У Кабміні готують підвищення тарифів на електроенергію для споживачів: деталі

У Кабміні готують підвищення тарифів на електроенергію для споживачів: деталі
  • В Уряді є кілька десятків варіантів підвищення тарифів. 

  • Рішення мають прийняти впродовж одного-двох місяців. 

Уряд та енергетики попри війну активно обговорюють підвищення тарифів на електрику для населення. Нині на рівні Кабміну, Міненерго та Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) створили кілька робочих груп. Вони й розглядають варіанти підвищення тарифів. Про це повідомляє українська редакція Forbes, з посиланням на голову НКРЕКП Костянтина Ущаповського. Розповідаємо найголовніше. 

— Тарифи не переглядалися з 2017 року, вони економічно не обґрунтовані та не ринкові, – зазначає Ущаповський.

За його словами тарифи потрібно підвищити. Однією із причин цього є масовані ракетні обстріли по енергетичній інфраструктурі, яку потрібно відновлювати. Але можуть бути різні варіанти цього підвищення — можуть модифікувати чинну систему субсидіювання незахищених верств населення, чи переглянути рівні тарифів залежно від обсягів споживання, або й змішані варіанти. Рішення мають прийняти в Уряді. 

Відео дня

Член наглядової ради Укренерго Юрій Бойко додає, що вже є близько десяти сценаріїв цього підвищення. Але він відмовився деталізувати їх. Інформацію про підвищення комуналки підтвердили і в Офісі Президента. 

— Думаю, протягом місяця-двох ми вийдемо з Урядом з пропозиціями, баченням цієї системи, – говорить заступник ОП Ростислав Шурма.

Інфографіка Forbes

Нагадаємо, діючі тарифи на електроенергію для побутових споживачів будуть до 31 березня 2023 року. Це передбачено постановою "Про внесення змін до постанови Кабінету міністрів України від 5 червня 2019 року №483". 

Нагадаємо, наразі тариф для населення становить: 

Також додамо, що на підвищення тарифів на опалення та гарячу воду запровадили мораторій на весь час дії воєнного стану та після шести місяців по його закінченні. Та разом із тим, він не передбачає заборони  на підвищення тарифів на електрику. 

У Forbes також зазначили, що нині в Україні найнижчі тарифи для населення в Європі. У Польщі минулоріч середня ціна кВт⋅год для населення становила 0,77 злотих (або 6,36 гривень), за даними сервісу Rachuneo.pl. У Молдові – 3,42–3,84 лея за кВт⋅год (6,66–7,48 гривень), свідчать дані NewsMaker.md. Ринковий тариф для населення в Україні має складати від 5,5 до 6,5 гривень/кВт·год, за оцінкою аналітичного центру DiXi Grouр

Читайте також:

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (29)
  • Читач50

    Зарплата і пенсія закордоном не така мізерна,як у нас.Ціни невдповідатю нашим зарплатамі пенсіям простих людей.Вони по таких цінах неможуть заплатити.І ще війна де люди неможуть заробити навіть на прожиття.
  • Василь Саврій

    Тарифи не переглядалися з 2017 року, вони економічно не обґрунтовані та не ринкові, – зазначає Ущаповський. Ви і тут брешете, тариф був 90коп.

    За оцінкою аналітичного центру

    DiXi Group які мають бути зарплати і пенсії, щоб платити такі тарифи?
  • Иван Соколов

    Це безкінечність!люди раби тарифів.якби так пенсії і зарплати піднімалися.
  • Pavel Kondrashov

    Бабла у них неміряне, споживання електрики зменшилося. Вкладайте свої гроші, развивайтеся, а там видно буде. А так все розікрали а людям плати. Ми за що воюємо?.Адже не якийсь ущаповський вирішив тарифи підняти.

keyboard_arrow_up