Податки, виплати, пенсії, повістки, пільги: що зміниться для хмельничан з 1 серпня

Податки, виплати, пенсії, повістки, пільги: що зміниться для хмельничан з 1 серпня
Фото ілюстративне
  • Останній місяць літа традиційно несе чимало зміни. На пенсіонерів чекатимуть надбавки, а от ВПО можуть втратити свої виплати. Також для підприємців у серпні скасують пільгу на сплату єдиного податку.

Щомісяця на нас чекають зміни. Вони можуть бути незначними, але все-таки мати вплив на наше життя. Цього місяця буде кінець вступної кампанії, скасування пільг для ФОПів, нові правила для внесення грошей через термінали, розгляд заяв на компенсацію за знищене житло та багато іншого. Традиційно розповідаємо про усі зміни з серпня 2023 року. 

Надбавки до пенсії 

У липні в Україні провели індексацію виплат для пенсіонерів, які вийшли на відпочинок за спеціальними законами. Пенсію проіндексували на 19,7%. Але збільшену суму вони отримають лише у серпні. Доплати збільшилися наступним чином:

  • Відео дня
    /li>

Окрім цього, деякі категорії громадян до Дня Незалежності 24 серпня отримають одноразову надбавку. Її розмір поки що невідомий, він визначається окремо для кожної особи. Доплату отримають:

Скасування виплат для деяких ВПО 

Розмір соціальних виплат для внутрішньопереміщених осіб залишається незмінним: для дітей або людей з інвалідністю — 3 тисячі гривень, для інших переселенців — 2 тисячі гривень. Цю допомогу назначають на півроку. 

Однак, з 1 серпня 2023 року ряд ВПО можуть позбавити виплат:

Скасування пільг для ФОПів 

З 1 серпня для ФОПів скасовується пільга на сплату податку у 2%, тому підприємцям варто вручну перейти на бажану систему оподаткування. Якщо цього не зробити, то особу переведуть на ту систему з якої вона перейшла на пільгу. Відповідний законопроект ухвалений у рамках вимог Міжнародного валютного фонду. Якщо Україна їх виконає, то зможе розраховувати на фінансування від МВФ.

З 1 серпня в Україні скасовується єдиний податок для ФОП 3 групи у розмірі 2% від суми доходу. А для ФОП 1 і 2 групи повернуть обов’язкову сплату ЄП, яку з початком повномасштабної війни скасували.

Утім, підприємці 3 групи зі скасуванням єдиного податку зможуть самостійно вибрати, за якою ставкою платити податки, і подати відповідні документи до серпня. Інакше вони автоматично будуть переведені на довоєнну ставку. А якщо підприємець зареєстрував ФОП під час війни та обрав ставку 2%, його автоматично переведуть на ставку 5%.

Також скасується мораторій на планові перевірки підакцизних товарів, грального бізнесу та фінансових послуг. Автоматично відновляться обов’язки платника ПДВ для підприємців, у яких реєстрація платником ПДВ була призупинена.

Розширення програми "єОселя"

На початку липня уряд дозволив подавати заяви на отримання пільгових іпотечних кредитів за програмою "єОселя" всім українцям, які не мають власного житла. Раніше подати заяву на таку програму могли лише певні категорії: військовослужбовці, медпрацівники, педагоги та науково-педагогічні працівники. Для них діяла ставка 3%.

З 1 серпня отримати пільгові кредити за ставкою 7% зможуть також інші категорії громадян:

Заяви на компенсацію за знищене житло

Із 15 серпня має розпочатися розгляд заяв на компенсацію за знищене під час війни житло. Власники зруйнованого житла зможуть подати заяву в електронній формі через застосунок Дія. Кабмін рекомендував місцевій владі забезпечити їхній розгляд з 15 серпня.

Це буде друга черга державної програми єВідновлення. Власники знищеного житла отримають:

Людина сама обиратиме, де хоче придбати житло, зможе зробити це як на первинному, так і на вторинному ринку нерухомості, або ж інвестувати в будівництво нової квартири. Досі кошти на швидкий ремонт (до 200 тисяч гривень) отримували власники пошкодженого житла, а не зруйнованого. Кабмін також працює над механізмом компенсації для громадян, які відремонтували пошкоджене житло власним коштом.

