Чи можуть запроваджувати графіки відключень у будинках, які постійно зі світлом

Чи можуть запроваджувати графіки відключень у будинках, які постійно зі світлом
Ілюстративне фото
  • Лікарень, котелень та соцоб’єктів у Хмельницькому планові відключення не стосуються.

  • Не вимикають світло й у будинках, які розміщені на одних лініях з ними.

  • Чи можуть такі будинки переводити на загальні графіки?

Вже понад місяць на Хмельниччині діють графіки планових відключень світла. Область, і обласний центр в тому числі, поділена на чотири черги. Залежно від рівня дефіциту можуть вимикати від однієї до чотирьох черг. При цьому лінії, на яких є об’єкти критичної інфраструктури, не вимикають.

Разом з цими об’єктами світло постійно є у будинках, які під’єднані до тих же ліній. Це спричиняє безліч скарг хмельничан на зразок «у мене світло вимикають, а в сусідньому будинку воно є постійно». Більше про це можна дізнатися з матеріалу «Чому одні будинки Хмельницького постійно зі світлом, а інші — без: пояснення обленерго».

За власними спостереженнями журналістів vsim.ua, окремі будинки у Хмельницькому, які були приєднані до об’єктів критичної інфраструктури, можуть переводити на інші лінії. Таким чином світло у них починають вимикати за загальними графіками, хоча доти електропостачання було майже постійним.

Відео дня

Ми запитали у «Хмельницькобленерго», чи можуть відбуватися переведення з однієї лінії на іншу. Відповідь дав технічний директор Олексій Філіпчук — він підтвердив, що це дійсно можливо. А от приєднання до ліній з об’єктами критичної інфраструктури неможливе, запевнив він.

Усі об’єкти, які можливо включити в графік, будуть включені, якщо вони зараз ще й залишилися якісь одиниці. Що стосується віднесення об’єктів назад до критичної інфраструктури, то це неможливо, тому що зараз для справедливості графіків ми маємо максимально зробити прозорими черги, ми маємо максимально їх виконувати, і у зв’язку з цим ми зможемо забезпечити нормальну черговість розподілу, — розповів Олексій Філіпчук.

Нагадаємо, що раніше ми розповідали вам про те, що будинки можуть переводити з однієї черги в іншу. Про досвід журналіста vsim.ua ви можете дізнатися з окремого матеріалу. У «Хмельницькобленерго» тоді таку можливість заперечили. До слова, понад 60% опитаних нами читачів підтвердили, що помічали переведення з однієї черги в іншу.

Тепер же Олексій Філіпчук підтвердив, що зміна черги дійсно можлива:

— Наведу простий приклад — у нас може пошкодитися кабель. Коли він пошкоджується, частину споживачів можуть заживити від іншої підстанції. Ця станція була, наприклад, у першій черзі, ми її перепідключили на період ремонту, вона перейшла в другу чергу. Тобто такі випадки бувають, вкрай рідко, але таке можливо, — сказав технічний директор «Хмельницькобленерго».

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (84)
  • Inna Nimoy

    Ви приїдьте в Рівне і побачите як "правильно"вимикають світло. СБУ потрібне на те все керівництво. Взяти один тільки "SPAIS".
  • Анатолій Тарчинський

    Це ми українці такі в усьому!!! Якщо в мене хата згоріла, то хай ще й і у сусіда згорить.😔😞😟

    Анатолій Тарчинський reply Анатолій Тарчинський

    Ірина Клочко Це НЕНОРМАЛЬНО!!! В нашій країні зараз взагалі все ненормально! Дякуючи самі знаєте кому.  Хоча в нашому місті по зрівнянню з іншими ще все слава богу!... Про критичну інфраструктуру Південно-Заходу говорити тут не буду, то не для фейсбуку розмова. А по технічних питаннях скажу. Деякі будинки в силу певних обставин дійсно знаходяться на одних лініях з обєктами які відключити від електрики не можливо, або аварійно небезпечно. Щоб перепідключити їх де інде потрібні ресурси, такі як нові лінії електропередач, підстанції, трансформатори, і таке інше. А також робочі руки, робочий час і ще багато чого. Так що не все так однозначно.

    Ірина Клочко reply Анатолій Тарчинський

    Анатолій Тарчинський Ви будову телевізора знаєте? Чи холодильника, телефона? Це Вам заважає ними користуватися? Так, споживачів цікавлять не технічні процеси, а те, що у них три тижні нема електрики. Вас це дивує? І якщо вже Ви розумієтеся на технічних процесах, то поясніть, будь ласка: з Вашої точки зору чому складається така ситуація: хай той самий Південно-Захід (хоч те саме було і на Озерній, і в Раково...). Частина будинків світиться цілодобово (яка у нас тут критична інфраструктура?), в частині вимикали час від часу на кілька годин, а в третій частині світла практично не було, були такі дні за ці три тижні, що світло давали на сорок хвилин. Це нормально?

    Анатолій Тарчинський reply Анатолій Тарчинський

    Ірина Клочко Ви або думку свою якось ясніше формулюйте, або не пишіть взагалі. Почитайте ті коментарі що люди пишуть. Всіх в основному хвилює питання не взагалі відключень електрики, а чому у сусідньому домі її подають на годину більше, або не дай боже взагалі не виключають....

    Ірина Клочко reply Анатолій Тарчинський

    Анатолій Тарчинський а може, добре, щоту мене хата ціла - байдуже, що сусід канає на згарищі? Таке Вам чомусь не спадає на думку?
  • Людмила Александровна Янзюк

    Тут пише і мама моїх онучат і близька подруга і скажу Вам дівчатка не я одна так думаю і не боюся цього сказати це усе і війна і криза і беззаконня і підвищення цін для бідних , Но надіюсь що той закончик , який планується в дію увійти з січня 2023 року таке не вдастся нас нагнути 💪🇺🇦
  • Ольга Гаврилюк

    От вам, росіяни, підказочка, як перемогти українців. Потрібно одним дати більше, ніж іншим і все, горло перегризуть один одному самі. Світла в мене не було по 20-22 години на добу, і критичною інфраструктурою навіть ніхто і не збирався забезпечувати, бо в селі мають бути у всіх є груби і криниці біля кожної хати😂 (зі слів операторів колцентру).

keyboard_arrow_up