У школах Хмельницького досі живуть переселенці. Як це коментують в міськраді?

У школах Хмельницького досі живуть переселенці. Як це коментують в міськраді?
Фото ілюстративне
  • У Хмельницькому оселились майже 35 тисяч переселенців. 
  • Частина з них досі живе сім’ями у навчальних закладах. 
  • В міській раді розповіли, який варіант поселення їм пропонують.

 

Проблема із житлом у Хмельницькому з’явилась ще в перші місяці повномасштабного вторгнення. До міста прибували сотні, а то й тисячі переселенців. Шалений попит породжував стрибок цін на оренду. А вільного житла майже не залишалось. Внутрішньо переміщеним особам пропонували прихисток зокрема й в комунальних закладах. Відтак багато сімей оселились у навчальних закладах, де й проживають досі.  Як це коментують у міській раді?

Скільки переселенців досі живуть у школах?

Навчальний рік  “на носі”, тому в Хмельницькому готуються до очної або ж змішаної форми навчання. Відтак постала проблема - куди перебратись переселенцям?

Відео дня

Наразі 87 внутрішньо переміщених осіб проживають у гімназії №1, ще 39 - у НВО 5. Про це “ВСІМ” розповів заступник міського голови Михайло Кривак. 

Переселенці, яких на початку війни розмістили в інших навчальних закладах міста, вже переїхали. 

Що пропонує влада?

Наразі у Хмельницькому немає вільних місць у гуртожитках чи приміщеннях комунальної власності. Загалом проблема житла залишається напруженою. У міській раді кажуть, що постійно пропонують внутрішньо переміщених особам місця для поселення. Ті поки розмірковують

  • Вчора я їздив показував житло двом багатодітним сім’ям (мама+6 дітей, мама+3 дітей і бабуся). Вони ще не вирішили, чи переїдуть туди. Ці люди прожили 5 місяців у школах. Якби була можливість, їм би знайшли житло. Є приміщення, які потребують ремонту, після приведення в житловий стан, туди ще можна заселити ВПО, - розповідає Михайло Кривак. 

На сьогодні у Хмельницькому вільного житла поки немає. Тому альтернативою для переселенців можуть бути помешкання у районах. Вони можуть погоджуватись або ж ні. За словами заступника мера, примусово виганяти людей зі шкіл ніхто не збирається. Тому змушені будуть шукати компроміси. 

  • Вони самі не можуть нічого підібрати. Тому ми будемо пропонувати ще, і ще...Ніхто їх виганяти не буде, але спробуємо догодити їм, щоб вони переїхали зі шкіл, бо батьки хотять, щоб їхні діти сіли за парти 1 вересня, - каже Михайло Кривак. 

Читайте також:

Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” в рамках реалізації грантового проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (27)
  • Наталия Алексеева

    Яка брехня,Михайло Кривак!?Хто постійно пропонував нам житло?!Ми жили в школі номер 5 на Пилипчука 2 28 дорослих і 11 дітей,шукали житло з волонтерами,в соцмережах,їздили по району на авто,нічого підходящого для життя,не знайшли.Волонтери привозили гігієнічні засоби,які виносила додому Людочка із штабу і каша пшенична,яку діти не їли.Ви один раз запропонували Оринин!!!!!Згодом ще дитячий санаторій,де не буде опалення.Все!!!Пишите постійно пропонували.Ми всі роз'їхалися хто куди.Наша сім'я переїхала в платний гуртожиток і тепер всю допомогу на дітей платимо за житло.Дякую Хмельницькому,не ми почали цю війну.Після війни буде що розповісти.
  • ЧитачЧитачів

    Зате дітям на уроки не далеко ходити.
  • Артур Каш

    Житла немає, чи є але немає. як таке може бути, в Хмельницькому що року будуються декілька десятків нових багатоповерхівок. Ок приватна влясність, зрозуміло, але хіба Влада не може піти на "компроміс", оплатити перші 2-а місяця оренди орендодавцю, та подальше сплачувати половину вартості оренди? Чи в селах немає вільних хат, де власники померли і будівля являється власністю держави... ну чи ще щось придумати, здається там є розумні люди. Не час шукати вигоду.

    читач34 reply Артур Каш

    "оплатити перші 2 місяці аренди та далі сплачувати половину вартості оренди..." З яких коштів? З податків у бюджет міста? А Ви порахували кількість тих ,кому треба було би оплатити та вартість оренди? Уявляєте суму? З якої статті витрат її забрати? А в селах вільних хат достатньо, от лише більшість переселенців не бажають їхати в село.

    Max Forosov reply читач34

    Потрібно їх всіх на роботу в водоканал і тролейбусне управління влаштувати бо там зарплати по 18 тисяч. Чи швачками. То вони були б взмозі собі самі за аренду житла заплатити. Але ж всі знають (навіть переселенці) що там зарплати не платять. Нема сорому і бога в душі в такий важкий час так брехати про роботу, а людські чесно зароблені гроші розкладати по кишенях. В тролейбусному управлінні в об'яві в тролейбусі було написано що навіть є перспектива отримання житла якщо підеш до них на роботу. Як смішно і в той же час сумно.

