Застава за свободу: вибірка з рішень Хмельницького міськрайонного суду

Застава за свободу: вибірка з рішень Хмельницького міськрайонного суду
  • Підозрювані у важких злочинах мають шанс вийти на свободу під заставу.
  • Таку можливість надає суд. Потрібно лише вчасно зібрати необхідну суму.
  • Якщо умови застави не виконати, гроші віддадуть на потреби держави.
  • За які злочини та за які суми хмельницький суд відпускає підозрюваних, дізнавалися журналісти vsim.ua.

Вже неодноразово у Кабміні піднімалося питання про зміну цього закону. Проте, то голосів не вистачає, то правки не всім подобаються і законопроект постійно відправляють на доопрацювання. А тим часом підозрювані у тяжких злочинах продовжують виходити на волю під застави. Когось випускають за символічну суму, а комусь за 60 діб на свободі доводиться платити мільйони. Мабуть, всі пам’ятають гучну справу Катерини Гандзюк, коли одного із ймовірних замовників вбивства випустили під заставу в 2,5 мільйони. І такі приклади, на жаль, в нашому суспільстві непоодинокі.

Що ж робиться у Хмельницькому? Журналісти vsim.ua переглянули реєстр судових рішень і знайшли десятки справ, коли підозрюванні у тяжких злочинах мали можливість насолоджуватися домашнім борщиком в затишній оселі замість тюремної баланти на нарах. Лише з початку 2019 року під застави могли вийти понад 30 осіб. Всі вони підозрюванні у важких злочинах серед яких: торгівля зброєю, наркоторгівля та шахрайство в особливо великих розмірах.

 Застава понад 105 тисяч

Злочин: Незаконне виробництво та збут наркотичних засобів, психотропних речовин

Відео дня

Стаття: частина 2 статті 307 КК України

Санкція: позбавлення волі на строк до 10 років з конфіскацією майна

Суддя: Олександр Піндрак

У лютому цього року Хмельницький міськрайонний суд ухвалив рішення випустити під заставу обвинуваченого в незаконному обізі психотропних речовин у великих розмірах. Чоловік підозрюється у незаконному виробництві та збуті наркотичних засобів або їх аналогів. Судове слідство по справі ще не завершене, не з’ясовані усі обставини та не допитані свідки. Через те, що у підозрюваного залишається можливість тиснути на фігурантів справи, прокурор вимагає залишити його під вартою до суду. Суддя погоджується, але на прохання адвоката надає підозрюваному можливість вийти на свободу до судового слухання, сплативши заставу в розмірі 105 720  гривень.

 Застава понад 115 тисяч

Злочин: незаконне зберігання з метою збуту, особливо небезпечного наркотичного засобу та психотропної речовини, вчинене повторно

Стаття:  ч. 2 ст. 307 КК України

Санкція: до 10 років позбавлення волі

Суддя: Олександр Сарбей

Ще один непрацюючий хмельничанин отримав шанс вийти під заставу в 115 тисяч гривень. Чоловіка підозрюють у незаконному зберіганні та збуті наркотиків. Небезпечні речовини він тримав вдома. Там влаштував міні лабораторію, де виробляв та фасував товар. Далі чоловік збирався продати свій хендмейд вже напрацьованій базі клієнтів. За подібним заняттям чоловіка ловили не вперше, тому йому загрожує до 10 років позбавлення волі.

 Застава понад 200 тисяч

Злочини: крадіжка, грабіж, шахрайство

Статті: ч. 2 ст. 15,  ч. 2 ст. 185 , ч. 2 ст. 186 , ч. 2 ст. 190 КК України

Санкція: до 6 років

Суддя: Олександр Піндрак

Підозрюваний по справі  вже неодноразово був у в’язниці. Він не працює, відтак постійного заробітку не має. Попередній термін ув’язнення  він недобув до кінця і вийшов достроково. Однак зі злочинної стежки не зійшов та продовжив займатися шахрайством і грабежем. У справі є не один потерпілий. Під час судового засідання прокурор наполягав на триманні підозрюваного під вартою. Однак суд дав обвинуваченому можливість вийти під заставу, заплативши 220 920 гривень.

Застава понад 276 тисяч

Злочин: шахрайство у особливо великих розмірах

Стаття: ч. 2 ст. 190 КК України

Санкція: позбавлення волі до 3-х років

Суддя: Олександр Піндрак

Переселенець зі Сходу також має шанс вийти під заставу  276 150 гривень. Чоловік переїхав до Хмельницького після окупації. Вже кілька років він ніде не працює, постійного місця проживання у Хмельницькому немає і досі зареєстрований на непідконтрольній території України. Чоловік неодноразово сидів за майнові злочини і в нашому місті кримінальну звичку не залишив. Обкрадав людей похилого віку. За це йому світить до 3-х років позбавлення волі. Попри можливий тиск на свідків та потерпілих, суд залишив за підозрюваним можливість вийти під заставу до слухання по його справі

Застава понад 382 тисячі

Злочин: незаконний збут зброї

Статті:  ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 190 КК України.

