Ганнопільський спиртзавод продали за 2,6 мільйони: хто його купив

Ганнопільський спиртзавод продали за 2,6 мільйони: хто його купив
Фото з системи «Prozorro. Продажі»
  • Це підприємство має столітню історію і мільйонні борги. 

  • Ще в 1933 році там рятувалися від голоду, завод двічі руйнували та відбудовували.

  • Із 2011 підприємство не функціонує, а його майно налічує 51 об’єкт у Ганнополі та 11 в Славуті. 

  • Дізнавайтеся хто ж придбав Ганнопільський спиртзавод. 

«Ганнопільський спиртовий завод» знаходиться у Шепетівському районі. Його збудували ще в 1891 році. Відтоді завод кілька разів зупинявся, двічі руйнували, відбудовували та перепродавали. Нині підприємство перебуває не в найкращому стані та має борги. 

Наприкінці березня його виставили на продаж через систему електронних торгів «Prozorro. Продажі». Фонд державного майна України продав його за 2,6 мільйони гривень. Про це йдеться на Prozorro.Продажі. 

Відомо, що із 2011 року спиртзавод не працює. До всього, нині він знаходиться у занедбаному стані. Станом на початок 2023-го підприємство мало понад 15 мільйонів гривень кредитних боргів. Зокрема, заборгованість по податках склала 8,8 мільйонів гривень, пенсійних внесків майже 1,5 мільйона гривень, а також заборгованість з виплати заробітної плати у сумі 587 тисяч гривень. Наприкінці березня Фонд державного майна України пропонував купити його за понад 3,85 мільйона гривень.

Відео дня

Підприємство складається із 62 об'єктів нерухомого майна. Більша частина з них знаходиться в Ганнополі. Ще десяток — в Славуті. Основні з них — це головний корпус площею 1,3 тисяч квадратних метрів, цех розливу горілчаних виробів та очисного відділення площею 1,4 тисяч квадратних метрів, конюшня площею 529 квадратів, солодовня площею 1,1 тисяч квадратів, склад зерна площею 1,2 тисячі квадратних метрів та інші. У супровідній документації зазначається, що підприємство має двох працівників.

Покупець — київське ТОВ «Комбінат будівельних матеріалів». За даними Youcontrol, фірма зареєстрована 9 місяців тому. Керівником є Руслан Харченко. Основний вид діяльності – будівництво. 

Що відомо про історію заводу

Спиртзавод у тоді ще містечку Ганнопіль з’явився 1891 року. Тоді він працював на зерні та картоплі. Про долю заводу в наступні десятиліття невідомо, однак історичні матеріали вказують на те, що він був зруйнований. 1927 року на підприємстві почали відновні роботи, а 1928 року він дав першу продукцію після перерви.

Певну роль завод відіграв під час Голодомору 1932-1933 років. Один зі свідків геноциду, Гнат Клей, розповідав, що на території спиртзаводу місцеві мешканці збирали шолоху та брагу. Для них це було одним зі способів вижити. Репресії 1930-х років торкнулися й працівників підприємства.

Під час нацистської окупації начальником поліції став працівник спиртзаводу, місцевий німець на прізвище Затчик. За його участі були розгорнути репресії серед населення (більшість мешканців на той час були євреями).

У період окупації до Німеччини вивозили, серед іншого, й спирт. Аби цьому перешкодити, 2 грудня 1942 року місцеві партизани розгромили поліцейську комендатуру та знищили охорону на території спиртзаводу. 30 тонн спирту, який нацисти готувалися вивезти в Німеччину, партизани вилили, а цистерни спалили. Пожежа на спиртзаводі тривала кілька днів, а саме підприємство було повністю знищене.

Подальша відбудова в історичних матеріалах не згадується, однак станом на 1960 рік завод уже працював. Технологічний процес на підприємстві був змінений. Побудували ректифікаційний цех, котельний і бродильний цехи, механізували багато важких робіт.

У 1980-х роках Ганнопільський завод був найкращим серед споріднених заводів України. Підприємство за добу виробляло до 20 тисяч літрів спирту вищої очистки («Екстра», «Люкс»), а сировина для його виробництва, картопля та зерно, від місцевих агровиробників приймалася в необмеженій кількості.

1998 року на підприємстві випускали газовану воду та горілку. Останньої було сім видів. Одна з них, «Древньокиївська», мала особливу популярність. Її навіть замовляли в адміністрації президента. Працівників тоді було до 200 осіб. Завод мав фірмові магазини у Славуті, Шепетівці, Нетішині та Острозі, а також хотів відкрити такі у Хмельницькому та Кам’янці-Подільському.

Та вже на початку 2000-х почалися проблеми — часто змінювалися директори, значно зменшилася кількість працівників. 2006 року житомирське видання «20 хвилин» повідомляло, що на спиртзаводі діяла злочинна група, пов’язана з незаконним обігом алкоголю. У матеріалі також ішлося, що підприємство перепрофілювало свою діяльність через проблеми зі збутом.

За даними видання, бренд «Nemiroff» мав намір «оселитися» у Хмельницькому. При цьому для виробництва алкоголю мали б бути задіяні заводи області, зокрема Ганнопільський. Втім, таким планам не судилося збутися. За словами голови Хмельницької ОДА Івана Гладуняка, тодішнє керівництво області (про який саме період ідеться, в матеріалі не уточнюється) захотіло занадто великого «відкату».

2007 року сайт vsim.ua повідомляв, що Ганнопільський спиртзавод після банкрутства відновив виробництво. Тоді йшлося про багатокомпонентний розчинник для хімічної промисловості. Також у планах був запуск лінії з виробництва біоетанолу. На той час завод накопичив перед працівниками борги по зарплаті.

2009 року повідомлялося, що завод відновив виробництво після тривалого простою. Щодня на роботу виходили 105 працівників. 2011 року виробництво знову зупинилося та більше не відновлювалося.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (8)
  • Ната Иванович

    Спиртзавод и убыток? Кто-то провернул выгодную сделку
  • Александр Савчук

    Клас продати все
  • 007

    Саме несмішне : ( замовником горілки була навіть адміністрація президента)., цікаво хто у  тій адміністрації так бухав? , І як та адміністрація президента вирішувала державні питання  після спирту класу екстра

    Жесть
  • Mykola Kozlovskyi

    Сергей Коваль більше 15 мільйонів боргів! Виходить його придбали за 17,6 мільйона гривень.

keyboard_arrow_up