Дізналися, як мала працювати схема з будівництвом біля ЦНТЕІ

Дізналися, як мала працювати схема з будівництвом біля ЦНТЕІ
Фото 2 березня
  • Симчишин і Гамалій заявили, що будівництва там не буде і його, поки, зупинили.

  • Тим часом ми дізналися, як ця схема мала працювати й хто за нею стоїть.

Скандального будівництва біля будівлі ЦНТЕІ не буде. Принаймні, такий висновок можна зробити з рішучих заяв місцевої влади минулого тижня — міської ради та обласної військової адміністрації. Будівельні роботи на вулиці Свободи припинилися так само несподівано, як і почалися.

А поки чиновники та інвестори уладнували ситуацію, нам вдалося з’ясувати ще одного фігуранта цього будівництва. Зокрема, ми дізналися, яка фірма мала б отримати збудоване приміщення у свою власність.

Як ми вже писали раніше, під час підготовки матеріалів нам не вдавалося дізнатися про позицію Донецького національного університету та його філії щодо будівництва. Лише минулого четверга, 9 березня, «Суспільному» вдалося отримати коментар керівника філії університету Леоніда Пруса.

Відео дня

Він розповів, що для будівництва залучили інвестора. Також сказав, що біля будівлі ЦНТЕІ мало з’явитися приміщення з коворкінгом, конференц-залами, освітнім простором для студентів університету та підземним паркінгом. До того ж інвестор мав покращити фасад будівлі ЦНТЕІ.

Тим часом в самому університеті у Вінниці коментувати ситуацію відмовилися, попросивши написати запит. Це журналіст і зробив. У документі було прохання надати таку інформацію:

Що відповіли в Донецькому університеті

Сьогодні, 13 березня, Донецький національний університет надіслав відповідь на запит. У ньому два документи — статут консорціуму «ДонНУ-Поділля» та дозвіл на виконання будівельних робіт. У відповіді на запит зазначили, що університет не володіє іншою запитуваною інформацією, окрім тієї, яка є у документах.

Безпосередньо до них тепер і перейдемо. У дозволі на будівництво немає суттєвої інформації, за виключенням вже опублікованої на нашому сайті раніше.

Зі статутом же значно цікавіше. Згідно з документом, консорціум «ДонНУ-Поділля» створений у травні 2020 року та зареєстрований у будівлі ЦНТЕІ. Учасниками консорціуму є три юридичні особи:

І хоч учасників троє, фактично консорціум має дві сторони — університет і його науковий парк з одного боку та хмельницька фірма з іншого. За даними аналітичної системи «YouControl», керівником консорціуму є Леонід Прус.

Далі зі статуту консорціуму дізнаємося таке:

— Консорціум створюється строком на 5 (п’ять) років і припиняє свою діяльність після закінчення будівництва та вводу в експлуатацію прибудови з проведенням реконструкції, часткового ремонту та технічного оснащення будівлі лабораторного корпусу за адресою м. Хмельницький, вул. Свободи, 36, розподілу майна та створення бізнес-інкубатора, — йдеться у документі.

З цього, а також подальшого змісту документа, стає зрозуміло, що метою консорціуму є залучення інвестицій, а відтак — оновлення самої будівлі ЦНТЕІ та зведення прибудови до неї.

Згаданий бізнес-інкубатор мав бути створений для надання допомоги та сприяння бізнесу, однак конкретних методів цього у документі не зазначено. Серед джерел фінансування консорціуму перелічені такі:

Далі йдеться про те, що університет делегує функції замовника будівництва приватному підприємству «Стандарт-Інвест» та надає дозвіл на будівництво. Після завершення будівництва фірма отримала б прибудову у свою власність та мала б право вільно розпоряджатися цим приміщенням.

Таким чином вигода університету полягала у безоплатному ремонті будівлі ЦНТЕІ, а «Стандарт-Інвесту» — в отриманні триповерхової будівлі з паркінгом у центрі міста.

Що відомо про компанію «Стандарт-Інвест»

Приватне підприємство «Стандарт-Інвест» зареєстроване у Хмельницькому в листопаді 1999 року. Основним видом його діяльності надання в оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна. Керівник та власник фірми — Роман Пісковецький.

Компанія була забудовником п’яти житлових комплексів у Хмельницькому — «Рів’єра», «Зелений квартал», «Патріот», «Дольчевіта» та «Преміум». Фірма також отримувала підряди й у публічних закупівлях. Найдорожчими були реконструкція з надбудовою приміщень НВК №10 у Хмельницькому 2016 року за понад 1,5 мільйона гривень та капітальний ремонт даху Новоушицького НВК 2017 року за понад 1,3 мільйона.

Зазначимо також, що у випадку завершення будівництва та отримання прибудови у власність приватне підприємство мало б право викупити й земельну ділянку під ним. Це передбачає закон. За цією схемою 2021 року міськрада продала частину площі Свободи людям, пов’язаним з депутатом Віталієм Худецьким.

Тепер же нагадаємо вам хронологію подій з урахуванням того, про що йшлося вище:

Читайте також:

 

Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” та WAN-IFRA в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (49)
  • Читач38

    Не на часі.
  • Віталій Українець

    До осені потерпіть дончани!
  • Oleksander Kotsai

    Відкат на мерію не дали)
  • Олег Бродський

    Гребли,гребуть і будуть гребсти поки на поверхню не вилізе,поки комусь стане цікаво-а чому це так стається?-!!! Тишком-нишком підробляються документи і вперед,а ви прості люди як ходили та старалися добитися справедливості,так і будете ходити! А на тих хлопців з передової їм взагалі начхати!

keyboard_arrow_up