Хмельницька мерія увійшла у топ-10 замовників дронів для військових на Prozorro

Хмельницька мерія увійшла у топ-10 замовників дронів для військових на Prozorro
  • Всього ж Хмельницька область минулого року придбала 1 853 безпілотники за понад 77 мільйонів гривень. 

  • Найпопулярніші серед закупівель — мавіки і FPV дрони. 

У 2023 році на Prozorro завершили закупівлі на майже 27 тисяч безпілотників. А витратили на це 2,6 мільярдів гривень. Тривали закупівлі ще на 119 мільйонів гривень. Але це не всі безпілотники, що придбали для військових за бюджетний кошт. Адже державне замовлення та значна частина закупівель військових частин є непублічними. Тож найчастіше дрони на Prozorro замовляли громади.  Про це повідомляє проєкт DOZORRO Transparency International Ukraine.

Тут і далі інфографіки сайту DOZORRO Transparency International Ukraine

Так, згідно їх аналітики саме громади Хмельниччини минулоріч витратили на закупівлі безпілотників 77,2 мільйони гривень. На ці гроші вдалось придбати 1 853 дрони для захисників. У топ-10 міст-замовників увійшли Львів, Хмельницький, Луцьк, Черкаси, Полтава, Івано-Франківськ та Тернопіль. 

Хмельницька міська рада придбала 1 463 дрони. Витратили на них 55 мільйонів гривень. Виконавчий комітет здебільшого купував FPV-дрони — 1 305 на 28 мільйонів. Це квадрокоптери, керовані оператором за допомогою спеціальної гарнітури (окулярів). Вони можуть нести корисне навантаження, при цьому у FPV-дронів немає автопілота і вони літають без GPS. Але були й інші безпілотники. Серед них — продукція DJI: різні моделі DJI Mavic та DJI Matrice. 

Відео дня

Якщо ж дивитися загалом по регіонах, то за сумами закупівель першість тримають Дніпропетровська область — 638 мільйонів гривень, Київська — 227 мільйонів гривень та Львівська — 216 мільйонів гривень. Крім того, фонд “Повернись живим” на закупівлі для аеророзвідки за рік витратив 464 мільйони. Фонд Сергія Притули на дрони станом на жовтень — 472 мільйонів.

Закупівлі військових частин, нагадаємо, не аналізували, адже не вся інформація про кількість і вартість придбаних ними дронів публічна. 

До слова, у 2023 році сума закупівель дронів на Prozorro була в 12 разів більшою ніж у 2022 — 2,6 мільярдів та 218 мільйонів гривень відповідно. А кількість — у 43 рази.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (32)
  • Ірина Щ.

    Для чого ці публікації? Вам замало зруйнованого підприємства і загибелі людей? А потім дивуємося, чому Хмельницький весь час під обстрілами? Зараз не потрібні змагання, хто більше закупив, зробив,чи піаритися на цьому. Потрібно тихо робити свою справу і думати про безпеку людей і міста!
  • Руслан Супрун

    Будь ласка знеміть публікацію не нагадайте людей на небезпеки
  • Алла

    Молодці!!!
  • Ірина Ліщук

    Влада брехуни,шо ви мелите???? Ми простий народ їх зібрали....

keyboard_arrow_up