Депутат облради, земля та мільйони гривень. Деталі земельних махінацій у Держгеокадастрі

Депутат облради, земля та мільйони гривень. Деталі земельних махінацій у Держгеокадастрі
Василь Василенко з правоохоронцями
  • Селянські господарства позбувалися десятків гектарів земель.

  • Землі ділили та переписували роками.

  • Розповідаємо про три епізоди, які пов’язують з хмельницьким управлінням Держгеокадастру.

Начальника головного управління Держгеокадастру Хмельниччини Василя Василенка спіймали правоохоронці. Його підозрюють у незаконному виділенні громадянам землі загальною площею 16 гектарів, яка практично відразу опинилася у руках столичної фірми. Про це сьогодні, 8 червня, повідомили у Державному бюро розслідувань.

Публікація правоохоронців містить узагальнені дані про ймовірну злочинну схему. Журналісту vsim.ua вдалося знайти у реєстрі судових рішень документи, які містять більше деталей. Мало того, з’ясувалося, що аналогічні підозри, тільки за іншими земельними ділянками, висунули ще одному працівнику відомства.

У чому підозрюють Василя Василенка

За даними правоохоронців, Василь Василенко у жовтні 2017 року видав вісім наказів про затвердження документації із землеустрою та надання земельних ділянок для ведення особистого селянського господарства. Площа кожної ділянки складала 2 гектари. Ділянки отримали люди, які раніше вже отримували таку землю. У цьому правоохоронці й вбачають порушення закону. До слова, Василенко видавав ці накази на другий місяць після призначення на посаду.

Відео дня

Розташовані ділянки на територіях тодішніх Староушицької та Китайгородської сільських рад на Кам’янеччині. Як повідомляють у ДБР, за кілька днів після видачі наказів земля опинилася у власності приватної фірми з Києва. З документів у реєстрі судових рішень дізнаємося, що йдеться про ТОВ «Зарус-Інвест», яке займається сільським господарством.

Кримінальне провадження відкрили у вересні 2021 року. Спершу ймовірний злочин кваліфікували за частиною 2 статті 364 «Зловживання владою або службовим становищем, якщо воно спричинило тяжкі наслідки») та частиною 4 статті 426-1 («Перевищення військовою службовою особою влади чи службових повноважень, вчинені в умовах особливого періоду, крім воєнного стану», (до російського вторгнення 2022 року в Україні діяв особливий період у зв’язку з проведенням АТО/ООС)).

Тепер у Державному бюро розслідувань повідомляють, що Василю Василенку оголосили про підозру за частиною 2 статті 364 Кримінального кодексу. Суму збитків для держави оцінили у майже 700 тисяч гривень. Правоохоронці наразі з’ясують, чи отримував Василенко гроші за видачі наказів. А також перевіряють, були інші епізоди незаконного виділення землі.

Василь Василенко родом з Волинської області. Тривалий час працював у тамтешніх органах земельних ресурсів. Зокрема, протягом 2012-2017 років керував Держкомземом Волинської області. Сайт «Agravery» повідомляв, що Василь Василенко був звільнений у зв’язку з рядом скандалів, пов'язаних з «дерибаном» землі. Після звільнення його призначили у Хмельницький.

В тому ж матеріалі сайту «Agravery» йдеться, що 2021 року фермерське господарство «Миролюбне» позбулося майже 72 гектарів землі у Старокостянтинівському районі. Ділянку воно орендувало протягом 12 років.

Як пише видання, протягом травня-червня 2021 року землю господарства поділили на 36 частин по 2 гектари кожна й роздали фізичним особам. Відповідні накази видав Василь Василенко.

Протягом місяця всі ці люди продали або подарували отриману землю лікарці місцевого військового госпіталю Світлані Ірій. Сайт повідомляє, що вона є сестрою колишнього голови Хмельницької ОДА Олександра Корнійчука. Саме за його перебування на посаді Василенка призначили керівником Держгеокадастру Хмельниччини. Нині Олександр Корнійчук є депутатом Хмельницької обласної ради від партії Олега Ляшка. Станом на квітень 2023 року справа про привласнення земель, які орендувало фермерське господарство «Миролюбне», досі розслідувалася.

Хто ще може бути причетний до земельних махінацій

В процесі пошуку журналіст vsim.ua з’ясував, що за тією ж статтею про зловживання владою підозрюють підлеглу Василя Василенка — начальницю юридичного відділу установи Олену Халавчук. Деталі дізнаємося з реєстру судових рішень.

1998 року Теофіпольська районна рада виділила місцевому мешканцю 33 гектари землі під селянське господарство. 1999 року чоловік зареєстрував фермерське господарство «Злагода». 2018 року він помер, і до складу засновників замість нього включили його доньку.

За даними слідства, у листопаді 2019 року Олена Халавчук видала накази про передачу у власність громадянам 17 земельних ділянок. Одна з них має площу трохи більше гектара та вартість 56 600 гривень, а решта — по 2 гектари та вартість 113 200 гривень. Разом це трохи більш як 33 гектари та майже 1,9 мільйона гривень.

При цьому всі ділянки на той час перебували в межах території, якою користується фермерське господарство «Злагода» на підставі рішення районної ради. Таким чином схема є тією ж, за якою землю втратило фермерське господарство «Миролюбне».

У зв’язку з цим у квітні 2021 року правоохоронці відкрили кримінальне провадження за частиною 2 статті 364 («Зловживання владою або службовим становищем, якщо воно спричинило тяжкі наслідки»). Наразі справу вже передали до суду.

Олена Халавчук родом з Чорноострівської громади. 2006 року вона закінчила Хмельницький університет управління та права за спеціальністю «Правознавство». Протягом 2006-2012 року працювала юристом у Хмельницькій міській та Хмельницькій районній радах. 2012 року її призначили на посаду начальника юридичного відділу у Держгеокадастрі. Олена Халавчук була головою комісії з ліквідації фермерського господарства «Вілат» у Старокостянтинівському районі.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (9)
  • Людмила Козловська

    Перевірте земельні ділянки у Віньковецькому районі.
  • Новини Хмельницького на vsim.ua

    ❗️Оперативна інформація, цікаві та важливі новини у нашому Telegram-каналі - https://t.me/+gtHqKqD7B0o3N2Uy

  • І Франко

    Корумпованих бандитів, мародерів потрібно віддавати фронтовикам на Суд Божий! Вилікують медаленосних  сук миттєво!
  • Es fero

    це не про це я хотіла написати. путінська рашка. рашня. мовчить сидить.  боїться вмерти. так боїться що вбиває наших людей. люди, ми всі однакові рівні родились. і тут якомусь хуйлу  приходе в голову вбивати якусь націю. як гітлеру. і всі бояться. ааааааа

    \а потім кажуть ми не знали. ми боялись. ми те ми се.

    люди, давай бігом всі мислити про перемогу України. про життя нам. всім масово і всім молитись. навіть всепропальщикам. отак всім масово в всесвіт подавати мрію і бажання. працює 100%. пора вже..... пора спокою. путін вже труп. ще трохи. здохни. амінь.

keyboard_arrow_up