Повістки для хмельничан. Хто та де може вручати

Повістки для хмельничан. Хто та де може вручати
Ілюстративне фото
  • Соцмережами шириться інформація, що повістки роздають просто на вулицях.

  • Навіть відверто фейкові повідомлення мають своїх читачів.

  • Розповідаємо, як насправді видають повістки та хто може це робити.

Повномасштабне російське вторгнення в Україні, а разом з тим і воєнний стан та мобілізація, триває майже рік. Захищають незалежність та територіальну цілісність держави у різних формуваннях понад мільйон людей. Хоч про демобілізацію наразі мова не йде, українські оборонці постійно потребують поповнення своїх лав.

Мобілізація в Україні наразі триває не так активно, як це було, до прикладу, у перший місяць після початку вторгнення. Втім, хмельничан все ж можуть мобілізувати. Цього місяця серед українців є чимало обговорень щодо видачі повісток.

Зокрема, 6 січня ми розповідали вам про фейковий Telegram-канал, де нібито повідомляють про видачу повісток просто на вулицях у Хмельницькому та області. Подібні канали працюють і для інших міст України. Так, один із них «спіймали» на згадках неіснуючих станцій метро у Києві.

Відео дня

Як же все ж таки можуть вручити повістки хмельничанам? Пояснимо спершу, які бувають повістки:

При цьому два останні види повісток не можуть бути видані без попереднього проходження медкомісії та визначення категорії придатності. Найчастіше видають повістку на уточнення облікових даних, тобто це не означає, що громадянина відразу відправляють на службу.

Тепер до найцікавішого. Чи можуть вручити повістку у громадському місці, наприклад, просто посеред вулиці, або вдома? Загалом так, це дійсно можливо. Однак варто звернути увагу на кілька моментів.

Перш за все, вручати повістки можуть тільки уповноважені на це особи, а саме:

Тобто роздавати повістки не можуть, до прикладу, військові з територіальної оборони чи поліцейські.

По-друге, фактично на території Хмельницької області вручення повісток проводять тільки за місцем реєстрації або у військкоматі. Про це раніше журналісту vsim.ua повідомляли у пресслужбі обласного територіального центру комплектування.

Йдемо далі. У яких випадках можна відмовитися від повістки:

У випадку відмови від отримання повістки складається відповідний акт. До слова, повістка вручається тільки особисто. Документ, який, наприклад, залишили у дверях чи поштовій скриньці, ні до чого не зобов’язує. Крім того, як зазначають юристи, військовозобов’язаного не мають права примусово доставляти до військкомату.

Не з’являтися до військкомату після отримання повістки можна у таких випадках:

Важливо — ці обставини повинні бути підтверджені відповідними документами.

Яка відповідальність за ігнорування повістки чи відмові від неї? У випадку, якщо йдеться про відмову від повістки без поважних причин, неявку на уточнення даних чи медкомісію, то можлива адміністративна відповідальність. Вона передбачає штраф на суму від 510 до 850 гривень. Повторне порушення протягом року передбачає штраф від 850 до 1700 гривень.

Кримінальна відповідальність передбачена у випадку неприбуття на пункт збору для строкової служби чи мобілізації. За ухилення від останньої кримінальний кодекс передбачає покарання у вигляді ув’язнення на термін від трьох до п’яти років.

Хто може отримати відстрочку від мобілізації?

Відстрочка від призову на військову службу визначається статтею 23 закону «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» і стосується як жінок, так і чоловіків. Ось деякі з категорій:

  • заброньовані органами влади чи підприємствами;
  • жінки та чоловіки, які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років;
  • жінки та чоловіки, які є опікунами, піклувальниками, названими батьками або ж батьками-вихователями й виховують дитину з інвалідністю віком до 18 років;
  • жінки та чоловіки, на утриманні яких перебуває повнолітня дитина, яка має інвалідність I чи II групи;
  • люди, які постійно доглядають хвору дружину (чоловіка), або ж батьків (своїх чи партнера);
  • жінки та чоловіки, які мають неповнолітню дитину (дітей), якщо їхній партнер або партнерка проходить військову службу;
  • жінки та чоловіки, в яких близькі родичі (чоловік, дружина, син, донька, батько, мати, дід, баба, брати чи сестри) загинули або пропали безвісти.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (269)
  • Viktor Aleksandrovich Ka

    Є 360 тисяч чиновників,дуже патріотичних з позахмарними зарплатами від українців.
  • Свєта Верба

    Уроди
  • Anatoliy Pashko

    Хватит ждать повестки.надо самим надо идти родину защищать .а не на других надеяться

    Татьяна Таня reply Anatoliy Pashko

    Anatoliy Pashko ти герой

    Татьяна Таня reply Anatoliy Pashko

    Anatoliy Pashko ти сча мову вивчи

    Татьяна Таня reply Anatoliy Pashko

    Anatoliy Pashko вчи мову герой

    Anatoliy Pashko reply Anatoliy Pashko

    Татьяна Фурсова и не называйте меня на ты.я с вами баранов не пас

    Anatoliy Pashko reply Anatoliy Pashko

    Татьяна Фурсова то что ты.а я в в свой город рашу пустил бы только через свой труп.и на ноги встану и пойду родину защищать.а не как кугуты от повесток прятаться

    Татьяна Фурсова reply Anatoliy Pashko

    Anatoliy Pashko шо те мелишь,

    Anatoliy Pashko reply Anatoliy Pashko

    А вы как то быстро Херсон ждали.от нас что Раша что белорусь 70км.но не пропустили их.костьми легли.в каждом дворе ящики с коктейлями молотова.я со своим сыном друг другу сказали орков в Чернигове не будет.они бы только через мой труп зашли в город.а к вам как то быстро.и референдум у вас был.странно это.не спрашивайте чего по русски пишу.мы русскоязычные.мы граждане украину.и за родину сдохнем.

    Anatoliy Pashko reply Anatoliy Pashko

    Татьяна Фурсова и не называйте меня на ты.я с вами не пил и не собираюсь

    Anatoliy Pashko reply Anatoliy Pashko

    Татьяна Фурсова за меня не переживайте.уже с палкой хожу.но скоро на ноги стану и пойду родину защищать пока кугуты от повесток прячутся

    Anatoliy Pashko reply Anatoliy Pashko

    Татьяна Фурсова я сча пока на котылях.аврия вышла.и с первого дня под обстрелами и в блокаде без воды газа света тепла жратвы.как и весь мой город.и дорогу на Киев не открыли.в дали оркам по зубам весной и они убрали

    Татьяна Фурсова reply Anatoliy Pashko

    Anatoliy Pashko все вірно,ти вже отримав,вже захищаєш?
  • Sergii Matsiievskyi

    Зрив мобілізації,

keyboard_arrow_up