Як класти гроші на рахунок через термінал з 1 серпня

У Нацбанку повідомили, що з початку серпня у квитанціях про оплату через термінал має бути вказаний номер телефону платника. Система поповнення рахунку через термінали виглядатиме так:

Проте це нововведення не діє на низку опцій:

Завершення вступної кампанії 

Влітку абітурієнти мали подавати заявки до вищих навчальних закладів. У серпні відбудеться кінець вступної кампанії. Не пізніше 5 серпня університети мають сформувати та оприлюднити рейтингові списки та рекомендації на вступ для абітурієнтів бакалаврату. 

Вже до 8 серпня 18:00 години особи, які отримали рекомендації, мають виконати усі вимоги до вступу. Варто зазначити, що зарахування студентів на бюджет проводиться до 10 серпня, а на контракт та за пільгами — до 30 серпня.

Утім, є процес переведення осіб на вакантні бюджетні місця, він відбувається не пізніше 18 серпня.

Види повісток з 1 серпня

Голова пресслужби Львівського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки Марія Левко повідомила, що законом передбачено чотири види повісток:

Але призов на строкову службу не відбувається під час воєнного стану відповідно до статті 18-1 Закону про військовий обов’язок і військову службу.

З серпня військовослужбовці строкової військової служби отримуватимуть додаткову винагороду в 6 тисяч гривень щомісяця на додачу до основної зарплати. Раніше строковики не отримували додаткових винагород. Також по 2 350 гривень щомісяця виплачуватимуть курсантам вищих військових навчальних закладів або закладів з військовою кафедрою або факультетом.

Фото у паспорті

До 1 серпня 2023 року потрібно було вклеїти фото у паспорти-книжечки (паспорти громадянина України зразка 1994 року).

Це мали зробити громадяни, яким виповнилося 25 чи 45 років у період з 13 березня 2020-го по 24 січня 2022 року (тобто у період дії карантину через Covid-19).

Якщо людина до 1 серпня не вклеїла фотокартку, паспорт підлягає обміну на ID-картку.

Автівки з правим розташуванням керма

Із 1 серпня вступає у дію закон №3164-IX, який дозволяє військовим під час воєнного стану та ще протягом 90 днів після нього, їздити на автівках з правим розташуванням керма. Зокрема дозвіл отримають:

Усі автівки такого типу будуть підлягати реєстрації у Єдиному державному реєстрі транспортних засобів.

- Сили оборони України мають нагальну потребу в автомобілях, здатних долати бездоріжжя, а також мають високу прохідність та хорошу маневровість. Це, зокрема, пікапи, позашляховики, мікроавтобуси, та різноманітні спецавтомобілі. Велику кількість автомобілів з відповідними технічними характеристиками можна придбати у Великобританії, але з огляду на лівосторонній рух у цій країні, вони мають праве розташування керма, – йдеться у пояснювальній записці.

Такі автомобілі можуть надходити в Україну, як:

Продовження воєнного стану та мобілізації

Із 18 серпня в Україні буде продовжено воєнний стан і загальну мобілізацію ще на 90 діб – до 15 листопада 2023 року.

Відповідні укази президента нещодавно затвердила Верховна Рада. Це вже восьма пролонгація воєнного стану та мобілізації від початку повномасштабної війни.

Вихідні у серпні

Українці в серпні відпочиватимуть 8 днів (по суботах і неділях). На останній місяць літа припадає державне свято – День Незалежності України (це четвер, 24 серпня).

У мирний час хмельничани мали б цього дня додатковий вихідний. Проте під час дії воєнного стану це робочий день.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (5)
  • Oleksandr Vorobey

    Клас. Пенсії підняли тим хто і так получав десятки тисяч а хто на їх робив будуть лапу сосать.
  • Василь Скрипник

    Главное про депутатов не забулы
  • Віталія Ртіщева

    Для ВПО відтермінували.
  • Татьяна Кобзарь

    У вас помилка, 1і 2 група ФОП тепер обов'язково сплачують нє ЄСВ , а ЄП!

keyboard_arrow_up