Власник підняв ціну оренди квартири: що робити хмельничанам і як це коментує експерт

Власник підняв ціну оренди квартири: що робити хмельничанам і як це коментує експерт
  • Хмельничани нарікають на господарів, у яких винаймають житло.
  • Кажуть, власники без попередження піднімають ціну оренди.
  • Якщо відмовляються платити більше - погрожують виселенням. 
  • Дізнавалися, куди звертатись хмельничанам і для чого потрібен договір. 

З початком війни питання оренди житла не сходить з вуст хмельничан. Одні скаржаться, що власники піднімають вартість у два-три рази, інші нарікають, що вільних квартир за адекватними цінами практично немає. Та і це, як виявилось, не єдина проблема. 

Хмельничани, які винаймали житло за однією ціною розповідають, що господарі без попередження тепер просять вищу суму оренди. До прикладу, “квартиранти” знімали однокімнатну квартиру за 3 500, та тепер мусять платити 5 000 гривень, не рахуючи комунальних. Що робити мешканцям, чи можна покарати власника і для чого потрібен договір, запитували експерта з нерухомості. 

Йдуть в “мінус”?

Відео дня

Власників, які необґрунтовано завищують оренду житла, хмельничани називають спекулянтами. Ми вже розповідали історію, як у місті покарали власника, котрий намагався здати мешканцям непримітну “одиничку” за 15 000 гривень. На деякий час так званих спекулянтів на оренді стало менше. Міська влада в той час пригрозила, що таких “бізнесменів” каратимуть за законами військового часу. Та вже у травні мережею розлетілось оголошення про те, що за однокімнатну квартиру біля “Поділля” власник просив 14 000 гривень. Ще скромніше житло в районі філармонії власники здавали за 17 000. І таких оголошень багато.  Думки хмельничан розділились: одні вважають, що господар має право ставити будь-яку ціну оренди, інші ж назвали це здирництвом, за яке слід суворо карати. Та все ж більшість людей обурюють такі космічні ціни на житло.

Власники завищують вартість оренди, намагаючись заробити на війні. У Хмельницькому перебувають десятки тисяч переселенців, яким потрібен свій куток. Тому очевидно, що попит шалено виріс, що є тільки "на руку" власникам помешкань. 

Та космічні ціни за оренду житла поширюються не лише на переселенців. На це почали скаржитись і місцеві. Ось кілька історій:

  • Знімали квартиру в жовтні, договір оренди складали на 11 місяців:  ціна 3500 + кп, про це написано в договорі, вчора хазяйка прийшла і сказала що піднімає ціну за квартиру 5000+ кп, - пишуть хмельничани і цікавляться, чи може власник піднімати ціну, якщо термін дії договору оренди не закінчився. 
  • Знімали квартиру вже досить довгий час з нашими меблями і маленькою дитиною. Господарі підняли квартплату майже вдвічі більше, аргументуючи що йдуть собі в мінус, бо всі дорого здають. Вимагають заплатити вже, або доплачуючи в ціну цього місяця або з’їжджати за два дні.

Що робити мешканцям?

Такі випадки непоодинокі, пояснює ріелтор Хмельницького регіонального відділення Асоціації фахівців з нерухомості Вікторія Катеринчук. За її словами, в умовах воєнного стану можуть бути різні форс-мажорні обставини. Загалом законом не передбачено оренду без відповідного документа, а це означає, що права та обов’язки осіб теж не можна вважати дійсними і законними. 

  • Якщо договір оренди відсутній, то і законних підстав вимагати оплату за оренду також немає. Але у випаду вказаному вище договір був. Гарний вихід - звернутись в податкову, бо малоймовірно, що власниця сплачує податки за здачу житла. Варто пам’ятати, що орендна плата, отримана в результаті здачі житла в оренду, є доходом фізичної особи і підлягає оподаткуванню. В цьому випадку не було оподаткування. І це хороший спосіб захистити себе орендарям, написавши заяву, - зазначає експерт. 

За словами Вікторії Катеринчук,  власник і наймачі повинні скласти договір. Не обов’язково, аби він був завірений нотаріально. Ріелтор пояснює, зазвичай договір, що укладається менше як на 3 роки, не підлягає нотаріальному посвідченню. Але водночас будь-який договір має юридичну силу. 

Для чого договір і яким він має бути?

  • Відповідно до законодавства, за договором найму (оренди) житла одна сторона - власник житла (наймодавець) передає або зобов’язується передати другій стороні (наймачеві) житло для проживання у ньому на певний строк за плату. 

Фахівець з нерухомості каже, згідно з частиною 1 статті 811 Цивільного кодексу України, договір оренди житла укладається у письмовій формі. На вимогу однієї зі сторін він може бути завірений нотаріально, адже це буде додатковим захистом для кожної зі сторін у разі виникнення спору. Але це не обов’язково. Вікторія Катеринчук додає, є випадки, коли обов’язково нотаріально засвідчувати, якщо це, наприклад, стосується подальшого викупу житла. 

