Індустріальний парк «Хмельницький»: міськрада шукає управляючу компанію

Індустріальний парк «Хмельницький»: міськрада шукає управляючу компанію
  • Міськрада розпочала пошук компанії, яка забезпечить розвиток індустріального парку.

  • Планується, що її оберуть до кінця жовтня цього року.

  • Розповідаємо, що відомо про індустріальний парк та умови відбору управляючої компанії.

У Хмельницькому почали шукати компанію, яка стане управляючою для індустріального парку «Хмельницький». Документи від кандидатів прийматимуть до 14 вересня. Розповідаємо про основні умови конкурсу та нагадуємо основні факти про майбутній індустріальний парк.

Що таке індустріальний парк

Індустріальний парк — це особлива територія, призначена для розміщення промислових підприємств переробної галузі. Вона має бути облаштована відповідною інфраструктурою, наприклад, електро-, газо- та водопостачанням. Підприємства індустріального парку також можуть здійснювати науково-дослідну діяльність та діяльність у сфері інформації та телекомунікацій.

Створення, діяльність та ліквідація індустріальних парків визначаються законом, який прийняли у 2012 році. Обладнання та комплектуючі для індустріальних парків, які не виробляються в Україні та не є підакцизними товарами, ввозяться з-за кордону без сплати мита.

Відео дня

Як Хмельницький ішов до створення індустріального парку

Вперше ідея створення індустріального парку була озвучена 2013 року. Станом на початок 2019 року у міськраді обрали ділянку для розміщення парку та затвердили його концепцію. Крім того, індустріальний парк «Хмельницький» був внесений до відповідного реєстру Міністерства економіки. У жовтні 2019 року визначилися з умовами відбору управляючої компанії.

Навіщо Хмельницькому індустріальний парк

У концепції індустріального парку зазначено, що індустріальний парк стимулюватиме промислове виробництво, залучатиме інвестиції, збільшуватиме зайнятість населення, зміцнюватиме економічний потенціал та збільшуватиме надходження до місцевого бюджету. Передбачається, що буде створено щонайменше три тисячі нових робочих місць, в економіку міста залучено 50 мільйонів доларів прямих інвестицій, а надходження до місцевого бюджету зростуть щонайменше на 10%.

Як фінансуватимуть створення індустріального парку

Гроші будуть залучати з різних джерел, а саме:

У лютому 2019 року начальник управління економіки міськради Оксана Новодон розповідала, що створення парку потребуватиме виділення 250 мільйонів гривень.

Де буде розміщений індустріальний парк

Виділена під парк земельна ділянка розташована східніше мікрорайону Лезневе між Південним Бугом та Вінницьким шосе. Площа ділянки складає майже 91 гектар. Вона вільна від забудови та не використовується. Тут пролягають лінія електропередач на 10 кВт, каналізаційний колектор поверхневих стоків та мережа водовідвідних каналів.

Наразі триває розробка проєктної документації на підведення комунікацій. Про це журналістам vsim.ua розповів заступник міського голови Роман Примуш. Зокрема, йдеться про газо- водо- та електропостачання, а також облаштування під’їзду від Вінницького шосе. Як зазначив чиновник, питання стоїть у площині фінансування робіт, хоча підведення газу невдовзі буде розпочате, а завершення цих робіт планується до кінця року.

Хмельницький вже пройшов перший раунд відбору європейського фонду на фінансування індустріальних парків. Як розповів Роман Примуш, очікуються результати другого раунду. Таким чином місто може отримати гроші на інфраструктуру парку.

Що буде в індустріальному парку

Майже вся територія, відведена під індустріальний парк, є несприятливою для будівництва через високий рівень ґрунтових вод. На ділянці є водовідвідні канали, проте невідомо, наскільки вони ефективні. Компанією, яка розробляла детальний план території індустріального парку, пропонується провести додаткові обстеження.

У разі недостатньої ефективності каналів пропонується вжити спеціальних підготовчих заходів. Наприклад, штучно підняти рівень поверхні та збудувати дренажі. Для захисту від затоплення пропонується звести дамбу на Південному Бузі.

Детальним планом пропонується освоєння території парку у два етапи. Перший із них триватиме 3-7 років. Протягом цього часу мають бути збудовані автотранспортне підприємство, логістичний склад, митний склад, митний ліцензійний склад та пожежне депо. Також передбачається прокладання вулиць та проїздів.

Другий етап триватиме 15-20 років. Мають з’явитися підприємства трьох промислових груп — текстильного виробництва, виробництва електричного устаткування та агропереробки. Загальна тривалість існування індустріального парку складає 50 років. Цей термін може бути подовжений.

Як обиратимуть управляючу компанію

Згідно з умовами відбору, вимоги до учасників конкурсу є такими:

Визначення переможця залежатиме від ряду факторів, зокрема:

Якщо на участь у конкурсі подасться одна компанія, вона може бути визнана переможцем, однак її пропозиція повинна відповідати основним вимогам.

Сьогодні, 16 серпня, на сайті Хмельницької міської ради повідомили про початок конкурсу з обрання управляючої компанії. Документи потрібно подавати до управління економіки. Крайній термін — кінець дня 14 вересня. Учасник конкурсу має сплатити 17 тисяч гривень реєстраційного внеску, який не повертається та буде витрачений на організацію та проведення конкурсу.

За словами Романа Примуша, за наявності гідного кандидата управляюча компанія буде обрана до кінця жовтня. Цей термін включає прийняття рішення виконавчим комітетом.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Mikhaylo P.

    Примітивна влада -примітивний проект: де Жилізна дорога, де аеропорт ... Скільки коштуватиме водопідведення/відведення, де найближча підстанція і потужна ... Чим думають, левову частку грошей зариють в землю...

keyboard_arrow_up