Лікування поранених військових: чому затримують виплати і куди звертатись

Лікування поранених військових: чому затримують виплати і куди звертатись
  • Сім’ї військових можуть розраховувати на різні виплати від держави.
  • Ми вже розповідали про компенсацію сім’ям загиблих, безвісти зниклих і полонених воїнів. 
  • Дізнавайтесь, як виплачують допомогу пораненим військовим. І що робити, якщо компенсації немає.

Наші військові щоденно метр за метром відвойовують і повертають українські землі. Часто - ціною власного життя чи здоров’я. 

Держава розробила механізм допомоги військовослужбовцям та їх сім’ям. Ми вже розповідали, на яку грошову компенсацію можуть розраховувати родини загиблих, безвісти зниклих чи полонених воїнів. Цього разу пояснюємо, як і за чий кошт повинні лікуватись поранені захисники. 

У соцмережах неодноразово з’являються дописи, де хмельничани самотужки збирають кошти на лікування чи реабілітацію знайомих бійців. Всі вони отримали різні поранення на фронті. До зборів долучаються волонтери і просто небайдужі люди. 

Відео дня

До прикладу, нещодавно на нашому сайті ми розповідали історію 29-річного сапера Юрія Кучера. Він пройшов АТО. А коли розпочалась повномасштабна війна — повернувся до Нацгвардії.  Розміновуючи Херсонщину, військовий отримав мінно-вибухові травми. Рідні розповідали, що 18 липня Юрій помітив міну, яка згодом здетонувала, а сам сапер чудом вижив. Чоловіка терміново госпіталізували до шпиталю в Одесі. Юрій зазнав чималих ушкоджень. Це — осколкові поранення, множинні травми та сторонні тіла рогівки, струс головного мозку, численні опіки шкіри обличчя, верхніх та нижніх кінцівок. Військовий має пошкодження плечової та загальної стегнової вени. Також йому ампутували пальці на руці. 

На його лікування донатили хмельничани. В місті також організували благодійний крафтовий ярмарок, де на лікування Юрія зібрали 25 тисяч гривень. 

Таких військових як Юрій Кучер - сотні. Як і скільки держава виплачує кошти пораненим бійцям на лікування та реабілітацію? Та що робити, якщо компенсації доводиться чекати? Поспілкувались з адвокатом, який консультує сім’ї військовослужбовців. Детальніше далі.

Скільки коштів передбачено на лікування?

Військовослужбовцям, які отримали поранення під час захисту Батьківщини, і перебувають на стаціонарному лікуванні в закладах охорони здоров’я (у тому числі закордонних), або у відпустці для лікування після тяжкого поранення за висновком (постановою) ВЛК передбачено виплату додаткової щомісячної винагороди. Ця сума становить 100 000 гривень. Виплату цієї компенсації регулює Постанова КМУ № 168 від 28.02.2022 року.

Як повідомляють у Подільському юридичному центрі, медична допомога військовому надається за наступним алгоритмом:

1) сповіщення безпосереднього начальника (командира) про отриману травму, поранення, контузію;
2) направлення до медичного пункту частини, де йому надається відповідна допомога. При цьому, про кожне звернення військовослужбовця за медичною допомогою мають робитись записи у відповідних облікових журналах (Стаття 254-256 Статуту внутрішньої служби ЗСУ).
3) у разі необхідності за висновком лікаря частини військовослужбовець направляється до медичного закладу поза розташуванням частини.

При цьому, військовослужбовцю (супроводжуючому фельдшеру, сан.інструктору) надають наступні документи:

  • направлення лікаря частини, підписане командиром;
  • медична книжка;
  • довідка про травму (каліцтво, поранення, контузію). Може бути надіслана протягом 30 днів до центру комплектування та соціальної підтримки, до якого приписаний військовослужбовець у разі, якщо обстановка не дозволяє надати таку довідку.
  • медична характеристика.

Додамо, що ці документи також необхідні для призначення одноразової грошової допомоги. Зокрема, і під час огляду медико-санітарної комісії для встановлення групи інвалідності, визначення ступеню втрати працездатності. Тому рекомендують за можливістю зберігати ці документи, робити з них копії чи фотографувати.

Чому військові лікуються за власний кошт? 

Військовослужбовці мають право на безоплатне лікування. Це визначено у Законі України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей", який гарантує право військовослужбовця (стаття 11 Закону). Однак в реальності все по-іншому. Про це журналістці vsim.ua розповідає адвокат В’ячеслав Тарадуда, який стикається з такими випадками на практиці. 

