Журналісти vsim.ua перевірили, чи обмінюють рвані гроші в банках

Журналісти vsim.ua перевірили, чи обмінюють рвані гроші в банках
  • Не знаєте куди подіти порвану гривню чи іржаву копійку? Не вздумайте викидати! 
  • В банках зношені гроші можна обміняти. 
  • Така послуга здійснюється без комісії. Ми перевірили!

Подерті гривні та забруднені монети, які завалялися в гаманці можна здати чи обміняти. Але в банках приймають не кожну купюру. Які банкноти можна поміняти на нові і що для цього потрібно, дізнавались журналісти vsim.ua.

- Кожен банк зобов’язаний прийняти як придатні, так і частково чи значно зношені банкноти чи банкноти-монети з дефектом виробника, - розповідає начальник відділу грошового обігу управління НБУ у Хмельницькій області Неля Білик. – І причому – безкоштовно. Усі ці банкноти в обов’язковому порядку мають бути банками замінені або прийняті в рахунок платежів.

Як журналісти гроші рвали

Відео дня

В якості експерименту журналісти vsim.ua вирішили випробувати систему в дії. Для цього почали шукати у власних гаманцях “дефектні” гроші. На наше щастя, натрапили на надірвану п’ятдесятку та двохсотку.

Для початку скористались купюрою в 50 гривень. Щоб її обміняти на нову, завітали в невелике відділення “Приватбанку” по Кам’янецькій. Тут працює лише одна каса. На прохання замінити купюру працівниця і оком не змигнула. Нашу п’ятдесятку перевірила на справжність, а потім витягнула із шухляди нову банкноту того ж номіналу і протягнула у віконце.

 В кишені валялись ще надірвані 200 гривень. Аби було ефектніше, цю купюру вирішили роздерти надвоє прямо біля портрету Лесі Українки. Здавати банкноти відправились у банк “Пумб”, що знаходиться на зупинці “Філармонія”. Чекали в черзі хвилин 20. А обміняли двохсотку за 20 секунд. Також без жодних запитань.

Насамкінець, стало цікаво чи приймуть на обмін звичайну гривню. А так як подертої в гаманці не виявилось, то довелось розірвати цілу. Її обмінювали в “Ощадбанку”. Процес обміну пройшов так само швидко.  

Як приймають рвані та подерті

Отож аби замінити зіпсовані гроші на нормальні слід просто прийти у відділення банку. Обмін непридатних банкнот здійснюють безкоштовно. Якщо ж купюри визнають сумнівними чи фальшивими, то касири зобов’язані записати дані людини, яка їх принесла. Для цього слід мати з собою документи, що посвідчують особу.

Кожен банк розподіляє гроші на 4 типи:

  • Придатні до обігу купюри чи монети.
  • Зношені банкноти та монети.
  • Значно зношені банкноти.
  • Гроші, що мають дефекти від виробника.

Приймають на обмін три останніх типи. Та тут є свої вимоги.

Так, зношені банкноти і монети мають приймати всі банки, фізичні та юридичні особи. Ними можна розраховуватись за проїзд, сплачувати покупки та робити перекази. Якщо ж на монеті є надломи, надрізи чи отвори, то вона обміну не підлягає.

Значно зношені купюри приймають лише банки. Але таку купюру можуть прийняти лише за умови, якщо збереглося не менше 55% її початкової площі.

Касири можуть просто вилучати банкноти, в платіжності яких сумніваються та направляти їх до підрозділів Нацбанку. А от гроші, забруднені хімічними, токсичними чи радіоактивними речовинами, банки приймати не мають права.

Збагатитися і обдурити банкірів не вийде тим, хто, наприклад, вирішить одну купюру розірвати навпіл і віддати шматочки у два різні відділення. Адже не приймають гроші, в яких через пошкодження втратилось 55 % початкової площі.  

Фальшиві купюри або ж ті, які викликають сумніви у касирів вилучаються та надсилаються на дослідження працівниками Нацбанку.

Ознаки зношуваності грошей

То як же визначити до якого типу зношення належить купюра. У грошовому відділі НБУ пояснюють, для цього її лід уважно роздивитися.

Зношеними вважають гроші, на яких є:

  • потертості,
  • забруднення,
  • плями та написи,

  • відбитки штампів,

  • надриви чи надрізи,
  • отвори, проколи чи відірвані краї,
  • втрачений чи змінений колір,
  • спотворені елементи дизайну (на монетах)
  • пом’якшений папір.

Значно зношеними вважають купюри:

  • в яких втратилася частинка,

  • розірвані на два та більше шматків,
  • склеєні з двох різних частин,

  • пошкоджені вогнем, водою чи хімікатами,
  • забруднені спецрозчинами служби безпеки банків.

Банкноти, які «недоробив» виробник, зустрічаються вкрай рідко.

