Хабар за підряд. Деталі справи нардепа з Хмельниччини Лабазюка

Хабар за підряд. Деталі справи нардепа з Хмельниччини Лабазюка
  • Обранець хотів заплатити урядовцям, щоб багатомільйонний ремонт мосту дістався його фірмі.

  • Таке звинувачення для Сергія Лабазюка підготували НАБУ та САП.

  • Дізнавайтеся, про який саме міст ідеться, та інші деталі.

Депутата Верховної Ради з Хмельниччини Сергія Лабазюка підозрюють у спробі дати хабар. Про це стало відомо вчора, 21 листопада. За інформацією Національного антикорупційного бюро, у серпні цього року він звернувся до топпосадовця Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури, яке також називають Міністерством відновлення. Відомство очолює Олександр Кубраков, який також є віцепрем’єрміністром з відновлення України.

Сергій Лабазюк просив дати його компанії підряди з відбудови інфраструктурних об’єктів на загальну суму в мільярд гривень. За це пообіцяв 3-5% від вартості кожного підряду. Для узгодження подальших домовленостей нардеп також залучив директора компанії, яка мала стати підрядником.

Згодом (коли саме, в НАБУ не повідомили) компанії Сергія Лабазюка перерахували 50 мільйонів гривень за відновлення зруйнованого мосту в одному з регіонів України. Після цього нардеп через довірену особу передав керівнику Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури Мустафі Найєму обіцяний відсоток — 150 тисяч доларів. Це близько 5,7 мільйона гривень за теперішнім готівковим курсом. У цей момент довірену особу нардепа й викрили. У самого Сергія Лабазюка пройшли обшуки. Обом їм повідомили про підозру за частиною 4 статті 369 info Кримінального кодексу. Жодної інформації щодо запобіжного заходу для них наразі немає.

Відео дня

У Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі зазначили, що Олександр Кубракова та Мустафа Найєм співпрацювали з НАБУ та САП і сприяли розслідуванню.

За який міст Сергій Лабазюк хотів заплатити

Правоохоронці у своїх повідомленнях не зазначили, підрядником якого саме об’єкта нардеп хотів «призначити» свою компанію. Однак шляхом співставлення наявних даних та інформації з відкритих джерел вдалося з’ясувати, що йдеться про міст через річку Веревчина у Червонодолинській громаді Баштанського району Миколаївської області. Через нього пролягає дорога з села Калинівка (Миколаївський район) до міста Снігурівка (Баштанський район). Після початку повномасштабного вторгнення міст опинився у російській окупації, аж поки його не звільнили Сили оборони.

Замовником капітального ремонту мосту є Служба відновлення та розвитку інфраструктури у Миколаївській області. Вона у грудні 2022 року уклала відповідний договір з компанією Сергія Лабазюка «Ю Ар Ді Українські дороги» (про неї згодом). Фірма була єдиним учасником процедури — торгів тоді не було. Сума угоди склала майже 114 мільйонів гривень. Терміном виконання було вказане 20 грудня 2023 року, тобто на відновлення мосту давали майже рік.

У серпні цього року термін виконання подовжили до кінця літа 2024 року. Наприкінці вересня суму контракту зменшили трохи більш як на 13 тисяч гривень (без зміни обсягів та якості робіт). А цього місяця, 14 листопада, суму зменшили знову, в результаті вона склала майже 43,3 мільйона гривень, тобто більш як у 2,5 раза нижче за початкову. Причини такого зниження в опублікованих документах не вказані.

Дещо раніше, 19 жовтня, Служба відновлення Миколаївщини та фірма Лабазюка украли ще один договір — на додаткові роботи з капітального ремонту мосту. Його сума склала майже 50,9 мільйона гривень, а термін виконання — кінець літа наступного року. Саме за отримання цього підряду Сергій Лабазюк передавав гроші керівнику Держагентства відновлення та розвитку інфраструктури Мустафі Найєму. І саме цьому агенству підпорядкована Служба відновлення Миколаївщини.

