Що змінилось на ринку нерухомості Хмельницького: ціни на житло

Що змінилось на ринку нерухомості Хмельницького: ціни на житло
  • Ситуація на ринку нерухомості нестабільна, особливо в умовах війни.
  • Якщо оренда житла у Хмельницькому різко підскочила, то що можна сказати про купівлю?
  • Дізнавалися, за скільки продають квартири і чи активно хмельничани вкладають гроші у нерухомість.

Ринок нерухомості пережив так зване потрясіння ще на початку повномасштабного вторгнення. Війна тимчасово заморозила будівництво, а попит на житло почав рости. Саме так сформувались нові ціни на оренду квартир, до яких досі не звикли хмельничани. Яка ж ситуація з купівлею і продажем житла? З’ясовували, чи правда, що новобудовами цікавляться менше і які ціни на нерухомість зараз. 

Людям важче приймати рішення

Ми вже неодноразово описували проблему оренди житла у Хмельницькому. Мовляв, шалений попит сформував нові ціни, які навіть вдвічі перевищили довоєнні. Але чи так само активно люди купують власне житло, запитуємо у фахівців з нерухомості. За словами Вікторії Катеринчук, “сирі” новобудови людей зараз мало цікавлять. Перевагу надають вторинному ринку або ж будинкам в межах міста. Але якщо раніше покупці брали ділянку і хотіли будуватись самостійно, то зараз такої можливості немає - бо дорого. 

Відео дня

Загалом як каже Вікторія Катеринчук, ціни на ринку нерухомості змінились від початку російського вторгнення. До слова, вартість квадратного метра у новобудовах зросла на 4-5 тисяч гривень. Хоча у перерахунку на американську валюту змінилась несуттєво. 

  • Не можу сказати, що попит на житло у новобудовах значно змінився. Взагалі будівництво в Хмельницькому зараз у “завислому” стані. Будинки  будуються, квартири купуються, але звичайно не так, як це було до 24 лютого. На сьогодні середня вартість квадратного метра в залежності від забудовника +- 20 тисяч гривень. Люди дуже важко приймають рішення щодо продажу, коли будинок ще в процесі будівництва, адже не впевнені в стабільності ситуації в країні, а ще не зрозуміло, в яку сторону буде змінюватись законодавство, чи вчасно буде зданий будинок, які будуть для цього норми та вимоги. Більший відсоток людей хочуть придбати житло в тих новобудовах, які вже здані, а ще краще вже з ремонтом, - пояснює ріелтор. 

На 3-кімнатні попит менший

Варто додати, що великий попит мають саме одно-  і двокімнатні квартири. Більші покупців мало цікавлять. Хоча на них ціни навіть трохи зменшились. До прикладу, трикімнатну квартиру в центрі міста ще у травні продавали за 73 000 $, зараз - за 65 000 $. Як уточнює Вікторія Катеринчук, мова йде про квартиру саме в зданій новобудові. Здебільшого хмельничан цікавить одно - чи двокімнатне помешкання. Додамо, що до війни такі новобудови від власників коштували 36-37 тисяч доларів, тепер - близько 32 тисяч. Тобто спеціалісти пояснюють, що ціни почали зменшуватись на здані новобудови, які продають саме власники, а не будівельні компанії. Останні ж навпаки аргументують здорожчання вартістю матеріалів, палива і доставки. 

Що на вторинному ринку?

Якщо ситуація з новобудовами постійно змінюється, то житло вторинного ринку майже таке ж, як і було до війни. В цьому переконують фахівці з нерухомості. Кажуть, ціни за “вторинку” практично не змінились. За останній місяць виросли хіба на 3%. За півроку вартість зросла орієнтовно на 36-37% у гривнях. У доларах ж різниця не суттєва, враховуючи теперішній курс. 

Хмельничан вторинний ринок цікавить більше, аніж новобудови. Та, як переконують ріелтори, ще більше шукають будиночки в межах міста, навіть старі. 

  • До 24 лютого людям було краще придбати ділянку і самому будуватись. Зараз все по-іншому. Будуватись дорого. Можу сказати, що люди купують, цікавляться, але не так масштабно, як це було в минулому. Надіємось, що скоро все стабілізується і Хмельницький буде одним із найперспективніших міст в Україні і по будівництву в тому числі, - каже Вікторія Катеринчук. 

Які ціни на житло у Хмельницькому?

З актуальними цінами на житло ми вирішили також ознайомитись із сайту оголошень. Зокрема, це dom.ria та olx. Що пропонують там?

При пошуку бажаного житла можна скористатись фільтрами. В пошуку слід вказати вартість, мікрорайон, а також кількість кімнат. 

До прикладу, однокімнатна квартира у новобудові мікрорайону Дубове обійдеться орієнтовно у 25 800. Загальна площа - 40 “квадратів”. Судячи з фото, квартира потребує суттєвих вкладень, адже там ще нічого немає. 

“Будинок на етапі здачі. При здачі - максимум внутрішніх робіт! Діє переуступка що значно зекономить ваші кошти”, - йдеться в оголошенні. 

Менше пропонують на сайтах житло вторинного ринку. На одне з таких оголошень натрапили на olx. Трикімнатну квартиру з ремонтом і площею 120 квадратних метрів продають за 81 тисячу доларів. Автор вказує, що квартира утеплена, є індивідуальне опалення, сучасна техніка й меблі, які залишаються майбутнім власникам. 


Є варіанти й дорожчі. До прикладу, в одному з оголошень пропонують 2-кімнатну квартиру на Проскурівській за 125 тисяч доларів. Розташована вона у монолітному будинку й має площі 80 квадратних метрів. Як додає автор оголошення, ремонт квартири “потягнув” на 80 тисяч доларів. В помешканні зроблений дизайнерський ремонт, є всі необхідні меблі й побутова техніка. 

У підсумку можна додати, що на сьогодні також спостерігають ситуацію, коли багато людей продовжує виїжджати за кордон. До ріелторів часто звертаються, аби ті допомогли швидко продати квартири. При цьому готові максимально опускати ціни і йти назустріч покупцям.

Наразі важко спрогнозувати, якою буде ситуація з цінами на житло й загалом на ринку нерухомості далі. Все надалі залежатиме від ситуації в країні. 

Читайте також:

Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” в рамках реалізації грантового проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Ніна Ільницька

    Ця

keyboard_arrow_up