Як змінилася вартість електроенергії на Хмельниччині після російських обстрілів

Як змінилася вартість електроенергії на Хмельниччині після російських обстрілів
Ілюстративне фото
  • Ситуація зі світлом в Україні все складніша.

  • Це впливає й на його вартість.

  • Дізнавайтеся, як змінилися ціни та що це може означати для хмельничан.

Відключення світла вже стали звичним явищем для хмельничан. Через російські обстріли українська енергосистема не може виробляти та доставляти електроенергію у звичних обсягах. Оскільки тарифи для побутових споживачів залишилися незмінними, платити за світло хмельничанам доведеться дещо менше, ніж зазвичай. Тариф зараз складає, нагадаємо, 1,44 гривні за кіловат (за споживання до 250 кіловатів на місяць).

Втім, російські атаки все одно можуть вплинути на фінансову забезпеченість містян. Все через зростання вартості електроенергії на комерційному ринку. Як будь-який інший товар, вона дорожчає зі зменшенням пропозиції. До того ж виробникам електроенергії доводиться закладати у тарифи витрати на відновлення обладнання. А бізнес, який купує електроенергію, закладає її ціну у вартість товарів та послуг.

До прикладу, якщо електроенергія для комунального підприємства «Міськсвітло» у будь-якому випадку оплачується коштом міського бюджету, то «Електротранс», «Хмельницькводоканал» та «Хмельницьктеплокомуненерго» закладають її у тарифи.

Відео дня

Тепер пояснимо, як працює комерційний ринок електроенергії. Найпростіше це зробити на прикладі. Візьмемо до уваги мобільний зв’язок. Зараз українці можуть змінювати мобільного оператора, не купуючи новий телефон та SIM-картку. Достатньо просто подати заявку телефоном, і невдовзі оператор буде змінений на інший.

Повернемося знову до енергетики. Протягом останніх років в Україні діє ринок природного газу. Як юридичні особи, так і побутові споживачі можуть змінити постачальника, подавши бажаній компанії відповідні документи. Коли така можливість з’явилася, частина хмельничан змінила «Хмельницькгаз Збут» на «Нафтогаз» та інших постачальників.

Те ж тривалий час працює і для споживачів електроенергії, які є юридичними особами. Останні самостійно обирають постачальника. При цьому постачальники самостійно встановлюють ціни на електроенергію. Запровадження можливості зміни постачальника і для побутових споживачів обговорюється вже тривалий час, але досі не реалізоване.

Журналіст vsim.ua перевірив, як вплинули обстріли на тарифи для бізнесу на прикладі комунальних та державних установ Хмельниччини. Для цього переглянув понад 100 закупівель у системі «Prozorro». Розглянемо ситуацію окремо за місяцями — січнем, серпнем та груднем. Це періоди на початку року перед російським вторгненням, перед обстрілами об’єктів енергетики та після них відповідно.

Січень 2022

Середній тариф за переглянутими закупівлями складає 5,9 гривні за кіловат. Ціни в угодах коливалися від 1,8 гривні (покупець ДНЗ «Теофіпольський професійний аграрно-промисловий ліцей») до 7,02 гривні (покупець Берездівська місцева пожежна охорона).

Серпень 2022

Середній тариф за переглянутими закупівлями складає 5,25 гривні за кіловат. Ціни в угодах коливалися від 3,95 гривні (покупець Варварівська гімназія Славутської міської ради) до 7,22 гривні (покупець Департамент економіки та розвитку інфраструктури міста Кам'янець-Подільської міської ради).

Грудень 2022 — закупівлі з визначеним переможцем

Середній тариф за переглянутими закупівлями складає 6,29 гривні за кіловат. Тобто за кілька місяців ціна зросла на понад гривню. Ціни в угодах коливалися від 5,09 гривні (покупець Староушицька селищна рада) до 7,5 гривні (покупець госпрозрахункове підприємство «Водоканал» у Новій Ушиці).

Грудень 2022 — закупівлі з прийняттям заяв на участь

Середній очікуваний тариф за переглянутими закупівлями складає 8,6 гривні за кіловат. Ціни за окремими закупівлями коливаються від 4 гривень (замовник комунальне підприємство «Аеропорт Хмельницький») до 10 гривень (16 замовників). Оскільки йдеться про очікувану вартість, то в процесі торгів тариф може бути знижений.

Хто був постачальником

Загалом серед проаналізованих закупівель було 75, за якими принаймні попередньо був визначений постачальник. Нижче перелік компаній та кількість переможних закупівель.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Валентина Стасюк

    Дякуємо,що так дбаєте про людей!Ті що сидять без світла,тепер будуть  платити в два рази більше за темряву.

keyboard_arrow_up