“Поверни пляшку, отримай гроші”: де в Хмельницькому платять за пусті бляшанки, макулатуру й поліетилен

“Поверни пляшку, отримай гроші”: де в Хмельницькому платять за пусті бляшанки, макулатуру й поліетилен
  • За допомогою пустих пляшок з-під горілки, пива чи картонного ящика можна поповнити гаманець. 
  • Адже в місті є точки, де можна утилізувати вторсировину за гроші.
  • Журналісти vsim.ua дізналися що, куди й за скільки можна принести.

Сортування сміття й переробка вторсировини - активісти кажуть, що саме це може врятувати планету від забруднення. Мовляв, врятувати екологію можна шляхом використання деяких відходів повторно. Скажімо, не викидати поліетилен, а здати його в спеціальні місця.  

Вторсировину приймають в 60 пунктах 

Вже кілька років у Хмельницькому існують спеціальні пункти збору кришечок, одягу, пластикових пляшок чи батарейок. Встановлені також спеціальні баки для сортування відходів. “Тільки для пластикових пляшок”, - написано на таких контейнерах.

Два роки тому громадська організація «Агенція сталого розвитку «АСТАР» представила карту місць збору вторинної сировини у нашому місті. Її створили на основі проєкту Recycle Map, зібравши та додавши інформацію про місця у Хмельницькому, де можна здати сміття на вторинну переробку. Таких у місті є 60. Всі вони знаходяться у різних мікрорайонах. На карті зображені точки зі збору одягу, пластикових пляшок і кришечок, батарейок, склотари, місце розташування контейнерів для пластикових пляшок та інше. А от точок, де за вторсировину платять - одиниці. Про це повідомили працівники й власники пунктів збору. 

Відео дня

Журналісти vsim.ua відвідали кілька пунктів, де приймають вторинну сировину за гроші. Детальніше про це читайте на нашому сайті. 

Скляні пляшки з-під пива - від 40 копійок, з-під горілки та ігристого - 15 копійок

Точки, де приймають вторсировину за гроші - нині популярні серед хмельничан. Про це кажуть власники й працівники пунктів. Ще минулого тижня журналісти vsim.ua розповідали історію пенсіонерки Надії, яка збирає на звалищах картон й здає його на утилізацію за гроші. Робить це жінка через мізерну пенсію. Таким чином її домівка перетворилася на суцільний смітник. Тож жінку навіть доводилося визволяти зі сміттєвої пастки рятувальникам. 

Тим часом ми вирішили поцікавитися, скільки в Хмельницькому платять за вторинну сировину. Було обрано кілька пунктів, що зображені на мапі Recycle Map. Обидва в різних частинах міста: в центрі та мікрорайоні Гречани. Прайс у цих пунктах відрізняється один від одного. Асортимент прийому вторсировини теж відрізняється. Клієнтів мають багато. Кажуть, що всі вони різного віку: від шкільного до пенсійного.

Так, кіоск на Гречанах розташований за адресою Курчатова, 1д. Знаходиться він поблизу станції швидкої допомоги.  Його власник Віктор розповів, що існує пункт близько 10 років. 

Нет описания.

Невелике сіре приміщення із написом “Пункт прийому склотари” можна помітити не відразу. Червоними літерами на дверях написано: “Склотара, макулатура”. Саме це й приймають в цій точці збору. Всі ціни вказані на вітрині. Наприклад, макулатура - 70 копійок за кілограм. Скляні пляшки - від 40. Найбільше платять за тару від “Хмельпива” - 1, 50. Детальніше про вартість дивіться в таблиці.

Напій в пляшці 0,5

Ціна

Пиво “Перша приватна броварня”

0,40

Пиво “Микуличин”

0,40

Пиво “Львівське”

0,40

Пиво “Бердичівське”

0,40

Пиво “Чернігівське”

0,40

Пиво “Staropramen”

0,40

Пиво “Baltika”

0,40

Пиво “Десант”

0,40

Пиво “Bud”

0,40

Пиво “Оболонь світле”

0,40

Пиво “Старий мельник”

0,40

Слабоалкогольний напій “Ром кола”

0,40

“Хмельпиво”

1,50

Слабоалкогольний напій “Garage”

0,40

Слабоалкогольний напій “Ice Lime”

0,40

Пиво “Tuborg”

0,40

Пиво “Опілля”

0,40

Вода “Поляна квасова”

0,40


Власник кіоску Віктор розповідає: в день приходить від 10 до 30 осіб. Коли вторсировина накопичується - за нею приїжджає “оптовик”. Віктор каже, що він направляє пляшки до заводів-виробників. 