- Насправді на практиці, переважно, військові лікуються за свій власний рахунок і за рахунок родичів. При чому військовим, які є пораненими та лікуються, не зберігається грошове забезпечення, їх просто напросто виводять поза штат, виплачують 800 гривень грошового утримання, не виплачуються так звані "бойові", які мають виплачуватись. Причому, коли мені приходиться проводити збір документів про стягнення витрат на лікування із військових частин, дуже часто самі ж кадрові військові чинять перешкоди у зборі документів, ігнорують адвокатські запити, проводять формальні відписки. У військових завжди, коли один закон гарантує виплату у тій чи іншій ситуації, вони самі ж собі вигадують наказ, який практично унеможливлює виплати, бюрократизуючи механізм до неможливого, - пояснює В’ячеслав Тарадуда. 

Відмовляються через паперову тяганину

Також адвокат ділиться випадками зі своєї практики. Мовляв, багато військових спочатку звертаються до юристів, аби отримати компенсацію у зв’язку з пораненням. А далі самі ж відмовляються доводити справу до кінця. Основна причина - паперова тяганина. 

- Інколи хлопці приходять, щоб допомогти їм отримати виплату по пораненню. Але коли відбувається збір документів, подача їх в стройову частину, то більшість просто відмовляється від цих всіх процедур. Якщо ж військовий звертається в ДБР з приводу порушення своїх прав, там ніхто ці заяви не реєструє, формально відписуючись, - каже В’ячеслав Тарадуда. 

Як пояснює адвокат, причини, чому військовим не виплачують належних сум, часто криються у безкарності вищого керівництва і бюрократизації всіх процедур. 

Про які суми йде мова?

Нагадаємо, держава гарантує безоплатне лікування. До слова,  навіть витрати на лікування за кордоном відшкодовуються за рахунок бюджетних коштів. 

Як пояснює адвокат, постанова Кабінету міністрів України №168 гарантує, що у разі поранення, військовий перебуває на лікуванні, отримує і основне грошове забезпечення в повному обсязі та додаткову грошову виплату в розмірі 100 000 гривень до моменту визнання їх непридатними до служби з переглядом, чи обмежено придатними. Щоправда, під різними приводами ці суми не виплачуються. Їх доводиться стягувати у судовому порядку. 

Якщо ж військового виводять поза штат, внаслідок визнання його непридатним до служби, то в цьому випадку також гарантується виплата в розмірі 20 100 гривень. 

Разом із тим, внаслідок поранення військовому виплачується одноразова виплата в залежності від ступеню тяжкості поранення та відсотку втрати працездатності та групи інвалідності. 

Отож, що це за виплати?

Військовим, які отримали поранення, держава гарантує виплату одноразової грошової допомоги (стаття 16 ЗУ "Про соціальний та правовий статус військовослужбовців та членів їх сімей").

  •     у разі встановлення військовослужбовцю інвалідності I групи -  1 073 600 грн.
  •     у разі встановлення військовослужбовцю інвалідності II групи - 805 200 грн. 
  •     у разі встановлення військовослужбовцю інвалідності III групи - 671 000 грн. 

 У разі отримання військовослужбовцем поранення під час виконання ним обов’язків військової служби, що призвело до часткової втрати працездатності без встановлення йому інвалідності, розмір виплати визначений постановою Кабінету міністрів України від 25 грудня 2013 року № 975, та може становити 70-кратний розмір - 187 880 грн  або 50-кратний - 134 200 грн. 

-  Із виплатами за поранення є проблема. Досить часто зустрічаються неточності у формулюванні обставин поранення у так званій формі 5 - довідці про обставини поранення. Рапорти про виплати часто "губляться", розглядаються по кілька місяців, і знову ж таки приходиться звертатись до суду.  Перед одноразовою виплатою я рекомендую звертатись до МСЕК і встановлювати інвалідність за наявності підстав чи відсоток втрати працездатності. Лише після цього подавати рапорт, додаючи копію такої довідки МСЕК, + довідку про обставини поранення, можливо є висновок службового розслідування про поранення, паспорт, код, реквізити для оплати, - пояснює механізм дії адвокат. 

Якщо ж підсумувати, то військовим рекомендують в будь-якому випадку звертатись до суду, якщо мова йде про невиплату компенсації. 

Читайте також:

Директорка банку присвоїла більше 5 мільйонів допомоги сім’ям загиблих захисників

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (5)
  • Олекса Шумейко

    Потім негідники від влади кричать, чого українці такі не патріотичні і не йдуть захищати країну. А тому,що в мородерів морди тріщать і пузяки вже такі, що не бачать своїх піс..ів. А коли захисника поранили то їх просто викидають. Який мудак придумав про вивід за штат на 800грн. Цього піда...са потрібно направити на фронт і коли поранять вивести за штат 800грн.

    Вячеслав Тарадуда reply Олекса Шумейко

    я повністю на 100 відсотків згоден
  • Юрій Гудок

    А ще вчора була стаття що все чудово виплачується.......

    Вячеслав Тарадуда reply Юрій Гудок

    на практиці то все дуже важко
  • Читач35

    Ліфт у Дитячому світі важливіш. Це ті самі гроші, з західної допомоги.

keyboard_arrow_up