Справа «смертельного кредиту». Дружина загиблого хоче стягнути компенсацію з «ПриватБанку»

Справа «смертельного кредиту». Дружина загиблого хоче стягнути компенсацію з «ПриватБанку»
Ілюстративний колаж
  • 2007 року Олег Волянський втратив паспорт, після чого на нього оформили кредит.

  • Це з’ясувалося лише через п’ять років.

  • Суд постановив стягнути борг, а чоловік цього не пережив.

  • Більш як 10 років його дружина намагається домогтися справедливості.

Історія кредиту, який спричинив смерть мешканця теперішньої Городоцької громади Олега Волянського, тягнеться від 2007 року. Саме тоді чоловік втратив паспорт на вокзалі у Хмельницькому і замість нього отримав новий. На цьому все могло й закінчитися, однак з допомогою загубленого документа шахраї оформили кредит у «ПриватБанку» на купівлю телефона вартістю майже п’ять тисяч гривень.

Тривалий час Олег Волянський про це не знав, аж поки наприкінці 2012 року йому не прийшов лист. В документі банк пропонував заплатити кредит, при цьому зі свого боку установа пропонувала списати частину заборгованості. Олег Волянський та його дружина Валентина були шоковані, адже ніяких справ з банком на той час не мали.

Олег Волянський пішов до банку, пояснив ситуацію та написав заяву на ім’я директора. Однак згодом йому прийшла повістка з Городоцького районного суду. Як з’ясувалося, «ПриватБанк» подав позов про стягнення заборгованості. Справа потрапила до судді Василини Мельник, яка винесла рішення на користь чоловіка.

Відео дня

Однак потім «ПриватБанк» подав позов знову, і справа потрапила до судді Інни Федорук. А вже вона винесла рішення на користь установи. Суддю не зупинило навіть те, що у ксерокопії втраченого Олегом Волянським паспорта було фото іншої людини. А також і те, що міліцією на той час було встановлено, що кредит отримувала «невстановлена особа».

Це було 2014 року. На той момент сума заборгованості вже складала понад 70 тисяч гривень. У перерахунку на теперішні гроші (через офіційний курс долара) це близько 320 тисяч гривень. Коли Олег Волянський дізнався про рішення, у нього різко погіршилося самопочуття, а згодом він помер.

Його дружина вважає причиною смерті хвилювання, оскільки чоловік мав інвалідність III групи та серцеву хворобу — Вольфа-Паркінсона-Вайта. За такого діагнозу йому не можна було переживати. Сам він перед смертю казав, що помре через хвилювання.

Валентина Волянська вирішила боротися за справедливість. Тепер вже пенсіонерка роками оббивала пороги правоохоронних органів, і зрештою з’ясувала важливі обставини.

Суддя Городоцького райсуду та хибне рішення

До шахрайства, ймовірно, причетна вже згадана суддя Городоцького районного суду Інна Федорук. Вже за три місяці після смерті Олега Волянського вона прийшла та попросила вибачення, оскільки «допустила помилку». Згодом прокуратура з’ясувала, що протягом розгляду справи Інна Федорук вела переговори з «ПриватБанком». Про це свідчить роздруківка телефонних дзвінків.

У листопаді 2017 року відкрили кримінальне провадження за частиною 2 статті 375 («Постановлення суддею (суддями) завідомо неправосудного вироку, рішення, ухвали або постанови, що спричинили тяжкі наслідки або вчинені з корисливих мотивів, в інших особистих інтересах чи з метою перешкоджання законній професійній діяльності журналіста»).

У листопаді 2019 року справу передали до ДБР. Їй надали нову кваліфікацію — частина 2 статті 367 («Службова недбалість…, якщо вона спричинила тяжкі наслідки»). Це сталося через те, що статтю про винесення неправосудного рішення визнали неконституційною.

Цього місяця, 1 травня, ДБР закрило кримінальне провадження. Про це журналісту vsim.ua стало відомо з постанови слідчого цього органу, яку надала для ознайомлення Валентина Волянська. У документі йдеться про те, що слідство не встановило зв’язку між рішення Інни Федорук та смертю Олега Волянського. Журналісту vsim.ua жінка розповіла, що буде оскаржувати рішення про закриття справи.

Тим часом Інна Федорук досі працює у Городоцькому районному суді, зокрема, три роки тому вона стала головою суду. За словами Валентини Волянської, вона подала скаргу на суддю до Вищої ради правосуддя та наразі очікує результату розгляду.

Працівник «ПриватБанку» та компенсація шкоди

Кредит на Олега Волянського оформлював працівник «ПриватБанку» Руслан Волик. 22 червня 2007 року він вніс до анкети позичальника та накладної неправдиві відомості, які стосуються Олега Волянського. Таким чином на останнього був «оформлений» споживчий кредит на придбання телефона, який Руслан Волик забрав собі. Все це відбувалося у Хмельницькому на Шухевича, 4/3.

В ухвалі суду від 24 червня 2020 року йдеться, що Руслана Волика підозрювали у:

Суддя Хмельницького міськрайонного суду Тетяна Бацуца звільнила Руслана Волика від кримінальної відповідальності, оскільки збіг термін давності.

Валентина Волянська вимагала від Руслана Волика компенсацію — моральної шкоди на суму 600 тисяч гривень та матеріальної на суму 20 тисяч гривень. Однак зрештою від цього відмовилася, оскільки з нього цю компенсацію неможливо стягнути, бо його визнали невинуватим.

Наразі, як розповіла Валентина Волянська журналісту vsim.ua, у поліції триває розслідування щодо службової недбалості працівників «ПриватБанку». Жінка вважає, що Руслан Волик не діяв самостійно. Крім того, попри те, що Олег Волянський доводив свою невинуватість, банківські працівники все одно подали до суду. Тому Валентина Волянська після проведення розслідування планує подавати до суду на банк на відшкодування моральної та матеріальної шкоди.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (8)
  • Руслан Лесько

    Потрібна судова реформа,поки її не буде,не буде і порядку!
  • Юрій Марцінкевич

    Вже думав що військовий як завжди
  • Читач91

    Руслана Волика потрібно судити. І банк поаинен виплатити жінці компенсацію.
  • Tetyana Kosobutska

    Це жесть! Страшно  і думати, що в світі стільки моральних потвор і нічого немає для людей святого, людського!!! 😡

keyboard_arrow_up