Підробляли заповіти, щоб переписати землю: подробиці махінацій на Хмельниччині

Підробляли заповіти, щоб переписати землю: подробиці махінацій на Хмельниччині
Ілюстративне фото
  • Двох сільських голів підозрюють у підробці документів та зловживанні службовим становищем.

Двоє сільських голів у колишньому Деражнянському районі підробляли заповіти померлих односельчан. Ті мали земельні ділянки, але нікому їх не заповіли. Тому посадовиці, підробляючи документи, «заповідали» землю свої родичам та знайомим.

Таким чином незаконно змінили власників три земельні ділянки площею майже 9 гектарів. Справи щодо сільських голів вже передали до суду. Про це 4 лютого повідомила поліція Хмельницької області. Кримінальні провадження були відкриті за частиною 1 статті 364 (зловживання владою або службовим становищем) та частиною 1 статті 366 (службове підроблення).

Згадані поліцією сільські голови на своїх посадах вже не працюють. Махінації відбувалися у період адміністративно-територіальної реформи, коли ліквідовували сільські ради. Одна з підозрюваних — Алла Маєвська. Раніше вона була сільською головою у селі Галузинці. Тепер же вона працює старостою у Деражнянській ОТГ.

Відео дня

За версією правоохоронців, вона подарувала 5 гектарів паїв односельцю. У сюжеті програми «Вікна» вона розповіла, що той допомагав у селі — прибирав сміття та косив траву. «Подарована» земля раніше належала колишньому місцевому колгоспнику, який помер кілька років тому.

У прокуратурі розповіли, що жінка не мала права розпоряджатися землею, а після смерті чоловіка повинна була шукати спадкоємця. Якби його знайти не вдалося, потрібно було внести відомості про ділянку до земельного кадастру, і потім її можна було би здавати в оренду.

Голова сусіднього села Божиківці Ольга Багрій тим часом переписала на свого чоловіка майже 4 гектари землі. Паї раніше належали односелиці Галині Хмельовській. Жінка померла 2010 року, а сільська голова шукати родичів не стала й привласнила землю. Теперішній староста села розповів, що у померлої є онук, якому й мала би перейти земельна ділянка. Загальна вартість землі, за попередньою оцінкою, складає 500 тисяч гривень.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (7)
  • Дмитро Черній

    У деяких селах уже внукам і правнукам паї повиписували які навіть  в тих селах ніколи не були  .А тим хто родився в цих селах  і звертався до сьльрад про розпаювання   відповідали що все  земелька закінчилась . Тому потрібно і необхідно перевірити сільські громади і сільради що до законності розпаювання .
  • Ольга Ревюк

    Перевірити всі села.Непомішало.
  • Валентина Шепінська

    Давно пора зробити перевірку паїв наші шановні старости більше продали землі як наша держава в нас і селі земля наче всихаєтся а старости і ті прихвосні то землі оформляли навіть на своїх малолітніх дітей людям які працювали все життя в колгоспі дали 1,5 гектара поки всіх обдарували по тюрмах тих продавців землі і забрати в них все
  • Светлана Коновал

    Давно пора зробити перевірки виділення земель

keyboard_arrow_up