Скільки коштує і як це було: Новачок розповів про проходження поліграфа

Скільки коштує і як це було: Новачок розповів про проходження поліграфа
Фото зі сторінки Василя Новачка у Facebook
  • Після звинувачень у привласненні бюджетних коштів заступник Симчишина пройшов «детектор брехні».

  • Сьогодні він розповів деталі щодо того, як це відбувалося і скільки коштує.

На початку минулого тижня, 24 липня, у медіа та соцмережах почала поширюватися інформація про те, що заступник міського голови Хмельницького Василь Новачок фігурує у справі про завдання збитків бюджету на мільйон гривень. Першоджерелом були документи з реєстру судових рішень. За даними слідства, він разом з чотирма іншими чиновниками міськради організував схему з привласнення бюджетних коштів.

Це відбувалося шляхом завищення вартості робіт за об’єктами у парку імені Чекмана. Там, нагадаємо, проводили відновлення колеса огляду, встановлення туалету, ремонт дитячого майданчика та інші роботи. Учасниками схеми слідство також вважає ТОВ «Світ розваг Хмельницький» та ТОВ «Шляхбудгруп». Збитки від усього цього оцінили орієнтовно у мільйон гривень.

Сам Василь Новачок всі звинувачення відкинув. Пояснив, що у його діях та діях його підлеглих ніяких порушень не було. Крім того, провадження правоохоронцями відкривалися неодноразово. Але зрештою нікому про підозру так і не оголосили, а частину проваджень уже закрили. Також пообіцяв пройти «незалежний» поліграф («детектор брехні»), аби розвіяти всі сумніви.

Відео дня

Згодом на своїй сторінці у Facebook він написав, що таки пройшов поліграфологічну експертизу. Це було у п’ятницю, 28 липня. У його профілі з’явився короткий прямий ефір з приміщення, схожого на те, де проходять такі дослідження. У відео Василь Новачок сказав, що перебуває у Києві й проходитиме поліграф у одного з найкращих експертів України Ігоря Іщука.

У неділю, 30 липня, Василь Новачок опублікував на своїй сторінці результати. Разом з ними були також фото та відео, зняті невідомою третьою особою (не Василем Новачком і не Ігорем Іщуком, оскільки обоє були в кадрі). До того Василь Новачок казав, що процедура не допускає перебування сторонніх осіб під час тестування.

Власне, самі результати визнали достовірними такі свідчення Василя Новачка:

Сьогодні, 31 липня, Василь Новачок зібрав брифінг, аби розповісти про проходження поліграфа:

— Пройшов поліграф щодо причетності моєї до корупційних звинувачень, які літали в Хмельницькому соціальними мережами. Власне, випадок, я вважаю, абсолютно неординарний, принаймні, не чув, щоб хтось з обвинувачених в корупційних діяннях добровільно сам зголосився доводити свою непричетність. Наголошу, що ніяких доказів про мою причетність я не отримував, насправді їх немає і бути не може, — сказав чиновник.

Також додав, що вважаю справу проти себе сфабрикованою:

— Наразі з адвокатом готуємо листа до Державного бюро розслідувань для того, щоб оцінили дії тих правоохоронців, які фабрикують справи проти мене, ну і власне щоб з’ясувати, яким чином це потрапило до соціальних мереж.

Щодо присутності сторонніх осіб Василь Новачок сказав, що опубліковане ним відео було зняте поза самим дослідженням. Він попросив його зняти, аби люди розуміли, як все це відбувається. За експертизу Василь Новачок платив своїми грошима. Це обійшлося, з його слів, у 18 350 гривень.

Також додав, що вимагатиме у ЗМІ, які оприлюднили інформацію про справу, опублікувати спростування, а інакше подаватиме до суду:

— Зібрали всі скріни, зібрали всі посилання і підготували листи до тих видань, які це опубліковували, з вимогою його негайно спростувати. Після того, як пройде місяць, і буде добровільне спростування або не буде, відповідно, тільки потім будемо подавати до суду, — сказав чиновник під час брифінгу.

Раніше ми вже розповідали вам про те, що насправді немає гарантії, що результати поліграфологічної експертизи відображають реальну ситуацію. Окремими науковцями поліграфологія вважається псевдонаукою. Перш за все через те, що сильні емоції людини, наприклад, гнів, можуть бути трактовані як брехня. Крім того, оцінка результатів сильно залежить від поліграфолога та його кваліфікації. Також є способі «обманути» поліграф, наприклад, з допомогою спеціальної підготовки чи вживання певних речовин.

На результати тестування можуть впливати й хвороби, наприклад, психічні чи гіпотонія. Навіть самі поліграфологи визнають — середня точність результатів на «детекторі брехні» складає 92-93%. І це за умови наявності досвіду, дотримання методики та належного обладнання.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (21)
  • R Demir

    Хмельницькі і Тернопільські "Свободівці"  пургу не гонять !  Вони працюють !
  • Читач99

    Для чого той цирк під час війни? Менше бюджетних коштів дерибанили би на тротуарні плитку, мости, вікна в будинку побуту Південний буг і ще багато того, що наразі не потрібно і без чого можна обійтися.А зрештою у них всіх рила в руху, не тільки у Новачка, просто на нього дали фас, щоби від себе відвернути увагу, Хмельниччині все добре розуміють.
  • Pavel Kondrashov

    Новачок так і не надав результатів поліграфа, все загалом . Прийде час тебе та твоїх спільників і без полігріфа візмемо. І гарантую є за що.

    Емилия Чеснок reply Pavel Kondrashov

    Pavel Kondrashov. Я теж гарантую.  В мене є беззаперечні докази по невеликій справі незаконного використання місцевого бюджету в 2017 році,   на яку за рішенням суду було відкрито кримінальне провадження..І закрито, як робиться в Україніі :з  порушенням КПКУ. Не визнано мене потерпілою,  без проведення досудового розслідування. Потім, для доказу своєї безмежної влади, спробували залякати. Однак, не вдалось .
  • Читач81

    Не треба Поліграфів, треба щоб уся громада голосування приймала бюджет міста, і питання виділення коштів на всілякі мости і переходи. Як Віче, як козацька Рада. Порішали, попиляли довели Україну до війни і далі ведуть в прірву.

keyboard_arrow_up