Гроші від ООН отримають громади Хмельниччини. На що витратять

Гроші від ООН отримають громади Хмельниччини. На що витратять
Соціальна пральня у Хмельницькому. Ілюстративне фото
  • До півмільйона гривень розподілять між чотирма громадами, які перемогли у конкурсі.

Чотири громади Хмельницької області за гроші від ООН реалізують власні соціальні проєкти. Сьогодні, 15 листопада, їх визначили у Хмельницькому шляхом відбору членами жюрі. Особливістю цих проєктів є спрямованість на обслуговування переселенців.

Запрошувати громади Хмельниччини до участі у грантовому проєкті почали у середині жовтня цього року. Про це розповіла керівник проєктів та програм благодійного фонду «Рокада» Богдана Сенякевич. Зацікавилися цим дев’ять громад.

Для їхніх представників спершу проводили навчання. Спочатку пояснювали, як з’ясувати потреби громади та визначити ідею проєкту. Далі навчали розробці грантових заявок та їхньому захисту. До «фіналу» конкурсу дійшли сім громад, які й узяли участь у відборі сьогодні, 15 листопада.

Відео дня

Зрештою жюрі визначило переможців. Їх мало бути троє й на кожен передбачалося витратити не більш як 150 тисяч гривень. Але одна з громад подала заявку на менше фінансування, тому гроші перерозподілили й обрали чотирьох переможців. За словами організаторів, загалом сума грантів складе 450-500 тисяч гривень. Їх фінансуватиме управління верховного комісара ООН з питань біженців.

Перелік переможців та їхніх проєктів:

Точну суму витрат на кожен проєкт організатори наразі не називаються, оскільки кошториси ще мають відкоригувати.

У представників громад вдалося дізнатися деталі щодо їхніх проєктів. Так, у випадку з Дунаєвецькою громадою йдеться про соціальний простір для спілкування, навчання, проведення заходів, спілкування з психологами. З цією ініціативою виступили переселенці, які мешкають у комунальному приміщенні. Про це розповів начальник управління соціального захисту та праці Дунаєвецької міськради Микола Островський.

За його словами, простір потребує технічного облаштування, до прикладу, проведення Інтернету, встановлення великого екрана, ксерокса та камери. Це потрібно, зокрема, для того, щоб переселенців могли спілкуватися зі своїми рідними та близькими в інших регіонах України та за кордоном.

— У нас під таке місце є приміщення, воно не використовувалося настільки ефективно, як би ми хотіли, і ця ідея нам дуже сподобалася, ми її описали, загорілися нею, і журі відібрало нас на фінансування. Майже 100 тисяч гривень матеріального забезпечення надійде у нашу громаду для реалізації. Додатково ми з місцевого бюджету також частину коштів як співфінансування долучимо, — розповів Микола Островський.

Тим часом у Волочиській громаді хочуть облаштувати зону відпочинку у помешканні для переселенців. Там нині проживають 25 людей, серед яких люди похилого віку, матері з маленькими дітьми та особи з інвалідністю. Про це розповіла представник Центру надання соціальних послуг Волочиської громади Інна Мисан.

Журналісти запитали її, чи важко було визначатися з ідеєю проєкту. Вона відповіла так:

— Я не можу сказати, що щось було складно, тому що я працюю в центрі і ми уже півтора року цілими днями з нашими ВПО, і ми проживаємо ці дні разом. Ми спілкуємося з ними щодня, ми знаємо про інтереси кожного, його хобі, чим люди цікавляться, і нам не було складно абсолютно ні в чому. Це була просто жива ідея, яку ми хочемо якнайшвидше втілити в життя за підтримки спонсорів, — розповіла Інна Мисан.

Вартість проєкту у Волочиській громаді складає менш як 150 тисяч гривень, ймовірно, після перегляду кошторису її зменшать. Також міський голова Волочиська погодився співфінансувати ремонт приміщення з бюджету громади.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (4)
  • Читач81

    Вибрасілі в пропасть
  • Чуш Малий

    А де іксперди у коментах?
  • Читач81

    Бруківку треба робити очевидно.Щоб як у столиці, Хмельницькому, дорого і богато.

    Лесовой К. reply Читач81

    В дождь походи по нашим тротуарам. Может дойдет до мозга чего.

keyboard_arrow_up