«Травмат» або «вогнепал»: як отримати дозвіл на зброю та де її купити в Хмельницькому (ІНФОГРАФІКА)

«Травмат» або «вогнепал»: як отримати дозвіл на зброю та де її купити в Хмельницькому (ІНФОГРАФІКА)
  • Дозвіл на володіння зброєю видає Нацполіція.

  • Для цього потрібно подати низку документів та пройти медогляд. 

  • Після можна придбати зброю у мілітарі-магазинах. 

  • Розповідаємо детальніше.

Ще у 2014-му, після початку російської агресії в Україні, було зроблено низку кроків для спрощення процедури отримання українцями зброї. Після повномасштабного вторгнення росії Верховна Рада прийняла закон «Про забезпечення участі цивільних осіб у захисті України», який передбачає швидкі і прості механізми для володіння зброєю. Разом з тим запровадили і відповідний реєстр. З того часу побільшало охочих володіти травматом чи вогнепальним, як і випадків нераціонального використання знаряддя. 

Випадки стрілянин на Хмельниччині 

В січні 2024-го в мікрорайоні Ружична між сусідами виник конфлікт в результаті чого один з учасників суперечки застосував зброю. 

Ще один інцидент трапився на Великдень минулого року в одному із сіл Хмельницької громади. За даними правоохоронців, чоловік в ході суперечки вистрілив у брата – у потерпілого вогнепальне поранення. Правоохоронці затримали зловмисника через чотири дні й розпочали кримінальне провадження. 

Відео дня

До слова, лише за 2023-й правоохоронці Хмельниччини вилучили 70 одиниць вогнепальної зброї. Всього минулого року полісмени зафіксували 8 випадків застосування зброї в рамках кримінальних правопорушень. 

Чи легко отримати зброю 

Щоб отримати дозвіл на володіння зброєю потрібно подати відповідну заяву до органів Нацполіції в вашому регіоні проживання. До неї додати копію паспорта, дві фотокартки, а також медичну довідку форми 127/о. Вона включає у себе огляд у низки лікарів, зокрема офтальмолога, невропатолога та психіатра.

Наприклад, для володіння мисливською зброєю має виповнитися 21 рік, для нарізної - 25 років. Для цих категорій, а також для користування травматикою, треба пройти відповідне навчання і отримати сертифікат. Це можна зробити у місцевих тирах. Наприклад, заняття проводить добровольче формування «Авангард». Також у 2023-му відкрили і комунальний тир, де усі цивільні можуть опанувати навички стрільби. 

Наразі без дозволу від органів МВС повнолітні можуть придбати: 

Де придбати і скільки коштує 

У Хмельницькому наразі працює три магазини із військовою амуніцією та зброєю. А це: 

Ціни різні, вартість залежить від категорії, калібру, типу і кількості патронів та інше.  Наводимо декілька прикладів: 

Читайте також: 

За постріл у стінах прикордонної академії військовий заплатить великий штраф

Суд оштрафував студента ХНУ за носіння холодної зброї

Патрульні зупинили водія «Nissan», який незаконно перевозив автомат і гранати





 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Анжеліка Грабовська

    так  багато тексту,  а  основного так і не написали :
    - як травмат так і короткоствольну нарізну зброю (бойовий пістолет) звичайному пересічному громадянину  України взагалі ніяк  не купити

keyboard_arrow_up