Ціни на цукор і крупи: де вигідніше у Хмельницькому (ІНФОГРАФІКА)

Ціни на цукор і крупи: де вигідніше у Хмельницькому (ІНФОГРАФІКА)
  • Ми продовжуємо моніторити ціни на продукти у Хмельницькому.
  • Розповідаємо, скільки коштують цукор і різні види круп. 
  • Дізнавайтесь, де вигідніше і переглядайте інфографіку.

Цінники на товарах змінюють майже щоденно. А ми продовжуємо слідкувати за вартістю продуктів у Хмельницькому. Щомісяця на нашому сайті ми розповідаємо про ціни на м’ясо і сало, яйця, соціально важливі товари, а також ціни на овочі та фрукти. Цього разу дізнаємось вартість цукру і круп. 

До прикладу, гречка в Україні з початку року подешевшала майже на чверть. Які ціни на інші крупи?

Ми обрали простий набір, який буде складатись з рису, гречки, вівсянки, манки, ячки, гороху, сочевиці, кукурудзяної крупи, а також дізнаємось вартість цукру. Для цього журналістка vsim.ua відвідала продовольчий ринок в центрі міста, “Ранковий” по Кам’янецькій, а також супермаркет “АТБ”. 

Відео дня

Отож, дізнавайтесь, за скільки продають крупи і цукор, а також переглядайте інфографіку. Найнижчу ціну на товар ми підкреслили лінією. 

Отож, за нашими спостереженнями, найдешевшим набір круп вийде на ринку "Ранковому", біля Кам'янецького переїзду. Там більшість круп мають найнижчу ціну. 

Які прогнози?

Експерти зазначають, що попри загальне здорожчання деякі крупи впали в ціні. До прикладу, гречка. Все тому, що зібрали її більше, ніж зазвичай. А основні ринки збуту недоступні. Відтак прогнозують і подальше падіння цін на гречку. Тобто основна причина — в профіциті цієї крупи на внутрішньому ринку. Її вирощено більше, ніж Україна може спожити чи екпортувати, кажуть фахівці.

При цьому експерти додають, що експортувати гречку майже неможливо: цю крупу європейські країни не споживають, основними ринками збуту є росія та білорусь, з якими Україна не торгує. 

"Норма гречки, яку з’їдає українець протягом року, — 3 кг. Ми приблизно збирали 95 — 100 тис. т гречаної крупи. Завжди виникав психологічний дефіцит на 10 — 15 тис. т, який везли з Росії чи з Білорусі. 40 млн населення помножити на 3 кг на душу населення, виходить приблизно 120 тис. т гречаної крупи на рік. Проте за минулий рік з країни поїхало 8,2 млн населення. А цього року зібрали понад 100 тис. т. Тобто маємо профіцит гречки", — цитує економіста Олега Пендзина видання "Фокус".

Загалом як зазначили в Інституті аграрної економіки, цінова ситуація з іншими крупами залишається стабільною. Наприклад, з початку року рис впав в ціні  на 4,6%, крупи ячні подешевшали на 4,7%, а пшеничні — на 2,0%. Зменшення цін пов’язано з низькими експортними цінами та достатніми для внутрішніх потреб запасами зернових.

Впродовж першого місяця літа крупи таки зазнали незначного здорожчання: рис додав 2,5% – до 57,26 грн/кг, крупи пшеничні подорожчали на 1,2% – до 17,98 грн/кг.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Чуш Малий

    Бздурня. Де ви цукор по 25 бачили, якщо тиждень тому мішком був по 1650

keyboard_arrow_up