Тарифи, пенсії, субсидії, призов, мультитест: зміни для хмельничан з 1 червня

Тарифи, пенсії, субсидії, призов, мультитест: зміни для хмельничан з 1 червня
Колаж "Телеграфу"

Перший місяць літа традиційно несе чимало зміни. Вони торкнуться тарифів на електрику, підвищення пенсій, оформлення субсидій, написання мультитесту, мобілізації та звільнення зі служби для військових, оновлення від банків та жодних додаткових вихідних. 

Червень 2023 року принесе зміни для хмельничан. Вже з 1 числа очікується підвищення тарифів на світло. Одній з категорій пенсіонерів виплатять пенсію із надбавкою за три місяці. Випускники в червні складатимуть НМТ. Розповідаємо про усі зміни з червня 2023. 

Тарифи на світло

Згідно з розпорядженням Кабміну, нинішні тарифи на електроенергію для побутових споживачів діють до 31 травня. Суми в платіжках «за світло» в червні зростуть в середньому вдвічі. Тепер тариф становитиме 2,64 грн за кіловат-годину замість 1,44 грн та 1,68 грн.

В Уряді переконують, що підвищення тарифу на електроенергію було неминуче та необхідне. Пов’язане це з необхідністю відновлення енергосистеми після російських обстрілів і підготовкою до наступної зими.

Відео дня

Нові тарифи на послуги з розподілу електроенергії будуть для споживачів - юридичних осіб. Вони йтимуть за двома класами напруги — 1-им та 2-им. Їх підвищуватимуть у 2 етапи з різницею в місяць часу. 

На період з 1 червня по 30 червня 2023 року (включно) тариф буде такий:

Пенсії

Із 1 червня пенсіонери, що працюють, отримають доплати одразу за три місяці — квітень, травень і червень. Органи Пенсійного фонду отримали звітну інформацію за перший квартал 2023 року лише у другій половині травня. Тому підвищення йде “із запізненням”. 

Суми підвищення будуть різні, адже залежать від стажу, зарплати та розміру пенсії. За даними Мінсоцполітики, в Україні продовжують працювати 2,7 мільйонів пенсіонерів, але отримають підвищені пенсії лише приблизно 600 тисяч осіб. Серед тих, хто отримає більші суми:

Субсидії

На неопалювальний сезон Пенсійний фонд автоматично перепризначить житлові субсидії.

— Пенсійний фонд автоматично призначить житлові субсидії на неопалювальний період для більшості домогосподарств, які отримували субсидію в попередньому опалювальному сезоні. Це можливо за умови, якщо не змінилися дані про майновий стан чи склад родини. Автоматично також будуть перепризначені житлові субсидії внутрішньо переміщеним особам, які отримують їх за адресою реєстрації, — йдеться в повідомленні Мінреінтеграції.

Автоматично також будуть перепризначені житлові субсидії внутрішньо переміщеним особам, які отримують їх за адресою реєстрації.

Якщо внутрішньо переміщена особа планує оформити субсидію за адресою, відмінною від місця реєстрації, вона має звернутися до Пенсійного фонду України та подати відповідну заяву й декларацію про доходи.

Житлові субсидії буде призначено на підставі отриманої від надавачів послуг інформації про забезпеченість громадян житлово-комунальними послугами за встановленими цінами, тарифами й розміром внесків/платежів на управління багатоквартирним будинком і комунальні послуги. За відсутності необхідної інформації житлова субсидія на такі послуги призначатися не буде.

Зміни для військових

У статті 26 Закону про військовий обов'язок та військову службу зазначені підстави, за яких військові можуть звільнятися під час воєнного стану в Україні: за віком, за станом здоров'я, у зв'язку з набранням чинності обвинувальним вироком суду; за сімейними обставинами.

Закон (проєкт № 8009) із 8 травня перебуває на підпису в президента. Він запроваджує можливість звільнення зі служби для осіб, яких не може бути мобілізовано за сімейними обставинами. Документ набуде чинності одразу після його опублікування.

Новою підставою для звільнення буде те, що близькі родичі військовослужбовця загинули чи зникли безвісти під час захисту України. Для подання рапорту на звільнення необхідно мати оригінали документів, що підтверджують підстави для звільнення.

Мобілізація 

Воєнний стан і загальну мобілізацію в Україні продовжили до 18 серпня 2023 року. Згідно з чинним законодавством, мобілізувати в Україні можуть будь-якого чоловіка віком від 18 до 60 років, якщо він придатний за станом здоров'я й немає законних підстав не мобілізувати його. Водночас не має значення, чи має людина військовий досвід.

З 1 червня 2023 року мобілізації підлягатимуть:

Повістку можуть вручити в будь-якому публічному місці. Водночас працівники військкомату (територіального центру комплектації, ТЦК) одразу перевіряють, чи є у відомства уточнені дані про конкретну людину. Йдеться про дані, які були перевірені після 24 лютого 2022 року. Якщо їх немає, людині видадуть повістку для явки до ТЦК з метою уточнення даних.

Водночас із 1 червня співробітники ТЦК зможуть вручати повістки всім чоловікам – незалежно від того, до якого військкомату вони приписані. Закон не дозволяє оскаржити вручення повістки.

