Оренда квартир у Хмельницькому: чи будуть падати ціни на житло

Оренда квартир у Хмельницькому: чи будуть падати ціни на житло
  • Хмельницький - один з лідерів за орендою квартир.
  • Саме через попит ціни на житло різко підскочили. Що буде далі?
  • Дізнавалися, яка ситуація з орендою зараз і чи будуть падати ціни: зібрали думки фахівців.

Хмельничанка Лілія кілька місяців тому повернулась з Одещини. Почала шукати житло у Хмельницькому. Зізнається, ціни її шокували. Мовляв, під час війни в Одесі вона знімала двокімнатну квартиру із сучасною технікою і всіма меблями за 8 тисяч. Розраховувала за таку суму знайти житло і тут. Але пропонували лише однокімнатні у віддалених районах і зі стареньким ремонтом. 

У Хмельницькому в перші місяці війни шалений попит спровокував "космічні" ціни на житло. Однокімнатні квартири пропонували за 15, а то й 18 тисяч гривень. Окрім цього, вільних квартир майже не було, всі пропозиції розбирали як гарячі пиріжки. Дізнавалися, що змінилося зараз, а також запитали фахівців з нерухомості, чи можуть ціни за оренду повернутись на довоєнний рівень.

Які ціни на оренду квартир у Хмельницькому?

Щоденно у Хмельницькому з’являються десятки нових оголошень про здачу квартир. Це телеграм-канали, різні спільноти у соцмережах і популярні сайти, де пропонують нерухомість. З цього можна зробити висновок - варіантів вистачає.  Ми переглянули безліч оголошень з квартирами у Хмельницькому. Яка вартість оренди житла зараз?

Відео дня

До прикладу, 2-кімнатну квартиру у новобудові на Виставці здають за 12 000 гривень. Є меблі й техніка. 

За такою ж ціною можна натрапити і на трикімнатну квартиру на Тернопільській. Щоправда, зі старішим ремонтом, але теж усім необхідним для життя. Щоправда, кажуть ріелтори, що на трикімнатні квартири попит завжди менший.

Квартира за 8 тисяч

До слова, трикімнатна квартира біля АС 5 може обійтись у 7-8 тисяч гривень. В оголошенні йдеться, що є індивідуальне опалення, меблі, а з техніки - холодильник.  Ремонту немає. 

На Заготзерно теж натрапили на трикімнатну квартиру. Власники вказують, що заселення можливе лише без тварин. Загалом житло у нормальному стані. Ціна - 9 тисяч гривень.

Та у більшості оголошень вартість оренди стартує від 10-12 тисяч гривень. На сайті Dom.ria ціни на оренду квартир починаються від 9-10 тисяч. Як правило, за таку суму пропонують однокімнатне житло без ремонту. Та і на такі пропозиції є великий попит, тому менш як за добу вони стають неактуальними. 

Вартість квартир у новобудовах і з ремонтом стартує на сайтах від 12 тисяч гривень. До прикладу, на Зарічанській “одиничку” в 58 квадратних метрів здають за 15 000. Автор оголошення вказує, що там є все необхідне для комфорту: меблі, мікрохвильовка, посуд, а комунальні витрати мінімальні. Варто додати, що вартість оренди вказується без комунальних послуг. 

Довоєнних цін вже не буде

Чи свідчить велика пропозиція про те, що попит на квартири у Хмельницькому зменшується? Адже війна ще триває і до міста продовжують прибувати вимушені переселенці. Про це все журналістка запитала у фахівців з нерухомості. Вони зазначають, що ціни на оренду знижуються, однак на довоєнний рівень можуть не повернутись. 

Фахівець з нерухомості Вікторія Катеринчук:

  • Я вважаю, що надалі й до кінця року точно, суттєвих змін не буде. Якщо брати ситуацію з початком війни, то ціни знизились орієнтовно на 10-15%. До прикладу, якщо однокімнатна квартира з євроремонтом коштувала 15 000 в новобудові, то зараз реально зняти за 11 000-13 000 гривень. В середньому ціни зараз коливаються від 8000 до 18 000. Це мова і про вторинний ринок, і про квартири в новобудовах. На мою думку, наш Хмельницький займає лідируючу позицію по оренді. Тому не можна сказати, що попит зменшився. Звісно, ситуація буде залежати і від того, що відбувається на фронті. Зменшення попиту на оренду буде залежати від успіхів на фронті, коли люди будуть мати можливість повернутись в свої домівки і почуватись в безпеці.

Фахівець з нерухомості Наталія Дзюрман:

  • Ціни на оренду житла в Хмельницькому значно підвищились від початку війни. Це пов‘язано зі збільшенням попиту. Ціна виросла від 50% до 100% - залежить від стану квартири. Наприклад, якщо до війни ціна на 1-кімнатну квартиру в новобудові була 5000 -  7000 грн. То на сьогодні 8 000 - 12 000 грн. Але зараз спостерігається стагнація ринку. Попит вже не такий великий, тому ціни вже стабілізувалися. Можливо, навіть буде невеличкий спад. Переселенці зараз не так масово їдуть вже до нас. Чи повернуться ціни на довоєнний рівень? Найближчим часом точно ні. А в майбутньому - покаже час. Зараз важко спрогнозувати. 

