Незаконне поводження зі зброєю на Хмельниччині: зафіксували понад 120 випадків

Незаконне поводження зі зброєю на Хмельниччині: зафіксували понад 120 випадків
Тут і далі фото ГУ Нп у Хмельницькій області
  • Правоохоронці вилучили майже 200 гранат, 28,5 тисяч набоїв та боєприпасів, 5 мін, 5 саморобних вибухових пристроїв та 67,3 кілограм вибухівки.

  • А ще майже 70 одиниць зброї — гранатомети, гвинтівки, автомати. 

Під час російської агресії зброя із зони активних бойових дій часто потрапляє на відносно мирну територію. Так, лише на Хмельниччині минулого року поліцейські виявили понад 120 фактів, пов’язаних із незаконним поводженням зі зброєю, бойовими припасами та вибухівкою. Про це розповів заступник начальника управлінні поліції, полковник Валентин Білянський.

Зброю та боєприпаси правоохоронці знаходили під час перевірок на блокпостах та під час слідства і перевірки власників зброї. Всього за 2023 рік поліцейські вилучили 70 одиниць зброї. Серед них:

  • Відео дня
    /li>

«Асортимент» вилучених боєприпасів теж вражає. Правоохоронці вилучили майже 200 гранат, 28,5 тисяч набоїв та боєприпасів, 5 мін, 5 саморобних вибухових пристроїв та 67,3 кілограм вибухівки.

Крім того, минулого року в області зафіксували 8 випадків застосування зброї під час вчинення кримінальних правопорушень. До прикладу, у квітні минулого року в селі Волиця Хмельницького району місцевий житель під час суперечки вистрілив з рушниці у живіт своєму знайомому. Тоді потерпілий потрапив до лікарні у тяжкому стані з вогнепальним пораненням. Та це не єдиний подібний випадок. Більше про це читайте у матеріалах:

З початком повномасштабного вторгнення рф ситуація із зброєю, яка перебуває у незаконному обігу, погіршилася. Поліцейські кажуть, що оцінити її кількість не просто, оскільки незаконна зброя масово використовується на територіях, де ведуться активні бойові дії. Багато боєприпасів залишили окупанти під час відступу із захоплених територій Київської, Харківської, Херсонської, Запорізької, Луганської та Донецької областей. 

Яка відповідальність передбачена за незаконне володіння зброєю?

Нагадаємо, що за незаконне володіння зброєю в Україні передбачена адміністративна та кримінальна відповідальність.

Адміністративна:

Кримінальна відповідальність передбачена статтями 263 та 263-1 Кримінального кодексу України:

Але, починаючи з квітня 2022 року, не підлягає кримінальній відповідальності за ст. 263 КК України особа, яка добровільно здала органам влади вогнепальну зброю (крім гладкоствольної мисливської), боєприпаси, вибухові речовини або вибухові пристрої, а також кинджали, фінські ножі, кастети чи іншу холодну зброю, які перебували у такої особи без передбаченого законом дозволу.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up