Санкція: до 12 років позбавлення волі

Суддя: Інна Порозова

Восени 2018 року правоохоронці затримали двох осіб, які входили до злочинної групи. Чоловіки займалися збутом зброї, яку викрали їх спільники військовослужбовці із сховища військової частини. Пістолети, автомати та патрони на загальну суму майже 70 тисяч гривень хотіли продати.  Через те, що дії чоловіків несли підвищену небезпеку для оточуючих, прокурор вимагав залишити їх під вартою до суду. Адже спільників підозрюваних ще не знайшли. Суд задовольнив прохання прокурора і чоловіки мають залишитися у в’язниці на 60 діб до суду. Проте, якщо вони знайдуть  384 200 гривень їх випустять під заставу.

 Застава понад 480 тисяч

Злочин: незаконний збут наркотичних засобів

Стаття: ч.2 ст.307 КК України

Санкція: до 10 років з конфіскацією майна

Суддя: Олександр Сарбей

Організатор злочинної банди, яка “промишляла” в Шепетівці, може вийти під заставу в 480 780 гривень.  Група наркоторговців працювала за заздалегідь розробленою схемою. Злочинці робили закладки опію ацетильованого та метадону.  За допомогою мобільних терміналів наркозалежні шепетівчани замовляли товар. Далі відправляли гроші на вказаний рахунок, а натомість отримували дані про місце закладки. Організатора такої схеми затримали Йому світить до 10 років в’язниці. Проте суд надав можливість обвинуваченому вийти до суду під заставу. Під заставу також можуть вийти члени банди. Їм треба внести суму понад 345 тисяч гривень кожному.

 Застава понад 1.3 мільйона

Злочин: шахрайство в особливо великих розмірах

Стаття:  ч. 4 ст. 190 КК України

Санкція: до 3-х років

Суддя:  Інна Порозова

Чоловік намагався реалізувати неіснуючі сигарети за заниженою ціною. За 80 ящиків тютюнових вироби марки «HEETS» він хотів отримати 1 540 000 гривень. З покупцем домовився, а ось сигарет у нього не було. Тоді зловмисник виманив потерпілого на склад, нібито для передачі товару, де забрав у нього гроші та зник у невідомому напрямку. Більше ніж півтора мільйона гривень зловмисник витратив на власні потреби. Він уже раніше притягувався до відповідальності за подібні злочини. Суд постановив взяти чоловіка під варту до розгляду справи. Проте залишив за ним можливість вийти під заставу.

 Підозрювані по даних епізодах за рішенням суду мають повне право перебувати вдома до слухання їхніх справ. Для цього їм необхідно лише внести заставу. Після судового розгляду, вони можуть отримати свої кошти назад. Якщо ж умови застави будуть порушені, гроші підуть  на державні потреби.

"Жодна застава не була внесена"

У Хмельницькому міськрайонному суді нам повідомили, що по жодній зі вищезазначених справ, обвинувачені не внесли заставу. По одній зі справ вже винесено вирок, де продовжено запобіжний захід у вигляді тримання під вартою до набрання законної сили вироком. Інші ж справи перебувають на різних стадіях судового розгляду або досудового слідства. Їм продовжили строки запобіжних заходів у вигляді тримання під вартою, тобто особи на даний час перебувають у в'язниці.

  • Ми однозначно погоджуємось, що положення КПК України щодо можливості внесення застави по певних категоріях злочинів потребують доопрацювання, це вимога часу, суспільства та реалій сьогодення, але суд та судді зобов’язані дотримуватись вимог чинного законодавства, тому оскільки такі положення передбачені, є діючими, не скасовані, відповідно судді застосовують їх при здійсненні судочинства, - пояснила прес-секретар Хмельницького міськрайонного суду Алла Плінська.

Слідкуйте за оновленнями на нашому сайті та у Facebook, Telegram,  Instagram та YouTube.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:45 Вважались зниклими безвісти. «На щиті» повернулись троє військових з Хмельниччини 19:51 Хмельничанин відсудив у сусідів кошти за затоплення квартири 19:02 Тепло повертається: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині 18:18 Пережила голод, війну та смерть синів: жительці Хмельницького виповнилось 105 років Від читача 11:02 Переваги працевлаштування осіб з інвалідністю для роботодавців 17:29 Восьмий день у Хмельницькому шукають 70-річну Галину Кудлу 16:59 Шахрай представився поліцейським і ошукав хмельничанку на 38 тисяч 16:26 У Хмельницькому перекриють рух вулицею у центрі міста 16:04 Скорочення Хмельницького обласного ліцею. Що про це відомо 15:33 Судитимуть жителя Кам'янеччини за зрізані три десятки дерев у «Подільських Товтрах» 15:00 Новий сезон ВСІМ Бізнес-ліги: склад учасників і календар матчів 14:45 Скандал навколо лікарні в Старокостянтинові: вимагають звільнити директорку 13:59 За вбивство чоловіка жителька Хмельниччини сяде на 9 років за ґрати 13:23 У Кам‘янці-Подільському автівка збила пенсіонерку на парковці 12:44 Судили 19-річного жителя Полтавщини, який приїхав до Хмельницького розкладати «закладки» 11:48 На будівництві в Дубовому обірвалася люлька з працівниками: продовження історії photo_camera 10:39 У Кам’янці відкрили туристичний сезон-2024: програма 10:01 На Хмельниччині затримали водія, який перевозив тисячу пачок контрафактних сигарет 09:02 Сьогодні, 26 квітня – річниця аварії на Чорнобильській АЕС
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up