У Хмельницькому судили банду рекетирів. Деталі справи

У Хмельницькому судили банду рекетирів. Деталі справи
Ілюстративне фото
  • Четверо мешканців Волочиська вимагали гроші у місцевих під різними приводами.

  • При цьому їх били та погрожували насильством.

  • Серед потерпілих був військовий.

  • Міський голова намагався витягнути голову банди з СІЗО.

У Хмельницькому засудили чотирьох мешканців області, які спільно займалися рекетом у Волочиську. Вони не тільки вимагали гроші, а й били потерпілих. Крім того, одній дівчині погрожували зґвалтуванням. Розповідаємо деталі цієї справи.

Учасниками банди були Роман Щербінін, Богдан Малко, Ілля Возняківський та Артур Білозор. Перший із них був її керівником. Це вдалося встановити за інформацією з реєстру судових рішень та порталу «Судова влада України».

Спершу розкажемо деякі деталі про засуджених:

Відео дня

Обоє проходили за однією справою ще з одним обвинуваченим — Миколою Ємєліним. Її суть полягала у тому, що всі троє вимагали гроші у потерпілих, які ті мали віддати на лікування зубів іншому фігуранту справи. При цьому потерпілих били та погрожували їм насильством, якщо ті не віддасть гроші.

Ємєліна та Малко взяла на поруки громадська організація «Хмельницьке обласне об’єднання учасників АТО та волонтерів «Гідність та справедливість». Ілля Возняківський та Артур Білозор судимості раніше не мали.

На час слідства Щербінін та Малко перебували у СІЗО. Їхні адвокати неодноразово намагалися витягнути їх звідти, замінився запобіжний захід на домашній арешт. В одному з документів суду йдеться, що міський голова Волочиська Костянтин Черниченко подав клопотання, аби Романа Щербініна звільнили з СІЗО, передавши на поруки територіальної громади.

Перший епізод

Як ідеться в матеріалах справи, наприкінці березні 2020 року Роман Щербінін вирішив вимагати у місцевого мешканця 2000 гривень щомісяця під приводом того, що той займається продажем наркотиків у Волочиську. Зустрівшись із потерпілим, Роман Щербінін озвучив тому вимогу та пригрозив фізичною розправою, якщо той не буде платити. Чоловік, побоюючись, погодився.

На початку квітня Роман Щербінін дав вказівку двом своїм подільникам привезти потерпілого до себе додому. Ті знайшли його біля місцевого магазину та наказали сісти в авто. Оскільки чоловік побоювався за своє здоров’я, то погодився поїхати з ними.

Коли його привезли, Роман Щербінін запитав у чоловіка, чому той не заплатив гроші. Той сказав, що торгівлею наркотиками не займається, нікому нічого не винен і платити не буде. Після цього потерпілого побили та сказали, що той має заплатити 40 тисяч гривень до кінця місяця. Побоюючись побиття, чоловік погодився.

Наприкінці квітня згаданого потерпілого на території Волочиської лікарні помітили Богдан Малко, Ілля Возняківський та Артур Білозор. Перший розпилив чоловіку в обличчя сльозогінний газ, а двоє інших посадили його в авто та поїхали з міста. Дорогою до них підсів Роман Щербінін, і всі п’ятеро поїхали в село Тарноруда.

Біля старого кладовища потерпілого витягнули з авто та побили. Відтак посадили в авто та повезли на заправку у Волочиськ. Там Роман Щербінін сказав чоловіку, що той має заплатити 40 тисяч гривень до кінця травня. Після цього четверо рекетирів вийшли з авто, а потерпілий тим часом втік.

Другий епізод

13 квітня 2020 року Роман Щербінін ще з двома подільниками приїхав до іншого чоловіка, який також є потерпілим у цій справі. Йому повідомили, що він має щомісяця до 30 числа платити 2000 гривень, бо нібито продає наркотики. У разі відмови йому пригрозили фізичним насильством. При цьому Богдан Малко сказав дівчині потерпілого, яка в цей час була поряд, що її зґвалтують, якщо її хлопець не буде платити.

Наступного дня, 14 квітня, Роман Щербінін телефоном пригрозив насильством потерпілому та запропонував зустрітися. Побоюючись, той погодився. Того ж дня ввечері четверо рекетирів зустрілися з потерпілим. Богдан Малко побив його, а Роман Щербінін повторив вимогу про сплату 2000 гривень на місяць. Після цього чоловіка знову побили, і знову повідомили про необхідність платити гроші. Побоюючись за життя та здоров'я, чоловік погодився.

16 травня потерпілий був на місцевій заправці. До нього підійшов Богдан Малко та сказав піти з ним на вулицю. Там був Роман Щербінін сказав чоловіку, щоб той прийшов на цю АЗС, інакше його вб’ють.

