“Мою машину обікрали вдруге”, - будівельник Іван про свої "Жигулі"

“Мою машину обікрали вдруге”, - будівельник Іван про свої "Жигулі"
  • У Хмельницькому витягнути магнітолу з авто можуть навіть серед білого дня.
  • Особливо, якщо машина стоїть у дворі в проблемному районі.  
  • "Жигулі" Івана Барана обкрадали двічі. Одного разу злодія застали"на гарячому".

За два місяці у місті обікрали 106 авто, аналогічна цифра за цей період була і в минулому році. І це лише за офіційним зверненням. Більшість автовласників такі крадіжки замовчують, в основному, через брак часу та небажання займатися паперовою тяганиною.

Та й відсоток розкриття подібних злочинів не радує - 30-35% . В поліції стверджують, що попередити таке правопорушення простіше ніж його розкрити. Бувають і курйозні випадки, коли автовласник ловить крадія сам.  Така ж історія сталася в будівельника Івана.

Залишає машину в дворі

Хмельничанин Іван працює будівельником. Проживає в багатоповерхівці на вулиці Трембовецької. В силу своєї професії вдома буває рідко. Щодня прокидається о 5-6-й годині ранку, збирається на об’єкт. Так як працює переважно за містом, то, говорить, що без машини як без рук. Іноді доводиться перевозити будівельні матеріали, та й інструмент у маршрутку з собою не візьмеш. В роботі завжди допомагає вірний друг – автомобіль "Жигулі".

Відео дня

З роботи повертається завжди пізно, тому машину паркує біля будинку.

Каже, що з радістю ставив би машину на освітленій парковці або десь у гаражі, проте вільних місць бракує.

- Авто доводиться залишати у дворі, з роботи додому дістаюся пізно вночі, а на 8.00 знову їду. Довго шукав місце де можна було б залишати свою «ластівку», але найближча стоянка – повна. Місць немає. Гаражні масиви теж забиті, до найближчого вільного кілька кілометрів. Хоча, мабуть, доведеться все ж ставити там, - розповідає Іван.

“Був у такому стані, що до злодія не підпустили”

Машину Івана обкрадали у дворі багатоповерхівки уже двічі.

- Перший раз мою машину вскрили в грудні 2017 року. Але тоді крадія спіймали, він встиг взяти лише флешку. Я саме збирався у відрядження і віддав ключі брату, щоб той перегнав машину до себе. Він і побачив чоловіка на передньому сидінні мого авто, - каже Іван.

Злодій намагався зняти магнітолу, проте поцупив лише USB-накопичувач. Викликали поліцію, виявилося, що цього цього “клієнта” вони бачать не вперше. Крадіжка з автомобіля Івана була вже восьма в біографії злочинця.

- Поліцейські запитували, як він потрапив до машини, той відповів, що двері були відчинені, він вирішив посидіти погрітися, а флешка в кармані опинилася випадково - “машинально взяв”. Сказали, що цього разу точно посадять.

Як склалася подальша доля злодія Іван не цікавився. Написав заяву та й усе. Говорить, що був у такому емоційному стані, що до злодія працівники поліції його не підпустили.

“Після першого випадку перевіряю кожні двері”

Вдруге історія повторилася у ніч з 24 на 25 лютого, розповідає Іван.

- Виходжу з підʾїзду – бачу капот машини задертий, я відразу зрозумів щось не так. Вхопився за ручку, а двері відкриті. А я ж точно пам’ятаю, що зачиняв. Після першого випадку перевіряю кожні двері.

Цього разу не обійшлося. Забрали магнітолу, скаржиться чоловік журналістам vsim.ua.

- Намагалися взяти автомобільний акумулятор, але не вийшло. Перший раз заїло капот, не змогли відкрити через те й не витягли. Поліцію Іван не викликав, нарікає лише на себе. Тепер, говорить, точно не пошкодує часу і знайде гараж, аби тільки його "ластівку" більше не чіпали.

Іван не єдиний став жертвою автомобільних злодіїв. В листопаді 2017 у цьому ж дворі “обчистили” машину Юрія, який приїхав погостювати до сина. Відчинили багажник автомобіля Ford Orion та забрали дорогий інструмент Bosch, перфоратор, набір ключів та лазерну рулетку.

