Монотеатр «Кут» ліквідують. Які причини та що буде з приміщенням

Монотеатр «Кут» ліквідують. Які причини та що буде з приміщенням
  • Історія мистецького закладу у центрі міста налічує понад 30 років.

  • Тепер же театр одного актора мають приєднати до будинку культури.

  • Дізнавайтеся історію театру та плани на майбутнє.

Хмельницький міський моно-театр «Кут» хочуть ліквідувати. Комунальне підприємство запланували приєднати до міського будинку культури. Про це стало відомо з проєкту рішення, яке опублікували на сайті міської ради. Розповідаємо, що відомо про театр, які причини його ліквідації та що буде з колективом і приміщенням.

Яка історія монотеатру

Монотеатр «Кут» заснований рішенням Хмельницької міської ради народних депутатів від 8 грудня 1992 року. Це відбулося після того, як місцевий актор Володимир Смотритель переміг на Всеукраїнському фестивалі авторської пісні «Оберіг-92». Особливістю монотеатру «Кут» є те, що в ньому одна людина — тепер вже 70-річний Володимир Смотритель — є одночасно директором, художнім керівником та актором. Тобто заклад є таким собі театром одного актора.

Щороку в монотеатрі проводили міжнародний фестиваль моновистав «Відлуння». Володимир Смотритель неодноразово виступав за кордоном, має звання «Заслужений артист України» та «Народний артист України». У репертуарі монотеатру — 16 вистав. Як стверджується на сайті Володимира Смотрителя, це найбільший діючий репертуар серед стаціонарних театрів одного актора в Європі.

Відео дня

Розміщений монотеатр в частині старого кінотеатру «Мир» на Проскурівського підпілля, 34. Загалом будівля перебуває в аварійному та занедбаному стані. У міськраді оголошували про намір оновити будівлю, провівши реконструкцію або в інший спосіб. Як саме це має відбутися, у міськраді публічно не оголошували. Однак у будь-якому випадку потрібне залучення інвестора, оскільки у міському бюджеті на це немає грошей.

Чому ліквідують монотеатр

З питаннями щодо закладу журналіст vsim.ua звернувся до начальника управління культури міськради Артема Ромасюкова. Він розповів, що керівник театру Володимир Смотритель звільнився та виїхав за кордон. Таким чином заклад втратив свою сутність, адже він був і актором, і режисером, і керівником.

— Володимир Смотритель і «Кут» — це для мене тотожні поняття, тобто це є певний театральний маркер. Тому було прийнято на сьогодні, я думаю, оптимальне рішення — приєднати заклад до міського будинку культури, — сказав Артем Ромасюков.

Ще однією причиною ліквідації підприємства є його збитковість — воно себе не забезпечувало. Тому й вирішили за краще приєднати його комунального закладу, який за замовчуванням є дотаційним.

Що буде з колективом та приміщенням

Раніше у штаті театру були керівник (і водночас єдиний актор та режисер), бухгалтер, адміністратор, звукорежисер, світлооператор, костюмер та двірник. Наразі фактично працюють виконувач обов’язки керівника (Іван Бохоновський) бухгалтер та двірник на пів ставки. Решту відправили у простій, оскільки театр фактично не працює.

Після приєднання до будинку культури монотеатр фактично має працювати як театральне відділення, тобто він збереже свої функції:

— Там будуть відбуватися малі театральні форми, різноманітні літературні читання, зустрічі. Тобто така собі буде камерна сцена міста Хмельницького, і в тому числі театр «Дзеркало» та інші аматорські колективи, і професійні актори, які грають малі форми, зможуть там демонструвати своє мистецтво, — розповів Артем Ромасюков.

Він також сказав, що й Володимир Смотритель також зможе виступати у театрі, коли повернеться до України. Що ж до теперішніх працівників, то їхня доля поки що не вирішена. Надалі мають розширювати штат міського будинку культури та вирішувати, кого з працівників монотеатру потрібно туди взяти.

Приміщення монотеатру на Проскурівського підпілля, за словами Артема Ромасюкова, використовуватимуть і надалі за тим же призначенням. Інвестиційний конкурс на оновлення будівлі призупинився через повномасштабне вторгнення. Артем Ромасюков розповів, що він буде відновлений, щойно буде можливість.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (34)
  • Наталія Паршина

    Це добре,що заклад збережеться для малих мистецьких форм.як артистичних, так можна додавати виставки, музичні вечори.
  • Віталій Українець

    Чому не діє закон "Про реституцію" 1992року?

    Якщо комунальний  господар призвів до занепаду то є родичі які будували заклад ,купували землю!
  • Александр Нуцуляк

    Симчишин хочет построить на месте"мира"торговый центр

    Раиса Раиса reply Александр Нуцуляк

    Александр Нуцуляк хто всрався? НЕВІСТКА,  От так і Самчишен
  • Читач81

    аптеку

keyboard_arrow_up