Як ідеться у матеріалах справи, потерпілий мав борг перед Романом Щербініним. На той момент це підтверджувалося розпискою, а 2022 року борг визнали суди. Сума складала 150 тисяч гривень. Ввечері того ж дня вони зустрілися в обумовленому місці.

Роман Щербінін нагадав потерпілому про борг та сказав, що той має заплатити 6 мільйонів гривень, оскільки на суму вже «набігли» відсотки. Потерпілий сказав, що таких грошей у нього немає. Тоді Щербінін сказав, що чоловік має перереєструвати на нього своє авто, яке коштує 110 тисяч гривень, до кінця місяця.

Третій епізод

14 квітня 2020 року Роман Щербінін та Богдан Малко приїхали до волочиського заводу «Номінал». Там зустріли вже іншого потерпілого, яким виявився військовий. Щербінін, не пояснюючи причин, побив його. Після цього керівник банди сказав, що потерпілий має заплатити 1000 доларів, пригрозивши подальшим побиттям. Приводом було те, що військовий нібито займається торгівлею наркотиками. Чоловік мав віддати гроші до вечора наступного дня.

За два дні після того, ввечері 16 квітня, військовий перебував у частині у Волочиську. До нього зателефонував Богдан Малко та сказав, щоб той вийшов до КПП. Там він чекав його разом з Романом Щербініним. Останній запитав військового, де гроші. Потерпілий відповів, що зараз таких грошей у нього немає. Тоді рекетир встановив новий термін — 30 квітня. Військовий на це вимушено погодився.

14 травня Богдан Малко знову подзвонив військовому з приводу грошей. Потерпілий сказав, що зараз перебуває на лікуванні, та віддасть їх за першої ж нагоди.

Четвертий епізод

У ніч на 28 квітня 2020 року батько Романа Щербініна розповів йому, що його нібито побив місцевий мешканець зі своїми знайомими. Крім того, у батька нібито відібрали гроші. Роман Щербінін вирішив використати це, аби вимагати гроші.

Вночі того ж дня Роман Щербінін та Богдан Малко знайшли потерпілого. Підійшовши до нього, Щербінін почав вимагати гроші як компенсацію за побиття батька. При цьому пригрозив потерпілому та його рідним фізичним насильством. Після цього Щербінін та Малко побили чоловіка та знову почали вимагати гроші. Щербінін також вдарив знайому потерпілого, яка у цей час була поряд.

За кілька годин після цього Роман Щербінін та Богдан Малко подзвонили потерпілому та знову почали вимагати гроші. При цьому конкретну суму йому так і не назвали. Щербінін вимагав негайної зустрічі, аби отримати гроші. Потерпілий погодився на зустріч, але не відразу, а пізніше.

Вдень 28 квітня Богдан Малко зустрів потерпілого та нагадав про «борг». При цьому сказав, що заплатити потрібно до 5 травня. У цей день рекетири та потерпілий зустрілися знову. Роман Щербінін цього разу назвав конкретну суму «боргу» — 2000 доларів. При цьому сказав, що чоловік має заплатити до кінця літа, інакше до нього та його родичів застосують фізичне насильство.

28 травня всі троє зустрілися ще раз. Попередньо вони домовилися, що потерпілий віддасть 8000 гривень. Все це відбувалося у місцевій кав’ярні. Коли потерпілий зайшов туди, Щербінін сказав Малко замкнути двері зсередини. Після цього Щербінін почав перевіряти потерпілого на «жучки». Зрештою він помітив під светром чоловіка мікрофон.

Відтак потерпілий спробував втекти, але біля дверей його спіймав Малко та почав душити. Зрештою чоловік вирвався та вибіг з кав’ярні. Сумка з грошима тим часом залишилася у закладі. Малко підібрав її та поклав на барну стійку. Після цього обох затримали поліцейські.

Вирок суду

Хмельницький міськрайонний суд 8 серпня цього року визнав винними усіх чотирьох учасників банди:

Читайте також:

Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” в рамках реалізації грантового проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (6)
  • Валентина Кміта

    а ці "покривальщики"так і будуть безкарними? вони сколотять нову банду і будуть бандитствовати по-новому з ще більшими звірствами.якщо ця справа розвалиться в апеляційному суді-це буде зрада наших полеглих людей.за що вони гинуть і за кого? за бандюків і їх пособників у владі?ганьба їм і їх близьким.
  • Руслан Чубак

    Нє..ну а хулі....
  • Юрій Гудок

    Ці покарання будуть розвалені в апеляційному суді. Бо зайде сумма.....

    Читач47 reply Юрій Гудок

    Ні, не так. Зайде певна группа з числа так званих активістів, оголосить цих злочинців ангелами і змусить їх негайно звільнити. В нас закони вже не працюють. В нас закон це думка активістів, які у переважній більшості звчинили, вчиняють і продовжать вчиняти злочини. В 90-х була братва, бригади, а зараз активісти, громадські організації.
  • Анатолій Трач

    Нічого собі.  Далі буде..

keyboard_arrow_up