Частину площі Свободи продадуть знайомим депутата міськради. Зрада чи перемога?

Частину площі Свободи продадуть знайомим депутата міськради. Зрада чи перемога?
  • Підприємці, пов’язані з депутатом від «Батьківщини» Віталієм Худецьким, викуплять частину площі на Виставці.

  • Там розташований їхній кафетерій.

  • Міський бюджет з угоди отримає 179 тисяч гривень.

Депутати міської ради вирішили продати частину площі Свободи, яка розташована на розі вулиці Свободи та проспекту Миру. І продати не аби кому, а людям, пов’язаним з депутатом тієї ж міської ради. Розповідаємо, що про це відомо.

Що вирішили депутати

Земельна ділянка, яку вирішили продати, розташована на площі Свободи. Там розміщена родинна ресторація «Піч». Площа ділянки — 410 квадратних метрів. Рішення про продаж земельної ділянки прийняли під час сесії вчора, 14 липня.

Ділянка на кадастровій карті

Продати ділянку вирішили Ніні Худецькій та Сергію Мізері за 179 096 гривень без урахування податку на додану вартість. Обоє пов’язані з депутатом міськради від «Батьківщини» Віталієм Худецьким. Він, до слова, був відсутній у сесійній залі під час голосування. Ніна Худецька вказана в його декларації як власниця недобудованого житлового будинку.

Відео дня

Сергій Мізера та Віталій Худецький є співзасновниками приватного підприємства «Верена». Воно зареєстроване у Хмельницькому, а його основний вид діяльності — будівництво житлових і нежитлових будівель. Такі дані є у сервісі «YouControl».

Земельна ділянка перебувала в оренді Ніни Худецької та Сергія Мізери від 1 вересня 2020 року. Договір був укладений на 10 років. У 2021 році вартість оренди складала 42 884,21 гривні. Попереднім орендарем був Олег Шутюк.

Що кажуть чиновники та юристи

У висновку начальника управління правового забезпечення та представництва міської ради Лілії Демчук вказано, що землі комунальної власності не можуть бути передані у приватну власність, якщо вони є землями загального користування. Це передбачено статтею 83 Земельного кодексу. До проєкту рішення, який аналізували в управління, не додано документів, які підтверджують, що ділянка не належить до земель загального користування.

За даними публічної кадастрової карти, передана на продаж земельна ділянка має цільове призначення 03.08 «Для будівництва та обслуговування об'єктів туристичної інфраструктури та закладів громадського харчування». Тим часом більшу частину площі Свободи займає інша ділянка, яка має цільове призначення 18.00 «Землі загального користування» (під сквер).

Згідно із законодавством, з комунальної у приватну власність може перейти будь-яка земельна ділянка, за окремими виключеннями, зокрема, щодо земель загального користування, визначених кодом 18.00. Про це журналістам vsim.ua розповіла головний спеціаліст відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги Хмельницького місцевого центру з надання БВПД Орися Підвальна.

Земельна ділянка комунальної власності може бути передана в приватну, якщо на ній розміщена нерухомість, яка перебуває в приватній власності. Про це журналістам vsim.ua розповів заступник міського голови Хмельницького Микола Ваврищук.

— Законодавство чітко говорить, що власник приміщення має право на викуп земельної ділянки, якщо нерухоме майно зареєстроване як нерухоме майно. Якщо зареєстроване нерухоме майно, то єдиний варіант — викуп земельної ділянки. Інші всі земельні ділянки, які ідуть під потреби бізнесу чи підприємництва, ідуть лише на аукціон, а будь-яка людина, не лише в Хмельницькому, має право купити земельну ділянку, якщо там розташовується її нерухоме майно. Тут лише пріоритет власнику нерухомого майна, — розповів чиновник у коментарі журналістам vsim.ua.

Скільки коштують земельні ділянки в мікрорайоні

Земельну ділянку площею 410 квадратних метрів міськрада погодилася продати за 179 096 гривень. Це 43 682 гривні за сотку. Сума встановлена експертною грошовою оцінкою. За даними сайту dom.ria.com, вартість сотки землі на Виставці складає від 13 698 до 369 863 гривень.

Які можуть бути проблеми через приватну земельну ділянку

Ми неодноразово розповідали вам про те, що земельна ділянка, на якій розташована «Либідь Плаза» і якою щодня проходять тисячі хмельничан, є приватною власністю. Через це періодично виникають проблеми. Так, щороку в грудні тут з’являється ялинковий ярмарок, не отримуючи на це жодних дозволів. Неофіційно торгівці говорять, що платять за право стояти тут «Либідь Плазі».

А минулого місяця біля торгового центру з’явився кіоск із морозивом. Хоч чиновники й обіцяли з ним розібратися, проте він досі на місці. Ми знову запитали про це заступника міського голови Миколу Ваврищука. Він пообіцяв повідомити деталі згодом. Ми опублікуємо коментар чиновника, щойно його отримаємо.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (19)
  • Valentyna Lysak

    ЗРАДА!!!
  • наталия литвак

    Як таке можливо?
  • Емилия Чеснок

    Вже  пізно щось роз"яснювати тим хто залбишився. Вони серйозності того, що є в Україні зараз , і що ще буде  не розуміють. . Щасливий , хто виїхав з України на завжди.  В Симчишина схвачено  не тільки в Хмельницькому за  наші гроші. Нічого дивного. Логічно міркуйте. Нас навчив сталінський режим .Щоб вижити треба викручуватись..  Меншість голосуючих над більшістю не голосуючих  хмельничан перемогла.   Що ж , результатом того що ми маємо є наша пасивність
  • Андрій Бацюн

    Симчишин готується на наступний термін балатуватись у Верховну раду у Київ(в Хмельницькому все вже взято☹️) а для цього потрібно  більше грошей тому і розпродує все за копійки але  наголошую тільки "своїм" людям з певним відкатом для себе додатково. На своє місце готує Миколу Ваврищука - сина власників меблевого виробництва м. Староконстянтинів який займає високу посаду також зараз біля нашого голови.  Інформація від приближених до команди Симчишена осіб відповідає дійсності на 100%

    Алина Ушакова reply Андрій Бацюн

    Андрій Бацюн  👌

keyboard_arrow_up