Кінотеатр «Планета» хочуть передати міськраді. Чому та що це може змінити

Кінотеатр «Планета» хочуть передати міськраді. Чому та що це може змінити
Фото Сергія Зиська
  • Будівлю з вежею на Подільській збудували як пожежне депо.

  • Коли потреба в ньому відпала, переобладнали в кінотеатр.

  • Зараз фільмів там не показують і поки що не планують.

  • Яким може бути план порятунку закладу?

Кінотеатр «Планета», який підпорядковується Хмельницькій обласній раді, хочуть передати у комунальну власність міськради. Майновий комплекс закладу площею 1734,2 квадратного метра місто може отримати безкоштовно. Умовою передачі є використання кінотеатру за призначенням та заборона на передачу у приватну власність. На це вже дав згоду виконавчий комітет, потім це питання розглянуть депутати міськради. Розповідаємо, як цей кінотеатр з’явився, у якому стані він зараз та які зміни можуть відбутися у майбутньому.

Від пожежного депо до кінотеатру

У 1940-х роках влада вирішила збудувати на перехресті сучасних вулиць Подільської та Соборної пожежне депо. А оскільки це був центр міста, будівля повинна була не тільки виконувати свою функцію, а й мати привабливий вигляд і відповідати своєму розташуванню. Поєднати ці вимоги вдалося архітектору Гнату Чекірді, який, до слова, нині є почесним громадянином Хмельницького.

1946 року затвердили проєкт будівлі, яка нагадувала ратушу. Зокрема, була й традиційна для таких споруд вежа, яку в цьому випадку називали каланчею. Будівництво ж через повоєнну нестачу грошей розпочалося 1951 року, а 1954-го споруду здали в експлуатацію.

Відео дня

Загалом призначенням каланчі є огляд міста пожежниками та оповіщення у випадку виникнення займання. Однак головна мета пожежної вежі у Хмельницькому була іншою. Після гасіння пожежі у ті часи пожежні рукави потрібно було висушити. Якби їх клали на землю, вони б злипалися й ставали непридатними. Тому рукави звішували саме з цієї каланчі. Про це розповів історик та краєзнавець Сергій Єсюнін.

Минули роки. До 1980-х пожежні депо з’явилися й в інших мікрорайонах. Тому мати таку установу в центрі вже не було необхідності. Крім того, машин побільшало, і виїжджати звідти на гасіння займань було незручно. Зрештою будівлю передали «Облкіновідеопрокату», який заснував там кінотеатр «Планета». Установа також мала мережу кінотеатрів в області.

Сьогодення «Планети»

Протягом останніх років кінотеатр занепадав. Зокрема, погіршувався стан будівлі. До прикладу, 2021 року у верхньому залі впала стеля, а цього року біля вежі було обгороджено, тому що з неї падало ліплення. Про це журналісту vsim.ua розповіла тимчасова виконуюча обов’язки директора обласної фірми «Кіновідеопрокат» Тетяна Калюжна. Вона ж за сумісництвом є депутатом обласної ради від «Команди Симчишина». Як одну з причин погіршення стану закладу керівниця назвала карантин, коли певний час робота кінотеатрів фактично була забороненою.

Слова Тетяни Калюжної підтверджують і цифри. З фінансової звітності установи дізнаємося, що раніше вона була прибутковою. Так, 2017 року чистий прибуток склав 219 500 гривень, а 2018 року — 189 500 гривень. Згодом ситуація змінилася — фірма стала збитковою. 2021 року «Кіновідеопрокат» вийшов у «мінус» на 1 524 400 гривень, а 2022 року — на 332 500 гривень.

Аби виправити ситуацію, вирішили скоротити штат і грошима орендарів, які займають приміщення кінотеатру, погашати борги. Власне, завдяки орендарям фірма зараз і тримається. І прибутковим, зазначила Тетяна Калюжна, підприємство зараз бути не може.

— В такому стані воно не виживе, фінансувати його область просто не може, в обласної ради бюджету немає, обласна військова адміністрація зараз має абсолютно інші завдання й витрати, — розповіла директор фірми.

Нині в приміщеннях на першому поверсі розміщені фаст-фуд, обмінник, магазин, кавова «точка» та їдальня. У холі з початку повномасштабного вторгнення зберігають гуманітарну допомогу та плетуть маскувальні сітки. У відеозалі періодично проводять навчання для футболістів. Є приміщення, яке зараз пропонується в оренду. Будівля кінотеатру отримала статус пам’ятки архітектури.

Яким може бути майбутнє закладу

Аби виправити ситуацію, вирішили передати кінотеатр з комунальної власності обласної ради у комунальну власність міської ради. На думку Тетяни Калюжної, остання більше зацікавлена у збереженні будівлі та має більше можливостей для цього. Вона розповіла, що обидві ради мають свої агенції розвитку. При цьому Агенція розвитку Хмельницького має кращі успіхи у залученні грантів, як от в рамках проєкту з оновлення розташованого неподалік «Дитячого світу».

Міський голова Олександр Симчишин розповів, що у влади є бажання забрати кінотеатр, аби зберегти. За його словами, будівля у такому стані, що найближчим часом звідти можна «отримати нехороші новини».

— Це обласна власність і є питання до того, як воно утримується. Ми його забрали б, дали б йому раду однозначно, поки ще це можна зробити, бо він може перетворитися у кінотеатр «Мир», коли треба буде вкладати в нього сотні мільйонів для того, щоб там щось зробити. Зараз поки можна обійтися значно меншим ресурсом, — сказав очільник міста.

Перш за все у кінотеатрі потрібно зробити ремонт даху та стелі, аби таким чином зберегти будівлю. Далі потрібно вирішити, як її використовувати. Однак у будь-якому випадку це буде соціально-культурна установа. Найімовірніше, один кінозал буде збережений. Щодо другого є сумніви, оскільки місто вже має кінотеатр Шевченка, а мати три кінозали може бути недоцільно. Загалом прикладами ймовірного використання будівлі можуть бути молодіжний хаб або хаб креативних індустрій.

Щодо залучення інвестора, то, за словами Олександра Симчишина, «приватник» точно захоче робити надбудови чи прибудови. А інакше вкладати туди гроші немає сенсу через велику конкуренцію. Адже в місті вже є «Multiplex» та «Woodmall Cinema», і ще два кінотеатри плануються.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (3)
  • Natali Shymkiv

    Сумно,добрались і до кінотеатру Планета,ще однієї архітектурної памʼятки….так буде як з памʼяткою що наШевченка-Старокостянтинівське ,колись був хлібозавод, музичне училище що біля парку Франка , і ще багато що   вже знищили 🥲🥲🥲
  • Юрій Гудок

    Передатуть міськ раді і Симчишин продасть за копійки одному з своїх знайомих. Ну як і все в нас в Хмельницькому
  • Читач81

    Треба зруйнувати як пам'ятник комуністичній епосі, і щоб який друган Сашка хмарочос побудував.

keyboard_arrow_up