Ось кілька правил, що стосуються договору між власником і наймачами:

  • Договір найму житла укладається на термін, встановлений цим договором. Якщо термін не вказаний, то вважається, що він укладений на 5 років. Також можуть бути додаткові умови. 
  • У договорі оренди житла мають бути прописані істотні умови, необхідні для такого роду договорів: предмет договору (будинок або квартира із зазначенням конкретної адреси), термін дії договору і оплата. Також, як додає ріелтор, бажано передбачити й інші умови. Наприклад, вказати права та обов’язки сторін, порядок розірвання договору. 
  • Розмір плати за користування житлом встановлюється у договорі оренди. Одностороння зміна розміру орендної плати не допускається, якщо не домовлялись про це при укладенні договору або ж це вже встановлено законом (стосовно оренди житла, що перебуває у державній або комунальній власності).
  •  Як правило, строк внесення плати за орендоване житло встановлюється у договорі, а якщо ні, то орендар вносить її щомісяця. 
  • В договорі має бути вказано можливість зміни розміру орендної плати та умови її перегляду, адже ціни на оренду нерухомості постійно зростають. Слід звернути уваги, що за загальним правилом, зміна умов договору допускається лише за взаємною згодою сторін. 

Вікторія Катеринчук пояснює, власник житла не може самовільно підняти оренду, якщо такого права не зазначено в законі або в договорі. 

“Закон, як правило, виходить з рівності сторін договору. Тому там такого привілею для орендодавця не передбачено”, - зазначає спеціаліст з нерухомості. 

Читайте також:

Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” в рамках реалізації грантового проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (44)
  • Andrii Korabetskyi

    Ці піднялися в основному в регіонах, які межують з ЄС і де найбільший наплив біженців. А так на даний момент, мені задється в Хмельницькому ціни доволі нормалізувались на оренду дивлячись на сайт нерухомості  https://kvartiri.com.ua/orenda-kvartiri/khmelnitskii/ . Далі ціни на квартиру будуть залежати від перебігу війни.

  • Юрий Маланчук

    Я вважаю, що якщо братися за ціни то не тільки квартаренду а за все, ціна аренди торкається сотні людей і влада місцева бореться з цим, а є речі які торкаються тисяч, ціни на продукти, і т.п. то це нормально ???
  • Натуся Краплинка

    Всі забули нажаль ,яка в Хмельницькому з/п.,це раз,по друге кому війна,кому аби грошей побільше заробити,і по третє після 24 лютого квартири одразу зросли,як почали прибувати біженці. А потом кажуть,що українці поганий народ, звісно на болю ,розпачу людей можна заробити. Все має бути в міру,бензин зрозуміло чому,ті самі продукти теж відомо,а ось квартири ,🤦цікаво бензином завозять? За севдеп просять від 5000 ,і то ще треба знайти.Люди комунальні вам сплачують,оренду також від якої звісно ви живете,йдіть працюйте ,а не чекайте поки орендарі вам грошей підкинуть.І може тоді ви б задумалися ,як прожити тим людям на з/п. Стидно за Хмельницький,за такий народ.

    Читач 007. reply Натуся Краплинка

    краплинка Їдьте в Австрію наприклад  там дешевша оренда))), коли будете їхати  то книжку в дорозі почитайте математика називається

    PutnickFree reply Натуся Краплинка

    Дивна логіка, якщо купив кіоск і торгує олією і сіллю - то все ОК, а якщо квартиру і заробляє на оренді, то однозначно хапуга. А ви самі не хочете купити квартиру, зробити ремонт, купити меблі, техніку і все необхідне і пускати людей за комунальні?

    Натуся Краплинка reply PutnickFree

    Якби не орендарі,то за що би ви ремонт в тій квартирі зробили? Якщо я куплю і всі інші,то ви будете куплені квартири самі сплачувати,це я так гарно написала,а не як чупа-чупс....Все має бути в міру,а по друге до війни ціни були зовсім інші. Треба мати людяність ,совість . В Хмельницькому не у всіх з/п по 15 000... А ви сидите і чекаєте коли вам кожного місяця орендарі гроші дадуть ,які половину ви відкладаєте на життя,а іншу по кабакам. Є різні власники,орендарі,але є такі власники квартир,за яку не має навіть 3000 дати. Тому все в міру має бути.А якщо вам не вистачає грошей не продукти ,які виросли в ціні,то йдіть на роботу ,а не чекайте від орендарів,буде і вам щастя

    PutnickFree reply Натуся Краплинка

    Так ви спочатку купіть квартиру, зробіть ремонт і придбайте все необхідне для орендарів, а не для себе і здайте за 100$, а через кілька місяців може і за 3000 здати не зможете. Потім відремонтуйте і порахуйте свої шалені прибутки.

    І взагалі навіщо вам так тяжко працювати, кожного дня на роботу ходити, краще скупіть квартири і гроші вам самі в руки підуть, взагалі нічого робити не треба!

    В селах вистачає пустих будинків, можна і безкоштовно домовитися, або за символічну плату домовитися, але там немає джакузі, а "зручності" у дворі і супермаркетів і елітних кабаків теж немає!

    На кожен товар є свій купець, є кілька і є чорна ікра з хамоном, до продавців хамону питань немає?

    Є люди, які готові платити гроші за гарні умови і є безкоштовне житло у селах, кожен може знайти компроміс між своїми бажаннями і можливостями.

    На базарі теж дехто за гречку по 100 грн. хоче, але ніхто ж не примушує купувати, хай стоїть собі до вечора, може хтось купить, а може і ні.
  • Denis Tokarev

    Здаєм квартиру, ціну не підняли. Як було 4000 , та і залишилось.

keyboard_arrow_up