Схема привласнення землі у дендропарку. Дізналися деталі

Схема привласнення землі у дендропарку. Дізналися деталі
  • Правоохоронці розслідують справу про «дерибан» землі природоохоронного призначення.

  • Йдеться про дві земельних ділянки, одна з яких оцінюється у мільйон гривень.

  • Її вдалося повернути у комунальну власність.

У Хмельницькій обласній прокуратурі повідомили про повернення Хмельницькій міськраді земельної ділянки у дендропарку «Поділля». Вона має площу 0,15 гектара та коштує близько мільйона гривень. За даними прокуратури, землю зареєстрували як приватну на підставі сфальсифікованого акта на землю. Через суди першої та апеляційної інстанцій державну реєстрацію вдалося скасувати. За фактом підробки акта відкрите кримінальне провадження. Про це повідомили на сайті прокуратури.

Журналіст vsim.ua проаналізував рішення судів, з яких вдалося дізнатися ряд деталей. Мало того, є ще одна земельна ділянка, яку перереєстрували за аналогічною схемою. Подробиці нижче.

Що відомо про обставини справи

У грудні 2008 року відбулася сесія Стуфчинецької сільської ради, територія якої межує з Хмельницьким дендропарком. Тепер територія ради належить до Лісовогринівецької громади. На підставі рішення №12 сесії у квітні 2009 року був виданий державний акт на право власності на земельну ділянку у дендропарку площею 0,15 гектара. Про це йдеться у рішенні Хмельницького міськрайонного суду. Ділянка розташована поблизу перехрестя Сільськогосподарської та Дендропаркової вулиць.

Відео дня
Розташування ділянки, яку реєструвала Галина Жур’ян. Скріншот з сайту kadastr.live

У серпні 2021 року відділ Держгеокадастру у Нижньосірогозькому районі Херсонської області info вніс відомості про цю ділянку, вказавши, що форма власності є приватною, а призначена вона для ведення особистого селянського господарства. Підставою був вже згаданий акт на землю. У вересні 2021 року реєстратор Ярмолинецької селищної ради зареєстрував право власності на ділянку за Галиною Жур’ян. Саме ці дві реєстрації вимагав скасувати прокурор.

Він наполягав на тому, що внесення відомостей до кадастру та реєстру прав на речове майно було неправомірним, оскільки Галина Жур’ян насправді не набула права власності на землю. Обґрунтовував це тим, що у рішенні №12 Стуфчинецької сільської ради про надання землі Галині Жур’ян не йшлося. Крім того, інформацію про видачу акту на землю та його архівний примірник знайти не вдалося. За номером запису є відомості про іншу ділянку передану іншій людині в інший час (деталі про це в кінці матеріалу).

До того ж земельна ділянка завжди перебувала у межах Хмельницького і до земель Стуфчинецької сільської ради ніколи не належала. Це Хмельницька міськрада вказала з посиланням на постанову Верховної Ради 2011 року, якою змінена межа міста. А дендропарк «Поділля» належить до земель природно-заповідного фонду.

Мало того, ділянка не може призначатися для ведення селянського господарства, бо перебуває в межах зони зелених насаджень спеціального призначення. Це підтверджується планом зонування міста. Прокурор зазначав, що Хмельницьку міську раду повідомили про всі ці факти, однак протягом тривалого часу там не намагалися повернути землю в комунальну власність.

Представник Галини Жур’ян у відповіді на позов зазначив, що остання зі свого боку діяла законно — звернулася до Стуфчинецької сільської ради, отримала рішення, акт на землю та зареєструвала право власності на майно. Як громадянка не повинна відповідати за правильність рішень органів влади.

У тексті рішення суду також вказано, що право власності на ділянку набуте 2009 року, а межі Хмельницького були змінені 2011 року. Крім того, належність ділянки до земель Стуфчинецької сільської ради станом на 2009 рік підтверджується індексними кадастровими картами, якими визначені кадастрові квартали та зони сільської ради.

