«Третя платіжка» за газ. За що, кому та скільки треба буде платити

«Третя платіжка» за газ. За що, кому та скільки треба буде платити
Ілюстративне фото
  • Тепер хмельничанами виставлятимуть окремий рахунок за обслуговування внутрішньобудинковий газових мереж.

  • Пояснюємо, що це означає та чого чекати.

Багато років за всі послуги, пов’язані з постачанням газу споживачам, відповідала одна компанія. У кожному регіоні вона була своя, у випадку з Хмельницьким це був «Хмельницькгаз». Згодом власне постачання газу та його доставку (транспортування) відокремили, відповідно, хмельничани стали отримувати дві окремі платіжки.

Тепер же окремою послугою стає обслуговування внутрішньобудинкових мереж. Це вже стали називати «третьою платіжкою» за газ. У цьому матеріалі пояснюємо, що це означає, хто це має робити і скільки це може коштувати. Під час підготовки тексту журналіст vsim.ua надсилав запит до Хмельницької філії «Газмереж» з питаннями щодо ситуації, яка є зараз. Однак там відмовили у наданні інформації, оскільки у запиті «не обґрунтовано, чи належить запитувана інформація до такої, що становить суспільний інтерес».

За що платити

Внутрішньобудинкові газові мережі — це газові мережі, які пролягають від точки входу в будинок до точки входу у квартиру. Вони є спільною власністю мешканців — так само, як ліфти, коридори чи сходи. Мережі поза будинком обслуговує оператор газорозподільчої мережі, тобто у нашому випадку Хмельницька філія ТОВ «Газмережі». Саме їй хмельничани платять за доставку (транспортування) газу. За газові мережі у квартирі відповідає її власник.

Відео дня

Обслуговування внутрішньобудинкових мереж включає такі роботи:

Кому платити

Замовниками послуг з обслуговування внутрішньобудинкових мереж можуть бути співвласники будинку (тобто власники квартир/приміщень) або управитель. Останнім може бути ОСББ або управляюча компанія.

Проводити обслуговування й примати оплату за це може організація, яка має право на проведення таких робіт. У випадку з Хмельницьким за замовчуванням це філія «Газмереж». З нею автоматично укладається договір, якщо споживачі багатоповерхового будинку:

За своїм бажанням мешканці будинку або управитель можуть обрати й іншу компанію, яка обслуговуватиме їхні мережі, й укласти з нею договір.

Скільки та як платити

Хмельницька філія «Газмереж» вже опублікувала орієнтовну вартість обслуговування внутрішньобудинкових мереж. Це перелік будинків у Хмельницькій області, роботи у яких заплановані 2024 року. Загалом у ньому 2024 адреси, в тому числі по Хмельницькому 687. Для кожної вказана вартість загалом та для кожного споживача на рік. Суми є орієнтовними, точно їх визначать після проведення обслуговування та складання технічного паспорта. До вартості також можуть додавати транспортні послуги (доїзд до місця обслуговування й назад).

Найдорожче в обласному центрі платитимуть мешканці будинку на Вайсера, 13, — майже 948 гривень з квартири за рік. Найдешевше буде для мешканців будинку на Вінницькій, 1/8, — трохи більш як 109 гривень з квартири за рік. Повний перелік адрес у Хмельницькому дивіться у таблиці нижче, перелік всіх адрес області дивіться за посиланням.

Типовий договір на обслуговування внутрішньобудинкових мереж передбачає, що платити за ці послуги потрібно буде після їхнього виконання. Варіантів оплати при цьому два:

Таким чином хмельничани не обов’язково отримуватимуть «третю платіжку», а якщо й отримуватимуть, то далеко не кожного місяця.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (25)
  • Dale Chip

    А ви подивіться на декларацію комерційного директора тієї контори https://vsim.ua/Groshi/gotivka-i-mayno-proanalizuvali-deklaratsiyu-novogo-kerivnika-hmelnitsk-11912014.html?utm_source=viber&utm_medium=social&utm_campaign=

  • Василь Саврій

    Щоб ви гниди подавились тим газом
  • Роман

    Вже з@ібали зі своїми платіжками!!!
  • Nadin

    🤣🤣🤣🤣 прочитайте куда йде оплата по комунальним послугам...платіжки приходять без печатки і підпису .. знайдіть з якої цифри і що значить ном рахунку і ном валюти,.. ви будете приємно здивовані

    МузичнаХунта reply Nadin

    Заговор?

    Ю reply Nadin

    Куди?

keyboard_arrow_up