    Читач47 reply Артур Каш

    Або ти можеш запропонувати прихисток у себе. Не час думати про комфорт

    Max Forosov reply Читач47

    Нехай до себе візьмуть ті шо квартири в аренду здають (не на часі наживатися на бідних людях), або ті що живуть в двоповерхових будинках чи в новобудовах з площею квартир від 100 квадратних метрів.

    Виктория Дорофеева reply Max Forosov

    а ви вже когось прихистили???
  • Читач51

    Це жах! Як діти мають йти до школи? Це ж антисанітарія! Порушення прав наших учнів, педагогів, батьків! Як мерія не ладна вирішити це питання, хай забирає до себе в кабінети. Чого діти мають постійно страждати через недолугість дорослих високопосадовців.

    PutnickFree reply Читач51

    Схаменись, війна в країні, людям жити немає де, може хоч когось до себе додому пустиш переночувати?

    Ще нічого не закінчилося і невідомо коли і як закінчиться, а якщо в твій будинок ракета прилетить, що ти тоді скажеш?

    Тут взагалі багато верещать що не пустять дітей до школи, так що можливо буде працювати тільки половина шкіл.

    Про порушення прав скажи Путіну.

    Чим твоя дитина постраждала, може не у тій сім'ї народилася?

    Читач51 reply PutnickFree

    Співчуваю! Шкода всіх! Але якщо їм 3 місяці поспіль пропонують варіанти, а вони не бажають з'жати, хочу зауважити, через меркантильні питання, це вже перебір. Знаю безліч переселенців, які за цей час знайшли роботу, житло, школи для дітей, гуртки. Головне бажання!

    PutnickFree reply Читач51

    Які такі меркантильні питання? Щось конкретно знаєш - кажи, ні - краще помовч.

    Можеш уявити 6 дітей і 3 дітей і бабуся. Хто знає що там за житло і які там вікна і опалення, а цієї зими з опаленням може бути важко всім, а як одній матері і 6 дітей ти думаєш?

    Так що це не меркантильні питання, а питання виживання!

    читач34 reply PutnickFree

    Хати без вікон  і розвалені нікому не пропонують!  Пропонують звичайні сільські хати, відремонтовані громадою.А "опалення " в селі всюди однакове, якщо ти такий "знавець"-поцікався, чим люди в селі опалюють хати! А якщо та мама з 6 дітьми лишиться в спортзалі-це,вважаєш, найкращий варіант для сім"Ї?)

    PutnickFree reply читач34

    Бачу ти великий знавець. Не важливо що ти, чи я вважаю, коли мати 6 дітей вирішує що краще вже якийсь куток у школі ніж таке житло. Якщо тобі нормально зимою надвір ходити до вітру і носити воду з криниці, то з малими дітьми це зовсім не те, треба розуміти!

    Читач62 reply PutnickFree

    Які великі пани всі стали. А раніше як жили без туалетів в хаті?

    PutnickFree reply Читач62

    О до чого договоритися можна, деградувати пропонуєш? Так раніше багато чого не було, може без електрики спробуєш? Раніше і шкарпеток не було, давай спробуй, зплети собі "лапті" і на босу ногу, а то такі пани стали...

    А дітям рости у нормальних умовах треба і держава допоможе.

    Читач62 reply PutnickFree

    Не  верзи, електрика є, шкарпетки є, а в туалет можна і на дворі, одне другого не ліпиться. Нормальні умови завжди найдцтьс. Ось ви, пане, і допоможіть наладити нормальний побут цим люлям своїми руками, своїм розумом.

    PutnickFree reply Читач62

    Це для орків норма, коли побачили у селі унітаз, питали що це таке, навіть з собою забирали ;)

    Це тільки такі як ти нікому не допоможуть, завтра йду допомагати ЗСУ бо знаю як і можу.

    Ще раз кажу, діти повинні рости у нормальних умовах, переможемо і жодна дитина  в жодному селі в школі не буде довітру надвір бігати.

    Читач62 reply PutnickFree

    Ой психологе людських душ, по перше я старше тебе, по друге, дай Боже, щоб всі так допомагали один одному, як я, і по третє я виросла не в панських хоромах, і знаю що говорю. Ні в одному селі люди не відмовляються допомогти постраждалим, а наоборот. Подивишся, туди далі ще більший наплив народу буде. І що залишити  напризволяще чи може варіант з туалетом буде все ж таки кращим. І не потрібно ображати людей, не знаючи їх. Але Бог тобі суддя. І памятай друже, закон бумеранга ніхто не відміняв. Щасти тобі в твоїх планах доромогти ЗСУ.

    PutnickFree reply Читач62

    А хто тебе ображав???

    Ось ти сама того не розуміючи хочеш зіпсувати родині життя, пропонуєш їм повернутися до побуту минулого сторіччя. Щодо віку не впевнений, але сперечатися не буду, бо це не має вирішального значення скільки кому років.