Крадуть, здебільшого, те, що бачать

Речник міського відділу поліції Світлана Свідерська каже, що велика  кількість крадіжок з автомобілів зафіксовано в мікрорайоні Ракове, а також на проспекті Миру, Інститутській, Тернопільській, Львівському шосе та Проскурівського Підпілля.

В зоні ризику автомобілі вітчизняного виробника: Жигулі, Таврія, Славута.

- Більшість крадіжок скоєно у дворах будинків з вітчизняних авто у вечірній або нічний час, шляхом пошкодження серцевини замка, підбору ключа або розбивши бокове скло. Трапляються випадки викрадення номерних знаків, шляхом від’єднання їх від кріплення авто. Найчастіше забирають автомобільні магнітоли, акустичні колонки та акумуляторні батареї, які ж відразу здають на металобрухт. Поліція ретельно відпрацьовує точки збуту, але без коду чи марки, ідентифікувати, звідки знятий той чи інший акумулятор практично неможливо.

В середньому за добу у Хмельницькому обкрадають два автомобілі. Журналісти vsim.ua проаналізували статистику злочинів з початку цього року і виявили, що машини іноземного виробника, які оснащені сучасними системами сигналізації теж не застраховані від крадіжок. Кожне третє авто у зведеннях поліції - іномарка.  Шляхом сканування зловмисник потрапляє до таких авто та забирає все, що знаходиться в салоні.

Найчастіше з іномарок забирають барсетки з документами та грошима, мобільні телефони, відео-реєстратори, GPS-навігатори, в окремих випадках, коштовності. Не гребують навіть окулярами, посвідченням інваліда або особистими речами водія.

За статистичними даними, кожна третя крадіжка стається через необережність самих автовласників. Шляхом вільного доступу до авто, за кілька хвилин злодій може залишити вас без цінних речей навіть серед білого дня.

Щоб не стати жертвою злодіїв поліція радить

  1. В жодному разі не покидати авто відчиненим без нагляду навіть на кілька хвилин.
  2. Залишати машину на автостоянці, де є постійне освітлення і відео спостереження;
  3. Якщо не має такої можливості, залишати автомобіль потрібно на добре освітленій ділянці ближче до стіни;
  4. Оснастити авто сигналізацією. Маятник для крадіїв – відсутність у салоні «миготливої лампочки»;
  5. Не залишайте в авто цінні речі: гаманці, телефони, документи… Це лише провокує крадія;
  6. Звертайте увагу на осіб, які виявляють підвищений інтерес до вашого авто.

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (2)
  • Анонім

    Ви ще б написали хронологію, коли власник відсутній дома, де він тримає ключі та інші цінні речі. Або ж коли спить чи святкує. ;)
  • Саша Доцюк

    вул. Трембовецької НЕ в Раково !
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:45 Вважались зниклими безвісти. «На щиті» повернулись троє військових з Хмельниччини 19:51 Хмельничанин відсудив у сусідів кошти за затоплення квартири 19:02 Тепло повертається: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині 18:18 Пережила голод, війну та смерть синів: жительці Хмельницького виповнилось 105 років Від читача 11:02 Переваги працевлаштування осіб з інвалідністю для роботодавців 17:29 Восьмий день у Хмельницькому шукають 70-річну Галину Кудлу 16:59 Шахрай представився поліцейським і ошукав хмельничанку на 38 тисяч 16:26 У Хмельницькому перекриють рух вулицею у центрі міста 16:04 Скорочення Хмельницького обласного ліцею. Що про це відомо 15:33 Судитимуть жителя Кам'янеччини за зрізані три десятки дерев у «Подільських Товтрах» 15:00 Новий сезон ВСІМ Бізнес-ліги: склад учасників і календар матчів 14:45 Скандал навколо лікарні в Старокостянтинові: вимагають звільнити директорку 13:59 За вбивство чоловіка жителька Хмельниччини сяде на 9 років за ґрати 13:23 У Кам‘янці-Подільському автівка збила пенсіонерку на парковці 12:44 Судили 19-річного жителя Полтавщини, який приїхав до Хмельницького розкладати «закладки» 11:48 На будівництві в Дубовому обірвалася люлька з працівниками: продовження історії photo_camera 10:39 У Кам’янці відкрили туристичний сезон-2024: програма 10:01 На Хмельниччині затримали водія, який перевозив тисячу пачок контрафактних сигарет 09:02 Сьогодні, 26 квітня – річниця аварії на Чорнобильській АЕС
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up