Падіння повітряної кулі поблизу Кам’янця-Подільського: нові деталі трагедії

Падіння повітряної кулі поблизу Кам’янця-Подільського: нові деталі трагедії
Фото з сайту поліції Хмельницької області
  • Внаслідок аварії аеростата біля села Кульчіївці загинув чоловік, а ще п’ятеро людей травмувалися.

  • Поліція та рятувальники щоразу повідомляють різний час падіння кулі.

Фестиваль повітряних куль у Кам’янці-Подільському — видовище, яке збирає глядачів та учасників вже з десяток років. Цьогоріч захід закінчився трагедією — повітряна куля з шістьма людьми на борту впала поблизу села Кульчіївці, що на схід від Кам’янця-Подільського.

Наслідок — один з пасажирів загинув, пілот та ще п’ятеро пасажирів отримали травми. Як розповідали місцеві мешканці села, люди випадали з кулі просто під час польоту, і їх знаходили у різних місцях. Загиблого пасажира, 53-річного мешканця Прилук, виявили на кладовищі з розбитою головою.

Сьогодні, 25 травня, у Хмельницькій ОДА провели пресконференцію, де розповіли деталі про аварію повітряної кулі. Прийшли голова Хмельницької ОДА Сергій Гамалій, начальник ГУ ДСНС у Хмельницькій області Едуард Братко та начальник ГУНП в Хмельницькій області Руслан Герасимчук.

Відео дня

Перше, що привертає увагу, — правоохоронці та рятувальники щоразу називають різний час аварії та час отримання повідомлення про неї. Раніше у повідомленні поліції йшлося, що куля впала близько 20:45. Цей же час назвав і Руслан Герасимчук під час пресконференції сьогодні, 25 травня. Тим часом у повідомленні на сайті ДСНС йдеться, що повідомлення про падіння аеростата надійшло о 20:20. Водночас сьогодні Едуард Братко сказав, що повідомлення надійшло о 22:45.

Судячи з фото, опублікованому на сайті ДСНС, рятувальники були на місці ще на початку сутінок, тобто точно раніше 22:45. Пізніше рятувальників, але до настання темряви, на місці аварії працювали правоохоронці, що також можна зрозуміти за їхніми фото.

3636.jpg
Фото з сайту ГУ ДСНС у Хмельницькій області
Фото з сайту поліції Хмельницької області

Руслан Герасимчук розповів, що повітряна куля була 2003 року випуску, а пілот мав ліцензію та 10 років досвіду польотів. Правоохоронець також сказав, що у всіх учасників польотів відібрали зразки, щоб перевірити на стан алкогольного та наркотичного сп’яніння. Зрештою з’ясували, що всі були тверезі.

— Всі пасажири перебували у тверезому стані, включно з пілотом. Пілот літає протягом 10 років, у нього є ліцензія. Порив вітру вплинув на те, що сталася ця трагедія. За висновками ряду експертиз і проведених слідчих дій ми дамо кваліфіковану кримінально-процесуальну оцінку, — розповів Руслан Герасимчук.

Як підсумок спікери наголосили на тому, що потрібно посилювати контроль над проведенням польотів. Тобто, як це й буває зазвичай, лише після трагедії чиновники та правоохоронці починають робити те, що мали б робити раніше. Голова Хмельницької ОДА Сергій Гамалій розповів, що йому відомо про нелегалів, які літають у Кам’янець-Подільському районі.

— Фестиваль куль має відбуватися, але має відбуватися безпечно. Те, що потрібно обов’язково, — це залучення працівників поліції. Ми також спілкувалися і з міським головою, і разом дійшли до того, що потрібно завжди залучати працівників поліції, щоб вони приїжджали з «Драгерами» (прилади для виявлення стану сп'яніння — прим. авт.). Я вважаю, що має бути обов’язково людина застрахована, яка піднімається в повітря. Треба перевіряти ліцензії, тому що вони не завжди є. Я сам родом з Кам’янця-Подільського. Є частина нелегалів. Колись так було, що просто приїжджали люди на своїх кулях, злітали. Має бути перевірка ліцензій, перевірка, чи мають вони право злітати, — сказав Сергій Гамалій.

Про посилення контролю розповів і головний поліцейський Хмельниччини Руслан Герасимчук:

— У зв’язку із вказаною авіаподією працівниками поліції Хмельницької області спільно з органами місцевого самоврядування вживаються заходи щодо посилення контролю за дотримання законності під час польотів на теплових аеростатах на території області.

Едуард Братко наголосив на тому, що про проведення польотів потрібно повідомляти ДСНС, аби рятувальники забезпечили чергування:

— Під час проведення таких заходів потрібно повідомити наші підрозділи. Ми маємо забезпечити чергування на місці вильоту та на місці посадки повітряних куль для можливого нашого реагування у разі виникнення позаштатних ситуацій. Відповідні заходи потрібно проводити тільки за визначеними маршрутами, і, я думаю, це нормально для того, щоб наші підрозділи могли спостерігати та в разі виникнення якоїсь нестандартної ситуації відповідно негайно реагувати на такі події, — сказав керівник ГУ ДСНС Хмельниччини.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:02 На Хмельниччині запрацював регіональний офіс “Зроблено в Україні”: мета проєкту 20:26 Команда хмельницьких архітекторів перемогла у конкурсі на меморіал Героїв у Львові (ФОТО) 19:23 У Хмельницькому будинок культури незаконно перебував у приватній власності, – прокуратура 18:37 На Хмельниччині засудили 18-річну дівчину, яка займалася шахрайством в інтернеті Від читача 11:45 Підприємствам теплопостачання продовжили режим ПСО 18:06 На Хмельниччині будують 4 індустріальні парки: для чого це потрібно 17:33 У Хмельницькому попрощалися із захисником Олександром Перцем 17:01 Заморозки та вітер: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині 16:34 Хмельничанка Дар’я створює для загиблих вічні букети. Найбільший зробила для полеглого чоловіка photo_camera 16:02 На Хмельниччині ексдиректор відшкодує 330 тисяч за незаконне звільнення працівників 15:19 Аварія з чотирма травмованими: на Шепетівщині судитимуть винуватця 14:51 Безкоштовні квартири від міськради. Звідки беруться та хто отримує 14:05 На Хмельниччині голову ВЛК спіймали на хабарі 13:12 Майже 120 тисяч гривень віддали аферистам мешканці Хмельниччини 12:24 На Хмельниччині чоловік наловив риби на 150 тисяч: в поліції відкрили провадження photo_camera 11:46 Сім’ям загиблих воїнів з Хмельницького району вручили нагороди: імена Героїв photo_camera 10:45 На авто хмельничанина впало дерево. Він відсудив в комунальників майже 80 тисяч 09:35 На Хмельниччині прощаються із військовим і начальником ТЦК Павлом Джигуном
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up