Справа «смертельного кредиту»: дружина померлого вимагає 620 тисяч компенсації

Справа «смертельного кредиту»: дружина померлого вимагає 620 тисяч компенсації
  • Внаслідок шахрайських дій мешканець Хмельниччини отримав кредит та дізнався про нього за п’ять років.

  • Згодом він помер.

  • Його дружина досі бореться за справедливість.

  • Вона домоглася з’ясування обставин злочину, а тепер вимагає компенсації.

Історія кредиту, який спричинив смерть мешканця Хмельниччини Олега Волянського, тягнеться від 2007 року. Саме тоді у чоловіка вкрали паспорт і замість нього він отримав новий. На цьому все могло й закінчитися, однак з допомогою загубленого документа шахраї оформили кредит у «ПриватБанку».

Тривалий час Олег Волянський про це не знав, аж поки наприкінці 2012 року йому не прийшов лист. В документі банк пропонував заплатити кредит, при цьому зі свого боку установа пропонувала списати частину заборгованості. Олег Волянський та його дружина Валентина були шоковані, адже ніяких справ з банком на той час не мали.

Олег Волянський пішов до банку, пояснив ситуацію та написав заяву на ім’я директора. Однак згодом йому прийшла повістка з Городоцького районного суду. Як з’ясувалося, «ПриватБанк» подав позов про стягнення заборгованості. Справа потрапила до судді Василини Мельник, яка винесла рішення на користь чоловіка.

Відео дня

Однак потім «ПриватБанк» подав позов знову, і справа потрапила до судді Інни Федорук. А вже вона винесла рішення на користь установи. Це було 2014 року. На той момент сума заборгованості вже складала понад 70 тисяч гривень. Коли Олег Волянський дізнався про рішення, у нього різко погіршилося самопочуття, а згодом він помер.

Його дружина вважає причиною смерті хвилювання, оскільки чоловік мав інвалідність III групи та серцеву хворобу — Вольфа-Паркінсона-Вайта. За такого діагнозу йому не можна було переживати. Сам він перед смертю казав, що помре через хвилювання.

Валентина Волянська вирішила боротися за справедливість. Вона роками оббивала пороги правоохоронних органів, і зрештою з’ясувала важливі обставини.

Перша з них — до шахрайства, ймовірно, причетна вже згадана суддя Городоцького районного суду Інна Федорук. Вже за три місяці після смерті Олега Волянського вона прийшла та попросила вибачення, оскільки «допустила помилку». Згодом прокуратура з’ясувала, що протягом розгляду справи Інна Федорук вела переговори з «ПриватБанком». Про це свідчить роздруківка телефонних дзвінків.

У листопаді 2017 року відкрили кримінальне провадження за частиною 2 статті 375 («Постановлення суддею (суддями) завідомо неправосудного вироку, рішення, ухвали або постанови, що спричинили тяжкі наслідки або вчинені з корисливих мотивів, в інших особистих інтересах чи з метою перешкоджання законній професійній діяльності журналіста»).

У листопаді 2019 року справу передали до ДБР. Станом на сьогодні, 10 серпня, розслідування триває. Про це журналістам vsim.ua розповіла прессекретар місцевого управління ДБР Катерина Герасімук. Справі щодо Інни Федорук надали нову кваліфікацію — частина 2 статті 367 («Службова недбалість…, якщо вона спричинила тяжкі наслідки»).

Катерина Герасімук пояснила, що кваліфікацію змінили через визнання неконституційною статті про винесення неправосудного рішення. Про підозру ще нікому не повідомляли. Інна Федорук досі працює у Городоцькому районному суді. Про це свідчить її декларація, подана у березні 2021 року. До слова, 2020 року вона отримала зарплати на понад мільйон гривень.

Друга обставина — кредит на Олега Волянського оформлював працівник «ПриватБанку» Руслан Волик. 22 червня 2007 року він вніс до анкети позичальника та накладної неправдиві відомості, які стосуються Олега Волянського. Таким чином на останнього був «оформлений» споживчий кредит на придбання телефона, який Руслан Волик забрав собі.

В ухвалі суду від 24 червня 2020 року йдеться, що Руслана Волика підозрювали у:

Суддя Хмельницького міськрайонного суду Тетяна Бацуца звільнила Руслана Волика від кримінальної відповідальності, оскільки збіг термін давності.

Тепер Валентина Волянська вимагає від Руслана Волика компенсацію — моральної шкоди на суму 600 тисяч гривень та матеріальної на суму 20 тисяч гривень. Про це жінка розповіла у коментарі журналістам vsim.ua сьогодні, 10 серпня.

Вона також зазначила, що сума моральної шкоди була визначена експертом в ході психологічно-психіатричного обстеження. Сума матеріальної шкоди включає витрати на адвоката та інші витрати, пов’язані з доведенням позиції в суді.

Сьогодні, 10 серпня, у Хмельницькому міськрайонному суді відбулося засідання щодо стягнення моральної та матеріальної шкоди. На нього з’явився Руслан Волик та попросив перенести розгляд справи. Як розповіла Валентина Волянська, її про це повідомили завчасно, тому вона не прийшла на засідання. Наступне призначене на 22 вересня.

Читайте також: Дізнався про борг через три роки. Історія хмельничанина, який скаржиться на дії податкової

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (2)
  • Майя Малащук

    Ця стаття столітньої давності
  • Читач99

    Де в момент вияснення що працівник привєта вкрав служба безпеки привєта, чому матеріали не передані сентаво, що значить суддя прийняв рішення  про звільнення від відповідальності?

keyboard_arrow_up