Квартири впадуть в ціні? Що буде з ринком нерухомості після карантину

Квартири впадуть в ціні? Що буде з ринком нерухомості після карантину
Фото ілюстративне
  • Карантин вніс свої корективи в будівельний бізнес та ринок нерухомості. 

  • Квартири впали в ціні, а вартість на заміські будинки зросла на 40%.

  • Що буде з цінами після карантину, дізнавалися журналісти vsim.ua.

З приходом коронавірусної інфекції, життя світу кардинально змінилося. Мегаполіси пішли на вимушену самоізоляцію, призупинили роботу майже всі заклади, крім критичної інфраструктури. Україна перебуває на жорсткому карантині. Обмеження проникли в усі сфери життя та бізнесу. Від того страждає економіка, бюджети міст, підприємств та окремих сімей. 

Чого не скажеш про будівництво. Не зважаючи на карантин, у Хмельницькому продовжують будуватися більшість об’єктів житлової та комерційної нерухомості. В карантині забудовники навіть побачили свої плюси. Керівник будівельної компанії “SK Group” Олександр Скочеляс каже, що зникла проблема з кадрами. Відтак більше не буде затримок через відсутність робочих рук. 

  • Відео дня
    /li>

Попит, за словами забудовника, дійсно зменшився. Але показники наразі не суттєві. Відтак, за словами Олександра Скочеляса, на ринок нерухомості у місті вони мало вплинуть. 

Після завершення карантину забудовник прогнозує зменшення попиту на об’єкти нерухомості середньої вартості. Каже, її будуватимуть та здаватимуть менше. Внаслідок цього в сторону посунуться терміни здачі в експлуатацію та подальше заселення. Тому надалі, за словами Олександра Скочеляса, інвестори більше орієнтуватимуться на великих перевірених забудовників, які міцно тримаються на ринку роками і яким не страшний жоден карантин.

Квартири впадуть у ціні

Ще одним важливим сегментом ринку нерухомості у Хмельницькому є продаж уже готових об’єктів: квартир, таунхаусів, заміських будинків. Власниця агенства нерухомості "Твоя нерухомість" та керівник відділу продажів житлового масиву “LEDOVSKIY” Наталя Козак розповіла журналістам vsim.ua про зміну орієнтирів серед хмельничан та їхні нові вподобання навіяні карантином. 

Квартири, за словами Наталі Козак, зараз купують переважно по зниженим цінам. З початком карантину вартість впала на 10-15%. За ринковими прогнозами ціни будуть поступово зменшуватись до осені. На вересень, як зазначає пані Наталя, вартість нерухомості може впасти ще до 15%.

"Всі хочуть куточок з власною землею"

На відміну від квартир, після завершення карантину, ціни на будинки та землю можуть лише зрости. До осені продавці нерухомості прогнозують ріст вартості на заміські будинки на 30-40%.

До карантину у Хмельницькому неабиякою популярністю користувалися таунхауси (будинки-квартири на декілька сімей, сполучені в один корпус). Зараз, за словами Наталі Козак, попит на них значно впав. 

Попит на оренду впав на 20%

Найбільше втрат ринок нерухомості у Хмельницькому зазнав у сфері оренди. Студенти залишили свої помешкання та роз’їхалися по домівках. Потік робочих рук, які прямували до міста і наймали тут квартири на тривалий час, також значно впав. Відповідно, за словами рієлтора Дениса Кімаковського, власники знизили ціни на оренду.

Після карантину рієлтор прогнозує ріст попиту на квартири вторинного ринку. За його словами, першими “розберуть” облаштовані квартири в центрі та приватні будинки.

За кілька місяців після виходу із карантину Денис прогнозує підняття вартості на оренду квадратних метрів. Каже, до осені попит відновиться. 

Підсумовуючи, наразі усі представники будівельного бізнесу зазначають, що нерухомість стала доступнішою для клієнтів. Найближчі півроку придбати її можна буде з економією для кишені. 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (11)
  • Sidorcuk Masa

    разбирают основном цокольные квартиры под магазины
  • Зоя Федорчук

    Не морочте голови з вашими прогнозами та продажами! Кому вони зараз потрібні, а далі - і поготів за такі гроші оті курники, яких понатикували скрізь і всюди! Дійсно краще вже в село ніж отут в тих квартирах! А ціни мають впасти удвічі навіть влітку. Чи ви іще досі не зрозуміли, що відбулося😂!?
  • Віта

    Може десь і впали, знайомі пишуть, що в Києві набагато зменшилась орендна плата щомісячна, та видно хмельницьких орендодавців та ріелторів забули про це повідомити... Здають квартири по півроку і здати не можуть, а ціну не знижують навіть на 5%. Ну, може їм простій вигідніший.

    Кирило reply Віта

    Нашош, задурно нема, задурно вже і дітей неродять
  • Мастер Автополив

    Не упадут я думаю. Те кто хотел отсюда сбежать, уже давно это сделали. Остальных все устраивает.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:02 На Хмельниччині запрацював регіональний офіс “Зроблено в Україні”: мета проєкту 20:26 Команда хмельницьких архітекторів перемогла у конкурсі на меморіал Героїв у Львові (ФОТО) 19:23 У Хмельницькому будинок культури незаконно перебував у приватній власності, – прокуратура 18:37 На Хмельниччині засудили 18-річну дівчину, яка займалася шахрайством в інтернеті Від читача 11:45 Підприємствам теплопостачання продовжили режим ПСО 18:06 На Хмельниччині будують 4 індустріальні парки: для чого це потрібно 17:33 У Хмельницькому попрощалися із захисником Олександром Перцем 17:01 Заморозки та вітер: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині 16:34 Хмельничанка Дар’я створює для загиблих вічні букети. Найбільший зробила для полеглого чоловіка photo_camera 16:02 На Хмельниччині ексдиректор відшкодує 330 тисяч за незаконне звільнення працівників 15:19 Аварія з чотирма травмованими: на Шепетівщині судитимуть винуватця 14:51 Безкоштовні квартири від міськради. Звідки беруться та хто отримує 14:05 На Хмельниччині голову ВЛК спіймали на хабарі 13:12 Майже 120 тисяч гривень віддали аферистам мешканці Хмельниччини 12:24 На Хмельниччині чоловік наловив риби на 150 тисяч: в поліції відкрили провадження photo_camera 11:46 Сім’ям загиблих воїнів з Хмельницького району вручили нагороди: імена Героїв photo_camera 10:45 На авто хмельничанина впало дерево. Він відсудив в комунальників майже 80 тисяч 09:35 На Хмельниччині прощаються із військовим і начальником ТЦК Павлом Джигуном
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up