В’язниця за пости в соцмережах. Хмельничан судять за поширення російської пропаганди

В’язниця за пости в соцмережах. Хмельничан судять за поширення російської пропаганди
  • Розповідають про київську «хунту» та підтримують російське вторгнення.

  • Дізнавайтеся деталі справ хмельницьких сепаратистів та колаборантів.

З початком російсько-української війни частина громадян України, зокрема й хмельничан, займали непатріотичну позицію та підтримували злочин агресії й порушення територіальної цілісності України. Мало того, свої погляди вони висловлювали через соцмережі.

Правоохоронці й раніше відкривали кримінальні провадження через такі злочини, а з початком вторгнення 24 лютого, схоже, взялися за це ще активніше. Принаймні, такі справи розслідують та розглядають у судах помітно швидше.

Журналіст vsim.ua переглянув у реєстрі судових рішень справи, пов’язані з поширенням російської пропаганди, зокрема з закликами до порушення територіальної цілісності та підтримкою російської агресії. Розповідаємо про них детальніше.

Відео дня

Розповідала про «хунту» та збирала дані для ФСБ

Мешканка Хмельниччини Тетяна Савенкова поширювала у соцмережі Facebook російську пропаганду. Жінка була модератором спільноти «Триединство Славян». Так, вдень 30 березня цього року вона написала там пост, у якому йшлося про приєднання південно-східних територій України до Росії та повалення законної влади.

Зокрема, там йшлося про те, що «вопрос присоединения юго-восточных территорий к России рано или поздно неминуем!» Також жінка закликала — «давайте свергнем действующую власть и отсоединимся от Киевской хунты!»

Крім того, вона розмістила у спільноті пост, у якому написала, зокрема, таке: «Пока мы молча прячемся дома, пока мы не активничаем на улицах, пока мы попросту не пытаемся дать отпор нацисткому ЗСУ, мы никогда не создадим нашу Новороссию. Немедленно достаем из под матрасов свое оружие и содействуем в помощи русским освободителям. Нам всем необходимо в кратчайшее время уничтожить Киевскую власть, закопать в землю недовоинов ЗСУ».

Як ідеться у рішенні суду, до публікації була додана карта України, де її територія була поділена між Росією, Молдовою, Угорщиною та Польщею з позначенням областей відповідними кольорами.

20 квітня у помешканні жінки був проведений обшук. Правоохоронці з’ясували, що вона домовилася про співпрацю з ФСБ. На замовлення служби у квітні зібрала інформацію про розташування на Хмельниччині військових об’єктів та вузлових залізничних станцій, включаючи їхні точні координати. Після цього вона частково передала ці дані до ФСБ через соцмережу «Однокласники». За це отримала винагороду у розмірі трьох тисяч гривень.

Зважаючи на все це, правоохоронці відкрили кримінальне провадження та оголосили жінці про підозру у порушенні частини 1 статті 110 («Умисні дії, вчинені з метою зміни меж території або державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України, а також публічні заклики чи розповсюдження матеріалів із закликами до вчинення таких дій»).

Суд встановив для неї запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту. Він закінчувався 20 липня, і чи продовжували його, наразі невідомо, оскільки відповідних рішень у реєстрі поки немає. Зараз зазначені публікації доступні у Facebook, однак Тетяна Савенкова вже не є модератором спільноти та змінила ім’я в акаунті на «Tana Starshine».

Закликав повалити «владу Києва» та отримав чотири роки

Хмельничанин Олександр Ухалов закликав у соцмережах до порушення територіальної цілісності України. З реєстру судових рішень відомо, що чоловік народився у Казахстані та є громадянином цієї держави. Раніше він судимий не був. На одному з сайтів з пошуку роботи вдалося знайти його резюме 2013 року. Там зазначено, що він є столяром та шукає роботу за цією спеціальністю.

Також вдалося знайти сторінку чоловіка в «Однокласниках». На аватарці там його фото з георгіївською стрічкою. Вона, до слова, заборонена в Україні. Серед публікацій — посилання на зразок «У Зеленского нашли миллиард долларов и виллу в Майами» та «На майдане прозвучал гимн СССР». Остання замітка датована 23 лютого.

Що саме встановило слідство? За даними вироку суду, 5 листопада 2021 року Олександр Ухалов опублікував на своїй сторінці в «Однокласниках» пост, де йшлося, що «присоединение юго-востока Украины к Российской Федерации — единственная возможность прекратить эту затяжную ужасную войну и хоть как-то наладить нормальную жизнь». Також там було написано — «Зачем давать фашистам время для убиения и терзания истинно Русского народа?».

До цього посту було додане зображення з картою південно-східної частини України. Вона була позначена написом «ЮГО-ВОСТОЧНАЯ ФЕДЕРАЦИЯ РУССКАЯ ЗЕМЛЯ!»

Крім того, трьома днями потому, 8 листопада, хмельничанин написав пост, де був заклик «Свергнем действующую власть Киева!» 11 листопада він опублікував ще один допис, де було зокрема, таке: «Если тебе надоело хохляцкое быдло, если тебе близко понятие Отчизны, если тебе надоела безработица и высокие тарифы, антисоциальная политика и страх за своё будущее — ты не один!» Також були заклики «давайте воссоединимся и свергнем действующую воровскую власть Украины!», а також «Пришло время выгонять бандеровскую хунту!»

Суд визнав чоловіка винним за частиною 3 статті 109 Кримінального кодексу, тобто за «Публічні заклики до насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або до захоплення державної влади, а також розповсюдження матеріалів із закликами до вчинення таких дій, вчинені особою, яка є представником влади, або повторно, або організованою групою, або з використанням засобів масової інформації». Призначене покарання — чотири роки позбавлення волі з конфіскацією майна, окрім житла.

Вирок був винесений 1 березня цього року. Олександр Ухалов намагався оскаржити його в апеляційному суді, але той залишив його без змін. Також чоловік подавав касаційну скаргу до Верховного Суду, але той поки що її не прийняв через виявлені недоліки в документах.

10 років для пенсіонера за пости в «Однокласниках»

5 липня у Службі безпеки України повідомили, що викрили 62-річного пенсіонера. Чоловік у через «Однокласники» поширював фейки про ситуацію в Україні, підтримував російську агресію та поширював кремлівську пропаганду.

Сьогодні, 9 серпня, у прокуратурі повідомили, що пенсіонер отримав вирок — 10 років ув’язнення. Його визнали винним за частиною 1 статті 111-1 Кримінального кодексу («Колабораційна діяльність»). Тексту вироку у реєстрі судових рішень наразі немає.

Хмельничани отримали вирок за поширення російської пропаганди 8 років тому

Мешканці Хмельницького Андрій Орєхов та Оксана Корецька поширювали у Хмельницькому газету «Новороссия» сепаратистського змісту. Це було протягом травня — липня 2014 року. Їх викрили ще тоді та судили кілька разів. За кожним разом вирок вдавалося скасувати. Востаннє їх засудили до п’яти років позбавлення волі для кожного. Це було вже після початку російського вторгнення, 20 червня. Більше про цю справу дізнавайтеся з окремого матеріалу.

Читайте також:

Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” в рамках реалізації грантового проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (8)
  • Читач50

    На кіл і хай пропогують, падлюки.
  • Mik Kykyłyk

    Видайте їх людям хто рідних втратив
  • Маріна Фурман

    Горіти їм в аду
  • Ірина Бензик

    А чому їх не стріляють? По їхній вині гинуть люди!

keyboard_arrow_up