Національний мультитест

У перший місяць літа на абітурієнтів очікує важливий етап – складання Національного мультипредметного тесту (НМТ) в Україні та в екзаменаційних центрах за кордоном.

Основна сесія НМТ розпочнеться 5 червня і триватиме до 23 червня. Для участі у ній зареєструвалися 281 198 осіб. А в Хмельницькій області — 10 796 бажаючих. 

Найбільше учасників на Хмельниччині обрали третім предметом історію України (62,5%) та англійську мову (21,2%). Наразі створили 26 тимчасових екзаменаційних центрів у 16 ​​населених пунктах. Саме тестування пройде у 2 змінах з 5 по 20 червня.

Учасникам основної сесії вже повідомили про день і місце проведення тестування. Вони отримали можливість завантажити запрошення на тест.

У запрошенні зазначено місце, дату і час проведення тестування і доступне воно в персональному електронному кабінеті учасника НМТ.  Наразі в усіх громадах області завершують готувати тимчасові екзаменаційні центри.

— Рекомендуємо всім учасникам цього НМТ не розголошувати інформацію про місце та час проведення тестування, — закликають в Департаменті освіти та науки. 

Більше про цьогорічний НМТ читайте за посиланням

Нові умови від банків

В ПриватБанку вирішили повернути "Оплату частинами" та деякі інші програми, а також скасувати кредитні канікули. Тобто, якщо клієнт "переступив" через пільговий період, щомісяця треба буде вносити обов'язковий платіж за кредитом. Однак тут вирішили стимулювати українців здійснювати платежі вчасно і запровадили нове правило: якщо сплачувати хоча б 5% заборгованності, пільгова ставка залишиться.

В Monobank від 1 червня 2022 року можна буде збільшити кредитний ліміт. Однак, якщо клієнт захоче це зробити, доведеться погодитися на підвищення ставки від 1,6% до 3,1%.

В Ощадбанку також скасували кредитні канікули для фізичних осіб та бізнесу.

Свята та вихідні дні 

У червні відзначають два державні свята: Трійцю та День Конституції (4 червня та 28 червня). Проте через воєнний стан 28 червня буде звичайним робочим днем, як і понеділок 5 червня після Трійці. Тож хмельничани матимуть у червні 8 вихідних – суботи та неділі.

Свята в червні:

Повний список державних, православних та греко-католицьких свят читайте за посиланням

Читайте також: 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (9)
  • viktor

    держава злодіїв і проходимців,більше нічого не скжеш.
  • Олекса Шумейко

    Неукраїнська влада добиває українців. Україна для українців.
  • Ольга Дуда

    Пенсії працюючим пенсіонерам? Та ви задовбали з цими працюючими. Та їх до смерті неповиганяєш з тих робіт. Молоді жіночки з маленькими дітками не мають де подітись через тих крепишів. Особливо в селах де немає садочків , цеж треба придумати таке  щоб ціле літо працівники ясел сиділи в дома і три місяці щей зарплату отримувати, а ця нещасна мама незнає як вижити. І головне що ці працюючі щей хворі ( на групах ) , а працюють --- землі не торкаються. Дійсно хворі--- виздихуюють, бо нема за що ліків купити і працювати не можуть( і як би нестарались доказати що не можуть  без грошей недокажуть).  . Задовбали вже з такими законами. Або пенсії платіть, або зарплати!!! Це геноцид . Де брати стаж роботи молодим жіночкам??? Де подіти дітей??? Повилазило вам там блять в раді що робиться в селах???. Може хтось зі мною незгоден ???

    Svetlana Solonina reply Ольга Дуда

    "Молоді жіночки з маленькими дітками" підуть на роботу водієм? Чи на лікарняні не будуть ходити? Чи до станка точити стануть? Сантехніка, електрика? Ні? Про які місця роботи для " молодих жіночок" ви говорите?  І ще. А чоловіки в них є? Родичі не працюючі пенсіонери, щоб дітей залишити? Чи теж працюють, але їм можна? А в селах городина, домашнє господарство, вирощуйте овочі, займайтеся тваринництвом і продавайте.

    IGOR reply Ольга Дуда

    А вы проведите эксперимент и попробуйте проживите месяц за 2500, заплатив при этом коммуналку. Не думаю, что пенсионеры вместо того, чтобы наслаждаться жизнью, работают до смерти - от хорошей жизни. У городских пенсионеров огородов нет, они всё покупают. Для справки - капусту, морковь и лук сейчас продают по 60 гривен, помидоры и огурцы по 70-80. Всё вышеперечисленное для городских пенсов - недоступная роскошь. А на счёт или пенсии или зарплаты, то не согласен абсолютно и могу аргументировать. Пенсионеры всю жизнь платили налоги, чтобы на старости лет им малую часть вернули мизерными подачками. Выход на пенсию одинокого городского пенсионера - это чистый голодомор.

    С чем могу на 100% согласиться, так это с тем, что это реально абсолютный геноцид. Работа фактически за еду и это в том случае, если она есть...
  • Новини Хмельницького на vsim.ua

    ❗️Оперативна інформація, цікаві та важливі новини у нашому Telegram-каналі - https://t.me/+gtHqKqD7B0o3N2Uy

keyboard_arrow_up