Фахівець з нерухомості Валерій Стопчак:

  • Зараз немає такого попиту, як в перший місяць війни - тоді знімали все підряд і за будь які кошти, а зараз переселенці більш перебірливі. Незважаючи на те, що курс долара піднявся, ціни не падають, а закріпилися і сильно вже не піднімаються. На мою думку зниження ціни на оренду житла не буде, поки в нас більш-менш спокійно, тим паче, що наплив переселенців не зупиняється. Більше попит є на низькі ціни оренди тому, що більше половини переселенців приїжджають без роботи, при цьому мають якісь невеликі заощадження. Наші місцеві мешканці теж отримують невеликі зарплати, що не дозволяє їм зняти більш дорожче житло. Але тим не менш, і дорогі об'єкти нерухомості мають попит, оскільки західна Україна зараз більше сприятлива для проживання, - вважає Валерій Стопчак.

Фахівець з нерухомості Юлія Ковталюк:

  • Станом на сьогодні, слід зазначити, що попит на оренду істотно зменшився, порівнюючи  ще із 3-4 місяцями тому. Як тільки з’являлася квартира на оренду, не зважаючи на її завищену орендну плату, її майже одразу забирали. Зараз ажіотажу вже немає. Наплив переселенців значно зменшився в порівнянні з першими місяцями, ті люди що залишились у нашому місті - повністю облаштувалися, мешканці столиці- повернулися в рідні домівки. Є незначний наплив людей - це Херсон, Запоріжжя, Миколаїв. На ринку вже є достатньо пропозицій серед квартир та вже реально знайти комфотне житло «не за всі гроші». Є вибір квартир та можна поперебирати. Водночас пропозицій дешевого житла досі мало, але з’являються однокімнатні квартири, до прикладу за 4-5 тисяч на вторинному ринку. Це дуже радує. Хоча ще є категорія орендодавців, які завищують місячну плату, але як показує практика, в результаті знижують вартість, так як квартира є нецікавою, - каже Юлія Ковталюк. 

Загалом за словами спеціалістів з нерухомості, хмельничанам важко пояснити, що ціну на квартиру встановлює власник, а не ріелтор. Водночас останні ведуть переговори задля формування адекватної та ринкової ціни на місячну оренду квартири. 

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (7)
  • Лариса Пилюта

    Це брехня.ціни набагато більші.
  • Andrij Andrij

    різниця в тому, що хто орендує житло - вважає, що він плотить за аренду і може робити все що завгодно, а це не так.

    у що перетворюється житло після таких орендаторів - знають орендодавці.

    Es fero reply Andrij Andrij

    КЛІЄНТ ЗАВЖДИ ПРАВИЙ. Я ЩЕ ПЛАЧУ ГРОШІ ВЕЛИКІ ЗА АРЕНДУ І БУДУ СЛУХАТИ ЯК МЕНІ ЖИТИ? ПРЯМ СРУТЬ НА ПІДЛОГУ ЧИ ВИБИВАЮТЬ НОГАМИ ДВЕРІ? ВЕСЬ СВІТ ЖИВЕ В КРЕДИТ НА ОРЕНДІ І ЖИВЕ ВСЕ ЖИТТЯ ТАК ЯК ХОЧЕ. ЗАПЛАТИВ - ЖИВИ! ПРЯМ КВАРТИРНЕ РАБСТВО РОЗВЕЛИ. ХОЧЕШ ГРОШІ ЗАРОБЛЯТИ ЩЕ Й ЖИТЕЛЯМ РОЗКАЗУВАТИ ЯК ЇМ ЖИТИ.
  • PutnickFree

    Цини ринкові, чомусь зростання ціни на продукти, хоч олія, хоч гречка, хоч яйця нікого не дивує, а квартири мають залишитися за старими цінами і як тоді їх здавати, конкурс проводити, чи що?
  • Читач47

    Я не здаю житло тому що не маю такого житла. Але стану на захист тих,ьхто здаэ в оренду житло. По-перше, стосовно ціни. Звісно ціни залежать від ринку, але якщо взяти еквивалент вартості у доларах, то зростання ціни відсутнє або незначне, або навіть і зниження. По-друге, хто вважає, що там шалені доходи і ніяких ризиків, то спробуйте здати своє житло і якщо квартиранти виявляться непорядними, неохайними, тио побачите у що перетвориться ваше житло і які витрати потрібно буде потім нести, щоб його відновити. Ринок - це ризик. Або виграв, або програв.

keyboard_arrow_up