Це може бути:

  • купюра без графічних зображень, однієї або кількох фарб, номерів, водяного знака чи захисної стрічки,
  • монета із тріщинами, відколами, зміщенням зображення, перевернутим зображенням.

Такі гроші, кажуть в Нацбанку, помилково випущені в обіг, але вони не втратили своїх платіжних ознак. Купюри та монети, на яких є брак виробника, можуть приймати лише в банках. Касири зобов’язані або замінити такі гроші, або прийняти їх, як розрахунок за будь-який платіж.

Зношені долари не обмінюють

Проводячи невелике розслідування по обміну зношених купюр помітили у банках цікаву інформацію. Виявляється, швидка та безкоштовна заміна банкноти на нову стосується лише національної валюти. А от іноземні купюри міняють неохоче.

 На інформаційних листах у банках “Пумб” та “Ощадбанк” зазначено, що іноземну валюту приймають лише з незначними пошкодженнями. При цьому ознаки зношення купюри має перевірити банк, що випустив ці гроші в обіг.

- Іноземну валюту місцеві банки взагалі не обмінюють, - пояснює Неля Білик. - Є банки, які приймають зазначені банкноти на позабалансовий облік. Але, оскільки вводив в обіг ці банкноти іноземний банк, то тільки він може визначити придатність чи платіжність банкноти. І лише такий банк-емітент може відшкодувати її вартість та вилучити з обігу.

Куди йти з розірваними баксами

У Хмельницькому приймає на обмін зношену іноземну валюту “УкрЕксімБанк”. Касири беруть подібні гроші на позабалансовий рахунок без відшкодування вартості купюри. Після цього банківські службовці надсилають потенційно зношені банкноти закордонному банку-емітенту. Залежно від виду валюти це може бути Німеччина, США чи будь-яка інша країна.

Після того, як приходить інформація і відшкодування на рахунок вартості цієї зношеної банкноти, людині повертається вартість купюри з мінусом комісії банку. Комісію знімають за послуги прийому та пересилки банкнот. Якщо ж банк-емітент визнає зношену банкноту неплатіжною чи фальшивою, то людині повертають лише розшифровку із проведеними операціями.

Відсоток коштів, які необхідно буде сплатити за комісію, в банках називають відразу. А от іноземні монети на обмін в українських банках не приймають.  

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (8)
  • Користувач

    В нашому місті власник таксі на купюрах 1 грн ставить штампи з рекламою та телефонами свого таксі. Як можна це припинити? Бо ці гроші  в магазинах дають на здачу.
  • Ірина Волошина

    якось страшно рвати гроші, а раптом....
  • Юрій Кошарський

    Видно що зарплату отримали.вирішили розгулятись.а це був чийсь сімейний бюджет!
  • Світлана Швец

    Міняти надірвану валюту не будуть, а от продати банку можна. Спеціально сьогодні звернулася з цим питанням в банк, бо мала порваний долар. Там пояснили: якщо аппарат розпізнає купюру, можна її продати. Що я успішно і зробила)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:11 Напав з ножем на перехожого на залізничому вокзалі: у Шепетівці судитимуть бандита 21:03 Новий депутат облради з мільйонами «в заначці»: хто такий Ілля Логін 20:33 За побиття дитини судили маму з Хмельниччини 19:45 Хмельницький попрощався з двома воїнами: Олегом Попелем та Юрієм Броварним Від читача 15:03 Хмельницькі кардіологи провели майстер-клас у м.Нетішин 19:10 Обрізка дерев: чому скаржаться хмельничани і що кажуть екологи photo_camera 18:28 Гостювання сина в матері закінчилось трагедією на Хмельниччині: деталі справи 17:41 Працівниця банку на Хмельниччині привласнювала допомогу родичам загиблих воїнів 17:03 У Хмельницькому пенсіонеру стало погано біля річки: його врятували патрульні 16:29 Погіршення погоди та обстріли: на Хмельниччині прогнозують погодинні відключення світла 16:16 Торгова марка SvitloSteli: Нове слово у світі натяжних стель і освітлення (новини компаній) 16:01 «Непридатність до військової служби»: скільки беруть за це на Хмельниччині і чим все закінчується 15:23 Житель Хмельниччини з гепатитом С сяде за ґрати за ухилення від мобілізації 14:43 Опублікували список TikTok-каналів, які поширюють ворожу пропаганду 14:06 Платні соціальні послуги в комунальних закладах Хмельниччини: яка вартість 13:43 У Хмельницькій митниці новий керівник. Що про нього відомо 13:02 На Староміській військові силою затримали чоловіка. У ТЦК кажуть, що він ухилянт play_circle_filled 12:40 Загинули двоє військових з Хмельниччини: Олег Улянчук та Микола Кулябін 12:06 Дружина Гереги стала власницею квартири за 38,9 мільйона 11:55 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up