У тексті йдеться, що з додатка до постанови Верховної Ради 2011 року «чітко вбачається, що земельна ділянка не входить в існуючу межу міста Хмельницький (станом до 12 травня 2011 року). Зазначимо, що автор цього матеріалу порівняв розташування ділянки та меж Хмельницького до та після 2011 року — будь-яких змін саме в тому місці помітити не вдалося.

Зміна межі Хмельницького 2011 року. Чорним позначені старі межі, червоним — нові. Синім кружечком позначене розташування ділянки, яку реєструвала Галина Жур’ян

Також суд у своєму рішенні вказує, що прокурор у позові не надав підтверджень (графічних матеріалів) того, що земельна ділянка перебуває в межах дендропарку «Поділля». Ще прокурор не надав доказів того, що має право подавати позов в інтересах міської ради.

Згодом прокуратура надала відзив, у якому вказала, що державний акт на землю 2009 року є підробленим. Рішення сесії сільської ради, наявне в архівних установах, не підтверджує право Галини Жур’ян на отримання ділянки.

Висновком експерта судової експертизи підтверджено, що з 0,15 гектара (1500 квадратних метрів) земельної ділянки 0,1489 гектара (1489 квадратних метрів) розташовані на території Хмельницького. Відповідно, 0,0011 гектара (11 квадратних метрів) — поза нею. Це актуально і на 2009 рік, і на 2021-й. Суд цей висновок відхилив, оскільки, на його думку, документ підготовлений з порушенням інструкції та з рядом помилок.

Зрештою суд вирішив позов прокурора відхилити. Мотивував це тим, що не підтверджено доказами, що земельна ділянка розташована в межах Хмельницького та в межах дендропарку «Поділля», і що так було станом на 2009 рік. Відповідно, немає підтвердження того, що набуття права власності було незаконним. Кримінальне провадження з цього приводу хоч і відкрите, проте обвинувального вироку за ним ще немає. Відповідне рішення прийняте 21 лютого 2023 року.

Що вирішили в апеляційному суді

Після рішення суду прокуратура подала апеляцію. І Хмельницький апеляційний суд задовольнив вимоги прокурора. А саме — скасував реєстрацію земельної ділянки у кадастрі від серпня 2021 року та реєстрацію права власності на неї від вересня 2021 року. Така постанова була прийнята минулого тижня, 3 липня. Станом на сьогодні, 12 липня, у реєстрі судових рішень опубліковані тільки вступна та резолютивна частина, тобто без детального пояснення, чому прийняте саме таке рішення.

Хто ще та де отримав ділянку за тією ж схемою

Як вдалося з’ясувати журналісту vsim.ua, це не єдина «сумнівна» земельна ділянка у дендропарку. Про це йдеться у повідомленні окружної прокуратури Хмельницького до кваліфікаційної комісії при Держгеокадастрі України. У документі йдеться про кримінальне провадження, відкрите у жовтні 2021 року за частиною 1 статті 366 (службове підроблення).

Далі прокуратура коротко описує ситуацію з Галиною Жур’ян, про яку йшлося вище. Зокрема, там вказано, що акт на землю не видавався, а за його номером у книзі реєстрації значиться інший акт. Він виданий у лютому 2009 року на іншу земельну ділянку на ім’я «Крутилко І. Л.» Ці ініціали співпадають з іменем директора хмельницької фірми «Будівельний Альянс Груп» Івана Лукича Крутилка.

Також у документі йдеться про іншу ділянку, яка розташована поруч із ділянкою Галини Жур’ян. Вона також має площу 0,15 гектара та пройшла всі ті ж формальні процедури. Власником вказана Олена Шаргородська. За номером у книзі реєстрації актів на землю є відомості про іншу ділянку з іншим власником — Луцишиним О. В.

Розташування ділянки, яку реєстрував Луцишин О. В. Скріншот з сайту kadastr.live

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (12)
  • Svitlana Gurina

    100%%%
  • Оксана Бондарчук

    Кому війна,а кому мати рідна😡
  • Чуш Малий

    Дякуємо Сергію Івановичу
  • Валя Слободнюк

    Поки війна людськи діти воюють, а кругом землю розхоплюють, як показились, скоро полопають від того всього, ганьба

keyboard_arrow_up