Що відомо про початок навчального року в Хмельницькому

Що відомо про початок навчального року в Хмельницькому
  • До початку нового навчального року - трохи більше місяця.
  • Школи і садочки активно готують укриття до 1 вересня. 
  • Що відомо про майбутнє навчання у Хмельницькому і скільки закладів освіти не мають необхідних сховищ?

Навчання в умовах війни. Саме до цього слід готуватись школярам і студентам у найближчий час. Якщо з початком повномасштабного вторгнення дітей перевели на “дистанційку”, то вже з вересня формат може змінитись. До нового навчального року готуються й у Хмельницькому. Навіть попри побоювання і критику батьків. Дізнавалися, як триває підготовка до 1 вересня і скільки закладів на сьогодні не мають безпечних необхідних укриттів?

Скільки закладів не готові?

У Хмельницькому виділили понад 12 мільйонів гривень на виконання робіт з упорядкування бомбосховищ, укриттів і захисних споруд у закладах освіти міста. Мова йде про дитячі садочки, школи і позашкільні навчальні заклади. Адміністрації закладів наразі активно готується до 1 вересня. Станом липень частину робіт уже завершили. Передбачається, що на виділені кошти облаштують укриття відповідно до вимог.

Відео дня

Про підготовку і майбутній формат навчання у Хмельницькому журналістка “ВСІМ” запитала у профільного заступника міського голови Михайла Кривака. За його словами, наразі три освітніх заклади не готові прихистити дітей під час повітряних тривог. Це одна школа, садочок і заклад позашкільної освіти. З міркувань безпеки не називаємо які саме. 

  • Три заклади не мають найпростіших укриттів, проте для організації освітнього процесу в очному (змішаному) форматах буде розглянута можливість використовувати найближчі укриття до закладів освіти, і у більшості така можливість буде. Інші ж заклади будуть здійснювати освітній процес з використанням технологій дистанційного навчання, - зазначив Михайло Кривак.

“Дистанційка” чи очне навчання?

Раніше очільник ОВА Сергій Гамалій зауважив, що остаточне рішення стосовно онлайн чи офлайн-форми навчання буде приймати засновник закладу освіти. Він повинен при цьому орієнтуватись на безпековий висновок військової адміністрації та подання педагогічної ради закладу. Наразі остаточного рішення ще немає. 

За словами заступника мера Михайла Кривака, більшість закладів у Хмельницькому планують організацію освітнього процесу за змішаною формою, що поєднує очний і дистанційний режими. 

  • Форма організації навчання може змінюватися впродовж навчального року в залежності від безпекової ситуації. Відповідно до чинного законодавства, після обстеження приміщень закладів спеціальною комісією при Департаменті освіти і науки будуть надані рекомендації/висновки щодо форми навчання з 01.09.2022 року, - каже Михайло Кривак.

До слова, відповідно до Закону України "Про освіту" заклади освіти мають академічну автономію. Тобто самостійно вирішувати майбутній формат навчання. 

Нагадаємо, наразі триває активна підготовка сховищ, як в школах, так і в дитячих садочках. Відповідне обстеження спеціальна комісія буде проводити з 27 липня по 12 серпня. Вже після результатів стане відомо про готовність закладів до нового навчального року і можливий формат освітнього процесу. 

Шкільне укриття. Фото - 20 хвилин

Яким бачать навчальний рік у Міносвіти?

Нагадаємо, Міністерство освіти і науки України заявило, що в умовах воєнного стану навчальний рік розпочнеться традиційно - з 1 вересня. Також у відомстві підготували інформацію щодо особливостей організації нового 2022/23 навчального року та рекомендації першочергових кроків із підготовки до нього. Їх наведемо далі:

  • призначити комісії з обстеження закладів освіти на предмет готовності до організації навчання та забезпечення безпеки учасників освітнього процесу;
  • визначити форму організації освітнього процесу;
  •  забезпечити безпеку всіх учасників освітнього процесу впродовж навчального року.

Навчання в очному форматі:

Запроваджується в приміщеннях або будівлях закладу освіти тільки в межах розрахункової місткості споруд цивільного захисту, що можуть бути використані для укриття учасників освітнього процесу в разі «Повітряної тривоги» або інших сигналів оповіщення.

Якщо потужності споруд цивільного захисту є недостатніми для укриття всіх учасників освітнього процесу, то освітній процес може бути організований шляхом розподілу навчального часу в межах годин (змін) упродовж дня, тижня, місяця або семестру. 

Для підготовки роботи закладів освіти в очному режимі засновникам рекомендовано провести відповідні заходи з посилення безпеки:

  • обов’язкова перевірка закладів освіти та прилеглих територій на наявність вибухонебезпечних предметів;
  • перевірка готовності систем оповіщення, зокрема, доступності оповіщення для дітей із порушеннями зору та слуху;
  • визначення та позначення шляхів евакуації;
  • наявність обладнаного укриття для всіх учасників освітнього процесу;
  • створення запасів води та медикаментів;
  • проведення тренувань з учасниками освітнього процесу щодо дій у разі повітряної тривоги;
  • проведення навчальних занять щодо збереження здоров'я і надання домедичної підготовки тощо;
  • підключення мережі Wi-Fi в укриттях для проведення занять (за можливості). 

Дистанційне навчання:

Запроваджується в закладах освіти на території ведення бойових дій і тимчасово окупованих територіях. Запроваджується наказом (розпорядженням) засновника закладу освіти за погодженням із керівником адміністрації. В умовах дистанційного навчання заклад самостійно приймає рішення щодо зняття обмеження на максимальну кількість учнів у класі.

За дистанційною формою робота може виконуватися працівником поза робочим приміщенням, територією власника або уповноваженого ним органу, у будь-якому місці за вибором працівника та з використанням інформаційно-комунікаційних технологій.

Змішаний формат навчання:

Змішана форма поєднує очний і дистанційний режими. У початковій школі радять проводити заняття в очному режимі, адже діти потребують живого спілкування.

Форма може змінюватися впродовж навчального року в залежності від безпекової ситуації.

Нагадаємо, раніше очільник обласної військової адміністрації Сергій Гамалій заявляв, що батьки самостійно можуть обирати формат навчання для своїх дітей. Жодна дитина не буде відрахована через вибрану батьками форму навчання.

Читайте також:

Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” в рамках реалізації грантового проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (9)
  • Ирина L

    Цікаво, а чи врахували яка температура буде в подвалах, коли на вулиці дощ і холодно.

    Якось дивно получається, ковід - дистанційно, а ракети над головою - очно

    Es fero reply Ирина L

    госпадя! в підвалах завжди тепло там же труби!
  • Кристина Анисимова

    Я за очне навчання, я не можу малолітніх діток зачинити в квартирі самих бо я змушена працювати, війна може тривати роками, ми мусимо пристосовуватись до цих реалій, в багатоповерхівках діти без нагляду також у небезпеці, в школі як не як але є укриття, тому дайте хай батьки обирають очне чи дистанційне.
  • Надюша Романова

    Тільки дистанційно!
  • Вова Вова

    Так очне навчання наразі не актуальне,краще дістанційне але і оплату за навчання треба переглянути зрізати хоча у двічі.

keyboard_arrow_up