    Пробач, але такі як ти чимось подібні до орків, бо вважають що краще знають як люди повинні жити, вони ж ніби теж рятують нас від нацистів. Розумієш, людей ніхто не залишає напризволяще і вони мають право і відмовляються від варіанту який їм пропонують, а такі як ти думають, що мають право вирішувати що це дуже добрий для них варіант.

    А знаєш дитячого терапевта Комаровського, знайди в Ютубі що він каже про роль бабусі у вихованні онуків в сучасній родині, подивися може щось цікаве побачиш...

    Читач62 reply PutnickFree

    Сам любиш когось образити. Нічого, стерплю. А за орка відповіси тим самим  ЗСУ. В мене близька людина ще в 2014 році через них загинула, а ти мене ображаєш. Привикли щоб все на блюдечку з голубою кайомочкою зразу готове все подавати. Ось і візьми до себе, як такий благородний рицар. Конкретно ні для кого я нічого не пропоную. А просто сказала що в.селі теж можна жити. Хати є різні.А наше місто маленьке, всім не догодиш. І навряд чи тебе візьмуть в ЗСУ.

    PutnickFree reply Читач62

    Ніхто тебе не ображає.

    А педіатра Комаровського про роль бабусі у вихованні онуків в сучасній сім'ї таки подивися, бо я тебе вже навряд чи переконаю, але ще одну спробу зроблю, а він все ж таки авторитетна людина, може його послухаєш.

    Давай не про 6 дітей, давай про 3 спробуємо...

    Дуже ймовірно що їх матір вже народилася за незалежної України, про радянський союз і черги за ковбасою вже точно з власного досвіду нічого не знає, її діти звикли до нормальних побутових умов, виросли у місті і їм потрібна відповідна освіта і розвиток, а як з цим у селі??? Так у селі можна жити, свинку завести, птицю, але не всім таке підходить, хтось же має тобі забезпечити інтернет і електроенергію, не всім телят пасти...

    Можливо діти здорові, але у матері трьох дітей ще є власна матір, може їй потрібна кваліфікована медична допомога, а як з цим у селі???

    Відносно візьми до себе, так у мене люди недовго жили і я упевнений що та кімната, де я можу прихистити непридатна для багатодітної родини.

    Що ти знаєш про способи допомоги ЗСУ??? Наприклад Притула, знаєш такого, купив для ЗСУ на зібрані кошти супутник, як тобі таке???

    Так що кожен має допомагати як може, а не вказувати іншим людям як їм треба жити.

    Читач62 reply PutnickFree

    Вибач. Не маю бажання з тобою дискутувати. І ще раз повторюю, чужі вчителі мене не цікавлять.
    Спокійної ночі. Без тривог, без сирен. І найшвидшої перемоги над орками.

    Читач62 reply Читач62

    А Комаровський мене ніколи не цікавив. і у мене чудові діти, внуки. Виховала сама, без Комаровських, які не можуть ніяк без російської мови, пора вже вивчити українську,

    PutnickFree reply Читач62

    Комаровський знає українську краще за тебе, не віриш, подивися як він читає казку для дітей більше 45 хвилин "Подолаєм Бармалея".

    А ще Комаровський дуже добре розповідав, як деякі бабусі щиро бажаючи допомогти, псують своїм дітям і онукам життя, не будь така вперта, подивися, може щось нове почуєш, 2022 рік надворі, інтернетом бачу вмієш користуватися....

    Читач62 reply PutnickFree

    Вмію, бо якраз це мій профіль. 25 років в ІТ.
    Але ще раз повторюю, що не цікавить. Внуки вже дорослі. З інститутами. Такщо Ок. Спокійної ночі. Нехай тобі сниться Бармалей.

    Читач14 reply Читач62

    👍 Чудово сказано! Повністю підтримую. Як раз люди, які дійсно втратили житло не перебирають, вони згідні на переїзд. Але це буквально декілька сімей. А більшість з тих, хто зараз мешкає в гімназії1 це безробітні мешканці Київа та Харькова, які не погано влаштувались в центрі міста та їх кормлять в гімназії за рахунок міста. Наглі, оруть на дітей, які навчаються в гімназії, та бува заходять до свого навчального закладу, свого класу чи вчителя. Молодики - срані, вибачте за слово, "переселенці", на вході курять та чіпляються до дівчат-старшокласниць, які приходять на репетицію першого дзвоника (самі малючки та самі старші репетирують постановку танця). Чомусь наші хлопці захищають країну, а вони поховались по школам в нас. На роботу вони не підуть, бо не хочуть - їх все влаштовує. Робота є. Якраз у водоканалі і електронтрасі шукають фахівців і нормально оплачують, не 18 тис. звісно 14 - 15 тис. грн в залежності від посади), але ж там треба працювати. А тут "якісь" діти раптом вчитись захотіли. Директор гімназії 1 зараз між двох вогнів: потрібно підготувати школу до навчання, бо переважна більшість (80%) учнів та їх батьків за навчання у школі, а не дома і їх невдоволення вже зашкалює. З іншого наша влада ж "неможе" не підлизати, як вона файно дбає про "переселенців".

keyboard_arrow_up