Що відомо про Сергія Лабазюка

43-річний Сергій Лабазюк у Верховній Раді є членом депутатської групи «За майбутнє». Її пов’язують із нині вже заарештованим олігархом Ігорем Коломойським. Народився Сергій Лабазюк у Волочиську на Хмельниччині. У 19-річному віці заснував аграрну компанію, яка нині перетворилася на холдинг «Вітагро».

2006 року його обрали депутатом Волочиської районної ради, 2010 року — депутатом Хмельницької обласної ради, а 2012, 2014 та 2019 років — депутатом Верховної Ради. Під час Євромайдану у січні 2014 року голосував за «диктаторські закони», потім подав заяву про відкликання голосу, а згодом сказав, що не підтримував ці закони.

Нині Сергій Лабазюк пов’язаний з 58 юридичними особами, більшість із яких — сільськогосподарські підприємства. Є також вже згадане акціонерне товариство «Ю Ар Ді Українські дороги», яке займається ремонтами автошляхів. Такі дані є в аналітичній системі «YouControl». Дружина депутата Віолета Лабазюк очолює Хмельницьку обласну раду.

Що відомо про фірму «Ю Ар Ді Українські дороги»

Акціонерне товариство зареєстроване у червні 1994 року у Хмельницькому. Спершу воно мало назву «Хмельницьке шляхово-будівельне управління №56», перейменували його у липні 2022 року. Основний вид діяльності фірми — будівництво доріг і автострад. Керівник підприємства — Денис Назімов.

З початку літа цього року компанія уклала 115 договорів на майже 560,9 мільйона гривень (активні та завершені угоди, сума станом на момент написання матеріалу з урахуванням змін). Наведено найдорожчі з них:

Вартість решти контрактів не перевищує 10 мільйонів гривень. Дані отримані з аналітичної системи bi.prozorro.

На зображенні може бути: 2 людини та текст «нацональне антикорупцйне бюро украни спецалзована антикорупцйна прокуратура»

На зображенні може бути: гроші та текст

На зображенні може бути: 1 особа та текст

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (13)
  • Віталій Шевчук

    З лабазюком ніякого майбутнього.
  • Vladimir T

    Ну можливо і вчинив проступок, але напевно це так роблять багато хто...) А те, що на фірмах де замішаний Л... люди отримують нормальну зарплату. Його накрили щоб другі більше давали...)))
  • Читач86

    Вже стільки нажерлося що очі з орбіт вилазят і ще мало. Скільки це може продовжуватися? Поки одні тримають навалу ціною власного життя лабазюки, синчуки..депутатство- бандюків у краватках, .роздирають Україну на шматки. Поки одні хоронити синів, сини цих бізнесменів деребанять бюджет. Люди ви ж не безсмертні.
  • Олекса Шумейко

    Окупанти всі будівельні компанії на окупованих територіях заставили працювати на укріпрайони. Тому сьогодні там гине так багато наших військових. Коли окупанти практично без пострілу зайняли Херсон, наші великі стратеги казали, що в степах херсонщини не можливо було організувати оборону, тому, що навкруги степи. Сьогодні кажуть навпаки, що ворог забетонувався в степах і тому його так важко звідти вибивати. Але так звана українська влада на всіх рівнях, в тому числі і Хмельницький практично з нуля будує стадіон в 14 школі, бруківку перебирає, лабазюкам надає можливість ремонтувати не стратегічні мости, торгово-РОЗВАЖАЛЬНІ ЦЕНТРИ та інші не начасі і недопустимі під час війни будівництва. Чиновники і їх діти, чомусь не беруть приклад з Ізраїлю, де діти самих високих чиновників воюють на нулях даже  дівчата. Чому цей хабарник і корупціонер лабазюк не будує підземні захисні споруди для енергетичних підприємств, захисні бетонні модулі для наших воїнів на передок. Скільки в Україні розвелося таких гнид, як лабазюки. Слава ЗСУ!

keyboard_arrow_up