Ціни на яйця у Хмельницькому: як змінились і де дешевше

Ціни на яйця у Хмельницькому: як змінились і де дешевше
  • Продовжуємо моніторити ціни на продукти у Хмельницькому.
  • Як змінилась вартість курячих яєць з приходом весни?
  • Дивіться інфографіку і дізнавайтесь, де вигідніше.

Ціни на продукти зросли майже на 32% за останній рік. Ледь не на “вагу золота” були курячі яйця. Ціни на них побили всі рекорди. Зокрема, за даними Держстату, яйця загалом здорожчали на 80,3%. Пік найбільшого зростання в Україні спостерігався саме восени. Тоді десяток в середньому коштував 70-80 гривень. Таку тенденцію аналітики пояснювали економічною кризою на тлі війни, підвищенням вартості виробництва й ціни на енергоносії. Також на вартість впливає і сезонність. 

Журналісти vsim.ua регулярно слідкують за цінами на продукти харчування. Востаннє вартість яєць ми моніторили у лютому. Як змінились ціни з приходом весни?

Ми відвідали три ринки Хмельницького, а також супермаркети і порівняли, де вигідніше. Детальніше дивіться в інфографіці. 

Відео дня


Відтак, дешевшими покупки обійдуться на ринках, аніж у супермаркеті. Ціни за яйця на ринку “Дубове” стартують від 55 гривень залежно від виробника. За таку ж ціну можна придбати курячі яйця на “Ранковому”, а також ринку в центрі міста. Ціни на яйця у супермаркеті стартують від 60 гривень.

Що прогнозують експерти?

Попит на курячі яйця почав дещо падати після закінчення зимових свят. Як наслідок, це призводить до поступового зниження ціни. Про це розповідає аналітик “Українського клубу аграрного бізнесу” Світлана Литвин. Окрім того, за її словами, на стабілізацію цін має вплинути і поступове збільшення кількості курей-несучок. 

Однак варто додати, що перед Великоднем ціни на яйця майже завжди зростають. Цьогоріч свято припадає на 16 квітня. Відтак лише після можливе зниження ціни. 

За інформацією Інституту аграрної економіки, ціни на курячі яйця зберігатимуться до Великодніх свят на рівні 70 гривень залежно від марки та умов у певній мережі супермаркетів. Зниження цін на яйця очікується після Великодня.

  • «Поголів’я курей-несучок оновлюється щовесни, але у 2022 році через важку ситуацію в країні відбулася технологічна перерва. У найближчі місяці виробництво яєць зростатиме, адже почнуть нестись ті курки-несучки, поголів’я яких відновили на підприємствах пів року тому», - зазначила експерт.

За словами Світлани Пашко, відключення світла та використання генераторів також впливає на формування цін на яйця. Відтак покращення ситуації з цінами зможемо спостерігати після закінчення опалювального сезону. 

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (22)
  • Неля Постой

    У селах, малих містечках домашні яйця 3-3,5 грн.
  • Сергій Коломієць

    Деруть з народа три шкури!!! Як вижити з цими цінами?! Де державне регулювання?!
  • Сергій Коломієць

    Які 80%?! 20 квітня 22-го року яйця в атб коштували 13 грн. за десяток(є фото), зараз 60 грн. а це 460%!!! Про які 80% може бути мова?!
  • Анатолій Трач

    Про цибулю нічого не чути??

keyboard_arrow_up