податковій йому так і не повідомили, як саме розрахували суми податків. За інші роки — до та після 2016-го — податків на нерухомість йому не нараховували.

Третя причина — йому належним чином не повідомили про нарахування податку та розгляд його справи у суді. Податкові повідомлення відправляли за адресою на Грушевського, де Павло Хорошенюк не живе від 2005 року. На думку хмельничанина, відправляти повідомлення мали би в першу чергу за місцезнаходженням (квартира на Мазура), а вже в другу чергу за податковою адресою.

Крім того, в податкової служби наявна адреса квартири на Мазура, про що свідчить витяг з центральної бази даних відомства. Копія цього документу наявна в розпорядженні редакції vsim.ua.

Під час розгляду справи Павла Хорошенюка у суді звідти подавали запит щодо місця реєстрації хмельничанина до відділу обліку та моніторингу інформації про реєстрацію місця проживання міграційної служби. Однак питаннями реєстрації займаються органи місцевого самоврядування.

Управління з питань реєстрації Хмельницької міської ради надало Павлу Хорошенюку довідку, що його місце проживання від 2005 року зареєстроване у квартирі на вулиці Мазура. Не знайшовши місце реєстрації Павла Хорошенюка, суд повідомив про розгляд його справи на своєму сайті та порталі «Судова влада України».

В одному зі своїх звернень Павло Хорошенюк повідомив податкову про свої вимоги:

Під час спілкування з журналістами Павло Хорошенюк зазначив, що моральний збиток розрахував за сумою грошей, яку витратив під час доведення своєї позиції податковій службі, наприклад, витрати на транспорт.

Позиція податкової служби

Громадяни, які змінили місце проживання, зобов’язані повідомити про це податкову службу протягом місяця, подавши відповідну заяву. Про це йдеться у відповіді Павлу Хорошенюку за підписом заступника начальника головного управління податкової служби у Хмельницькій області Віри Алексєєнко. В іншому документі, вже за підписом заступника начальника управління Валерія Коновальчука, сказано, що Павло Хорошенюк подав цю заяву 2 лютого 2021 року.

У документі, підписаному Вірою Алексєєнко, також зазначено, що станом на 1 березня 2021 року Павло Хорошенюк не подавав заяву на перерахунок податку, хоча має право це зробити.

У своєму зверненні Павло Хорошенюк відповів на це так:

— …Не буду я писати ніяких заяв про проведення перерахунку. Чому це маю робити я, коли обманює ГУ ДПС, його працівники? Розберіться у себе, хто нахомутав, той хай і платить.

За словами Павла Хорошенюка, у своїх листах податкова служба зазначає, що її дії можна оскаржити у судовому порядку. Під час спілкування з журналістами він розповів таке:

— Чому я правовій фірмі, а я вважаю, що податкова — це правова фірма передусім, маю доводити, що біле є біле, чорне є чорне. Збирати купу довідок в період пандемії, в суді беру, в нотаріуса беру, в другого нотаріуса, щоб показати про те, що я правий. Чому вони не доводять? Якщо вони праві, вони повинні на 100% бути праві й довести мені це, — сказав Павло Хорошенюк.

Він також розповів, що звертався до податкової служби у Київ, однак там прислали відповідь, яка за змістом повторює листи від обласного управління. Павло Хорошенюк знову подав звернення до Києва та наразі очікує відповіді.

У своїх зверненнях Павло Хорошенюк повідомляв, що квартира на Інститутській йому не належить, однак відповіді саме на це твердження у податковій не надали. Крім того, у відомстві наполягають, що сума податку складає 1237,44 гривні, тобто з урахуванням цієї квартири.

Що каже юрист про цю ситуацію

Якщо особа дізналася про нарахований податковий борг після позову до суду, рішення податкової можна оскаржувати під час судового розгляду. Оскаржити рішення суду можна за 30 днів після того, як особа його отримає. Однак, якщо є поважні причини пропуску терміну оскарження, можна спробувати його поновити. Про це журналістам vsim.ua розповіла головний спеціаліст відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги Хмельницького місцевого центру з надання БВПД Орися Підвальна.

— Лише у випадку, якщо апеляційний суд поновить строки оскарження та винесе рішення на користь боржника, тобто скасує рішення суду першої інстанції, тоді можна звертатись із заявою про поворот виконання рішення суду, тобто про повернення стягнутих у виконавчому провадженні коштів, — зазначила юрист у коментарі журналістам vsim.ua.

Вимагати про відшкодування завданої шкоди можна лише в тому випадку, якщо в судовому порядку буде доведено, що податкова діяла неправомірно.

— Довести неправомірність нарахування податкового боргу доволі складно. Податковий кодекс включає норми, що мають обов'язковий характер. Тому зазвичай рішення суду виносяться на користь податкової, — розповіла Орися Підвальна.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (7)
  • Наталя Ткач

    Податкова служба зловмисно це робить .не присилає повідомлення і нароховує борг
  • Oleksandr

    Тут є прогалина в нормі - якщо є квартири і будинок, чи дійсно має враховуватися сумарно 180м2(100 квартира і 60 дача, до прикладу), чи 60 на квартиру і 120 на будинок окремо... Я відповіді так і не знайшов, коли сам шукав... Ну і стягувати за продану квартиру, це жесть
  • Читач37

    Податкова постійно в шоколаді....
  • Майя Ковальчук

    Ви там що, огірків з молоком об'ілись, з барського плеча аж 5 статей безкоштовно 😂 Вдруге питаю - а нахіба?

keyboard_arrow_up