Ще одна точка, де приймають вторсировину за гроші, знаходиться поблизу зупинки “Поділля”. Адреса - Шевченка, 33/5. За старою рожевою будівлею, історію якої ми вже розповідали раніше, знаходиться пункт збору. Всередині - люб’язна жінка серед жовтих ящиків із скляними пляшками. Своє ім’я працівниця називати відмовилася. Натомість розповіла, що останнім часом приносити вторинну сировину стало більше пенсіонерів. 

Нет описания.

До слова, приймають тут скляні й жестяні пляшки, макулатуру і поліетилен. За словами працівниці, хмельничани приносять все. За один робочий день охочих здати вторсировину є близько ста. “Буває, що й на 600 гривень привезуть, а буває - на 10”, - каже жінка, яка тут працює.

На дверях приміщення розміщений прайс. Його прикрашає гасло: “Поверни пляшку, отримай гроші”. За поліетилен тут дають 3 гривні за кілограм. Працівниця уточнює: приймають не будь-що, а грубий матеріал. Такий, в якому продають кілька пляшок води, пива чи інших напоїв. Згодом його віддають на перетоплення.

Макулатуру тут приймають за ціною 1 гривня за кілограм. За “жестянки” беруть 10 копійок. Скляні пляшки з-під пива - від 50 копійок. Тару з-під міцних спиртних напоїв приймають за ціною 15 копійок за одиницю. Детальніше дивіться в таблиці.

Вид напою в пляшці 0,5

Ціна

Пиво “Корона”

0,50

Пиво “Stare Мisto”

0,50

Пиво “Перша приватна броварня”

0.50

“Хмельпиво”

1,80

Пиво “Жигулівське”

0,50

Пиво “Пшеничне”

0,50

Пиво”Stella Artois”

0,40

Пиво “Beck’s”

0,40

Пиво “Bud”

0,40

Пиво “Чернігівське”

0,40

Пиво “Оболонь світле”

0,50

Слабоалкогольний напій “Джин” і “Beer mix”

0,50

Пиво “Hike”

0,50

Пиво “Десант”

0,50

Пиво “Tuborg”

0,50

Пиво “Львівське 1715”

0,50

Пиво “Robert Doms”

0,50

Пиво “Арсенал”

0,50

Пиво “Baltika”

0,50

Нет описания.

Нет описания.
Нет описания.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (11)
  • Олександр

    60 точок але ніде немає про них інформації.Я б здав але куда.чи це секрет.І якщо не вказуєте де то навіщо ця стаття.
  • Роман Романцов

    Адреси точок є ?
  • Роман Світлик

    Зупинемо безробіття в україні)))
  • Palladium Financial Investment Group, LLC

    В дубово на овочевому базарі за пусту пляшку Хмельницького пива дають 2.50 грн. а на пивзаводі 1.80грн., а мають давати 3.50грн. Продавці на пивзаводі обманюють людей і кладуть різницю собі в карман.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:45 Вважались зниклими безвісти. «На щиті» повернулись троє військових з Хмельниччини 19:51 Хмельничанин відсудив у сусідів кошти за затоплення квартири 19:02 Тепло повертається: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині 18:18 Пережила голод, війну та смерть синів: жительці Хмельницького виповнилось 105 років Від читача 11:02 Переваги працевлаштування осіб з інвалідністю для роботодавців 17:29 Восьмий день у Хмельницькому шукають 70-річну Галину Кудлу 16:59 Шахрай представився поліцейським і ошукав хмельничанку на 38 тисяч 16:26 У Хмельницькому перекриють рух вулицею у центрі міста 16:04 Скорочення Хмельницького обласного ліцею. Що про це відомо 15:33 Судитимуть жителя Кам'янеччини за зрізані три десятки дерев у «Подільських Товтрах» 15:00 Новий сезон ВСІМ Бізнес-ліги: склад учасників і календар матчів 14:45 Скандал навколо лікарні в Старокостянтинові: вимагають звільнити директорку 13:59 За вбивство чоловіка жителька Хмельниччини сяде на 9 років за ґрати 13:23 У Кам‘янці-Подільському автівка збила пенсіонерку на парковці 12:44 Судили 19-річного жителя Полтавщини, який приїхав до Хмельницького розкладати «закладки» 11:48 На будівництві в Дубовому обірвалася люлька з працівниками: продовження історії photo_camera 10:39 У Кам’янці відкрили туристичний сезон-2024: програма 10:01 На Хмельниччині затримали водія, який перевозив тисячу пачок контрафактних сигарет 09:02 Сьогодні, 26 квітня – річниця аварії на Чорнобильській АЕС
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up