Як громади Хмельниччини можуть забезпечити себе теплом та світлом: проєкти

Як громади Хмельниччини можуть забезпечити себе теплом та світлом: проєкти
  • Під загрозою російських атак об’єкти енергетики по всій Україні.

  • Як хмельницьким громадам забезпечити себе світлом та теплом?

  • Презентували півтори сотні проєктів та шукають інвесторів.

Останніми тижнями російська армія атакує об’єкти енергетики по всій Україні. Під удари потрапляли засоби виробництва й транспортування тепла та електрики. Стосується це й Хмельницького та області. Останнім часом ситуація в регіоні з електропостачанням досить нестабільна. Крім того, зважаючи на ситуацію можна припустити, що удари по об’єктах енергетики будуть і надалі. Під загрозою, зокрема, й об’єкти теплопостачання.

Поки що стабільна ситуація з газопостачанням, однак немає гарантії, що так буде й надалі. Від блакитного палива залежить, зокрема, й опалювальний сезон, адже багато котелень працюють саме на газі. Зменшити ризики від газової залежності можна шляхом переведення наявних потужностей на інші джерела енергії, зокрема поновлювані. Мова про це йшла під час презентації, організованої Хмельницьким енергетичним кластером.

Активісти вирішили вивчити можливості громад Хмельниччини щодо реалізації проєктів з переходу на відновлювані джерела енергії. Для цього провели анкетування. На нього відгукнулося керівництво 25 ОТГ, а ще 35 його проігнорували.

Відео дня

Запропоновані громадами проєкти стосуються відмови від газу в опаленні та створення власних джерел електроенергії, а саме:

Загалом 25 громад області подали активістам 147 проєктів.

Для прикладу наведемо Хмельницьку ОТГ. Міська рада надала активістам інформацію про 19 потенційних проєктів. Найбільше — переведення об’єктів на твердопаливні котли:

Також є проєкти встановлення сонячних електростанцій:

— Громада активно розвиває напрямок енергоефективності в комунальних установах, співпрацює з міжнародними фінансовими інституціями задля залучення коштів у проєкти, які дозволять зменшити витрати на енергоресурси. Пропонує велику базу проєктів, які можна реалізовувати у партнерстві з бізнесом. Слід розглядати Хмельницьку громаду як найбільшого споживача енергоресурсів, де можна розвивати сферу постачання біопалива для потреб комунальних закладів і промисловості, — повідомили міській раді.

Звіт Хмельницького енергетичного кластеру містить посилання на документацію проєктів для кожної громади, яка взяла участь в опитуванні. Таким чином потенційні інвестори мають можливість вивчати проєкти, зокрема, на предмет складності, витрат та окупності. Повний звіт переглядайте нижче або за посиланням.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (4)
  • Читач23

    Тут головне прорахунки. Бо сонце, з урахуванням сезонності і зносу акумуляторів, сумнівна річ. Значно краще зробити утеплення не 10см, а 30, і вікна поставити по обидві сторони рами. Робиться одноразово, витрати падають принципово
  • Андрей Гришнюк

    Для того щоб перейти на альтернативні джерела опалення, освітлення,та інше, варіантів маса, відкрив ін-т і вибирай.

    Та проблема в тому що на першій стадії це все коштує не малих затрат!

    А де брати кошти ?

    Звичайна людина з її заробітком не зможе цього зробити.

    У нас не депутатські заробітки!!!....
  • Max Forosov

    От якби міська влада чи інвестори профінансували встановити на криші кожного окремого будинку невелику сонячну станцію, щоб заживити від неї увесь будинок.

    Es fero reply Max Forosov

    Я ЗА!!!!!!!!

keyboard_arrow_up